Αήθεις τουρκικές προκλήσεις σημειώθηκαν σήμερα ανήμερα της Εθνικής επετείου και της συμπληρώσεως 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, την ίδια ώρα που οι Έλληνες και οι σύμμαχοι αεροπόροι πετούσαν πάνω από την παρέλαση τιμώντας έτσι την Εθνική μας επέτειο με το διαχρονικό και πανανθρώπινο μήνυμά της, την ίδια αυτή ώρα, οι συνάδελφοί τους πιλότοι των αεροσκαφών ετοιμότητος (readiness) απογειώνονταν για να αντιμετωπίσουν τους Τούρκους πιλότους στο Αιγαίο.

Πιο συγκεκριμένα και συμφώνως με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, που δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγη ώρα, σήμερα, δύο σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, μία τετράδα και ένα «ζευγάρι», καθώς και τρία μεμονωμένα αεροσκάφη, από τα οποία δύο ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 και ένα ελικόπτερο, συνολικώς 9 αεροσκάφη, πραγματοποίησαν 5 παραβάσεις των Κανόνων Εναερίου Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών και 3 παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ) στο Βορειοανατολικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Δεν σημειώθηκε καμία εμπλοκή με τα αεροσκάφη ετοιμότητος της ελληνικής αεραμύνης. «Τα ανωτέρω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική» σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ.