Το επιδημιολογικό φορτίο του κορωνοϊού στην Ελλάδα παραμένει ιδιαίτερα επιβαρυμένο, αλλά παρουσιάζει την πρώτη εικόνα σταθεροποίησης μετά από εφτά βδομάδες συνεχούς ανοδικής πορείας της επιδημίας, σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

«Ζόρικη» η κατάσταση με το υψηλό φορτίο

Ο κυλιόμενος μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων (με βάση το τελευταίο 7ήμερο) ανέρχεται σε 2.500 μολύνσεις - περίπου 24 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Τα επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 23.500, με εικόνα σταθεροποίησης σε κάποιες περιφέρειες και αυξητικές τάσεις σε άλλες. Η κ. Παπαευαγγέλου υπογράμμισε πως η αναζωπύρωση της πανδημίας είναι εύκολη σε μία χώρα με τόσα πολλά ενεργά κρούσματα και μεγάλη διασπορά. Για πρώτη φορά μετά από εβδομάδες, ο δείκτης θετικότητας παρέμεινε σταθερός στο 6%. Ιδιαίτερα σημαντική, εκτός από την θετικότητα των ατόμων που προσέρχονται στα νοσοκομεία, συχνά με συμπτώματα, είναι η θετικότητα των τυχαίων τεστ.

Κατά την ίδια, η κατάσταση στο ΕΣΥ παραμένει ιδιαίτερα πιεσμένη, με μέσο όρο τις 470 ημερήσιες εισαγωγές, ενώ πίεση αναμένεται να ασκηθεί και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς η επιβάρυνση στη Μακεδονία έπεται της επιδείνωσης στην Αθήνα. Επτά στους 10 ασθενείς είναι ηλικίας άνω των 55 ετών ενώ ο δείκτης θνησιμότητας παραμένει σταθερά μικρότερος του 5%. Όπως διευκρίνισε, παρά τον αυξημένο αριθμό θανάτων λόγω της έξαρσης της πανδημίας και το όγκου των νοσηλευόμενων ασθενών, η πιθανότητα ενός νοσηλευόμενου ασθενή να κάνει εισαγωγή σε ΜΕΘ ή να χάσει τη ζωή του έχει μειωθεί «πιθανότατα λόγω της βελτίωσης της θεραπευτικής προσέγγισης και φροντίδας των ασθενών, αλλά και μείωσης των κρουσμάτων στους ενήλικες άνω των 75 ετών, λόγω του μαζικού εμβολιασμού.» «Θα αργήσουμε να δούμε μείωση των νοσηλευόμενων ασθενών και της πίεσης στον ΕΣΥ», πρόσθεσε.

Τι γίνεται με το άνοιγμα της αγοράς

«Μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα εξετάσουμε δραστηριοτήτων (...) Σε κανέναν δεν αρέσει να ανοίγουν και να κλείνουν δραστηριότητες» σσχολίασε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου που έκανε λόγο για σταδιακό, πολύ προσεκτικό άνοιγμα των δραστηριοτήτων με στόχο την αξιοποίηση των εξωτερικών χώρων, με την αποφυγή επιστροφής σε «λουκέτα». Ειδικά για τις δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους, συνυπολογίζεται η επαφή με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, όπως συμβαίνει στις υπηρεσίες επαφής με το κοινό, ή ο συνωστισμός σε εργασιακούς χώρους. Όπως είπε, οι ειδικοί συζητούν τη χρήση διπλής ή ενισχυμένης μάσκας σε χώρους και δραστηριότητες υψηλού κινδύνου.

«Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την καθολική χρήση μάσκας όταν συνωστιζόμαστε στο ύπαιθρό», πρόσθεσε, και χαρακτήρισε τα ατομικά τεστ «όπλο» για την αντιμετώπιση της πανδημίας.