Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙ.Μ.Ε.Α.,Σ.ΕΠ.Ε., Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) διενήργησαν το διάστημα 24-25 Μαρτίου 2021, συνολικά, 133.846 ελέγχους και κατέγραψαν 1.811 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 589.050 ευρώ και κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε μία επιχείρηση.

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (116.958).

Α. Κυριότερες παραβάσεις:

Μη χρήση μάσκας.

Μη νόμιμη μετακίνηση.

Μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου.

Διοργάνωση και συμμετοχή σε ιδιωτικές συναθροίσεις σε οικίες.

Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε 7 συλλήψεις για παραβιάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων και τη διοργάνωση ιδιωτικών συναθροίσεων σε οικίες.

Επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ σε ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών, επίσης, επιβλήθηκαν 12 πρόστιμα των 300 ευρώ (συνολικά 3.600 ευρώ) στους πελάτες του καταστήματος για μη τήρηση υγειονομικών μέτρων, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ σε έναν διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία, στην Περιφέρεια Κρήτης.

Επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 25.000 ευρώ σε 5 φυσικά πρόσωπα για απαγόρευση εισόδου από τρίτες χώρες, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 10.000 ευρώ σε 2 ιδιοκτήτες γυμναστηρίου, επίσης επιβλήθηκαν σε 7 πελάτες πρόστιμα των 300 ευρώ (συνολικά 2.100 ευρώ), για παραβίαση του περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Αττικής.

Επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ σε έναν διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ σε έναν διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ και 15 ημέρες αναστολή λειτουργίας σε ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση πελατών, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ και προχώρησε σε σύλληψη ενός ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, για παραβίαση αναστολής λειτουργίας του κλάδου, στην Περιφέρεια Αττικής.

Επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ σε έναν ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και 3.000 ευρώ στον προσωρινά υπεύθυνο, για παράβαση αναστολής λειτουργίας του κλάδου, στην Περιφέρεια Αττικής.

Το Λιμενικό επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 3.300 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση, σε ολόκληρη την Επικράτεια.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 900 ευρώ σε 3 φυσικά πρόσωπα για μη συμπλήρωση του έντυπου βεβαίωση κίνησης.

Η Δημοτική Αστυνομία Αθηνών επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 900 ευρώ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση.

Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 900 ευρώ σε 3 καταστήματα, για μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπονται εντός του καταστήματος, στην Περιφέρεια Αττικής.

Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 2.000 ευρώ σε 2 κομμωτήρια – κουρεία, για μη τήρηση του βιβλίου των ραντεβού, στην Περιφέρεια Αττικής.

Η ΕΑΔ επέβαλε πρόστιμο ύψους 300 ευρώ σε ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπονται εντός του καταστήματος, στον Δήμο Λαρισαίων.

Η ΕΑΔ επέβαλε πρόστιμο ύψους 300 ευρώ σε έναν υπάλληλο ιχθυοπωλείου, για μη χρήση μάσκας, στον Δήμο Λαρισαίων.

Γ. Τετραψήφιο 1520:

Το 1520 δέχτηκε συνολικά 1.508 κλήσεις, που αφορούσαν: α) σε ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα και β) καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

Δ. Επιχειρησιακός προγραμματισμός:

Το πρόγραμμα των ελέγχων έχει ήδη αναθεωρηθεί βάσει των νέων μέτρων που ισχύουν για κάθε περιοχή, ανάλογα με το επίπεδο επιδημιολογικής επιβάρυνσής της, δίνοντας έμφαση στις περιοχές αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, μεταξύ των οποίων και η περιοχή της Αττικής, για τις δραστηριότητες, τους φορείς και τις οντότητες που εμπίπτουν στο περιβάλλον του ελέγχου. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διενέργεια συστηματικών ελέγχων για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της ακεραιότητας σε όλα τα στάδια της διαδικασίας εμβολιασμού κατά του κοροναϊού.