Οι ημερομηνίες που ήταν στο πλάνο, όπως αυτή της 29 Μαρτίου, δείχνουν να έχουν ακυρωθεί και αποτελεί γρίφο το άνοιγμα των μαγαζιών, εφόσον το τρίτο κύμα της πανδημίας παραμένει να δηλώνει ηχηρή παρουσία.

Σήμερα, στην καθιερωμένη σύσκεψη της Παρασκευής, οι επιστήμονες θα αξιολογήσουν την πορεία της πανδημίας, κάνοντας μια εκτίμηση για την επίδραση που έχει έως τώρα στη χώρα μας το τρίτο κύμα του κοροναϊού, αλλά και για το πότε θα αρχίσει η πορεία ισοπέδωσης της επιδημιολογικής καμπύλης.

Τα πρώτα σενάρια θέλουν το άνοιγμα της αγοράς να είναι στις 5 Απριλίου ή να μετατεθεί ακόμα μία εβδομάδα, δηλαδή στις 12 Απριλίου. Βέβαια, δεν εγκαταλείπεται απ’ το τραπέζι το ενδεχόμενο της 17ης Απριλίου.
Όπως και να ‘χει όμως, η αγορά θα ανοίξει υπό όρους και αυστηρούς κανόνες. Αρχικά θα επικρατήσει η μέθοδος του click away.

Η ημερομηνία ανοίγματος του λιανεμπορίου θα δώσει το σύνθημα για το σταδιακό άνοιγμα κι άλλων δραστηριοτήτων, και καταρχήν των σχολείων. Αν και εφόσον όμως η πανδημία συνεχίσει την ασύμμετρη επίθεση και η καραντίνα παραταθεί μετά τα μέσα Απριλίου, τότε το άνοιγμα των σχολείων θεωρείται βέβαιο ότι θα μετατεθεί μετά τις διακοπές του Πάσχα.

Όσο για την εστίαση ο σχεδιασμός παραμένει να ανοίξει το αργότερο ως τις αρχές Μαΐου και πάντα ο απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι να μην τεθεί σε κίνδυνο το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου.

Αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της ασφυκτικής πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με την κυβέρνηση να δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει στη μετατροπή επιπλέον δημόσιων νοσοκομείων στην Αττική, που δοκιμάζεται σκληρά, αποκλειστικά σε νοσοκομεία covid-19.

Στη Σύνοδο Κορυφής χτες, η οποία έγινε με τηλεδιάσκεψη, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν το ζήτημα της παραγωγής περισσότερων δόσεων εμβολίων κατά της νόσου covid-19 στην Ευρώπη και την επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμού των Ευρωπαίων πολιτών, η οποία καθυστερεί κυρίως λόγω της μη τήρησης των συμβολαίων που έχουν συνάψει εταιρείες με την Ευρώπη.

Τον Απρίλιο αναμένεται να γίνουν 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί και να προστεθούν οι ηλικιακές ομάδες των 60 και άνω, καθώς και οι ευπαθείς πολίτες της ομάδας Α.
Τον Μάιο και τον Ιούνιο σχεδιάζεται να προστεθούν οι ευπαθείς ομάδες της κατηγορίας Β, ειδικότερες επαγγελματικές ομάδες του πληθυσμού, αλλά και ο γενικός πληθυσμός.

Μέσα στον Απρίλιο η χώρα αναμένει μεγάλες ποσότητες εμβολίων και για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί, από την 1η Απριλίου ο εμβολιαστικός μηχανισμός θα ενισχυθεί με την δημιουργία άλλων 272 εμβολιαστικών κέντρων.
Στον μηχανισμό θα ενταχθούν επίσης και άλλα δύο νέα mega εμβολιαστικά κέντρα σε Περιστέρι και Ελληνικό.
Παράλληλα γίνεται μεγάλη προσπάθεια άμεσου εντοπισμού νέων κρουσμάτων με μεγάλη ενίσχυση του δωρεάν testing.

Επιπροσθέτως, εν μέσω της χθεσινής εθνικής εορτής, κατά δεκάδες έφταναν τα ασθενοφόρα στα νοσοκομεία, μεταφέροντας νέους ασθενείς. Την ίδια ώρα οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν δυστυχώς τους 700, ενώ είναι ενδεικτικό ότι προχθές καταγράφηκαν 159 εισαγωγές μόνο στην Αττική. Με αυτά τα δεδομένα επιβεβαιώνονται τα σενάρια που θέλουν το άνοιγμα της αγοράς να καθυστερεί αρκετά.

Πάντως, η ανάλυση των λυμάτων δείχνει, τουλάχιστον, μια τάση σταθεροποίησης. Τάση που πρέπει να εδραιωθεί για να αρχίσουμε να ελπίζουμε σε μείωση των κρουσμάτων και επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Από το κυβερνητικό επιτελείο έχουν κάνει σαφές πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου αποτελεί προτεραιότητα, αλλά την ίδια ώρα κάθε βήμα που επιλέγεται να γίνει έχει ως στόχο να μην μας φέρει προ πισωγυρίσματος. Κοινώς το δόγμα «ό,τι ανοίγει δεν ξανακλείνει» παίζει καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις.

Τι θα γίνει το Πάσχα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η κυβέρνηση επιθυμεί πριν το Πάσχα να δει την αγορά να λειτουργεί στο σύνολό της, έστω και υπό το καθεστώς αυστηρών περιορισμών.

Μιλώντας δε για περιορισμούς, ένας από τους στόχους είναι η απελευθέρωση μετακινήσεων από νομό σε νομό που θα επέτρεπε στους πολίτες να κάνουν τις γιορτές τους στο χωριό. Όσο κι αν οι επιστήμονες έχουν εκφράσει την αισιοδοξία τους πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο σημείο που έχει θέσει και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη σύμφωνα με την οποία, δεν είμαστε σε θέση ακόμη να θέσουμε στόχους τόσο μακρινούς.