Τους βράχους των Μετεώρων επέλεξε η Περιφέρεια Θεσσαλίας για τον ξεχωριστό φετινό εορτασμό της 200ής επετείου της Ελληνικής Επανάστασης της 25ης Μαρτίου του 1821.

Ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία της υφηλίου που αποτελεί και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, τα Μετέωρα, «ντύθηκαν» από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με τα γαλανόλευκα χρώματα της ελληνικής σημαίας στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για το σημαντικότερο γεγονός στη σύγχρονη ιστορία της χώρας μας, που οδήγησε στη δημιουργία του ελληνικού έθνους-κράτους.

Με μια σημαία 70×100 μέτρα εμβαδού 7.000 τ.μ. στον επιβλητικό βράχο της Αϊάς, ο οποίος αποτελεί και την ψηλότερη κορυφή των Μετεώρων φτάνοντας σε ύψος 630 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας φωταγωγεί στα εθνικά μας χρώματα για δύο βράδια (Τετάρτη 24 και Πέμπτη 25 Μαρτίου) τους ιερούς βράχους των Μετεώρων, το μεγαλύτερο μετά το Άγιο Όρος και με συνεχή παρουσία από την εποχή της εγκατάστασης των πρώτων ασκητών μέχρι σήμερα μοναστικό σύνολο στον ελλαδικό χώρο.

Πρόκειται για την υλοποίηση της συνεργασίας του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού με τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Τουρισμού Γιάννη Μπουτίνα, αποτέλεσμα της οποίας θα είναι να προβληθούν παγκοσμίως τα Μετέωρα με αφορμή τον ιστορικό εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

«Αυτό το μεγαλούργημα της φύσης αποκαλύπτει όλο του το μεγαλείο αιώνες τώρα, καθώς αποτελεί ένα μοναδικό σε ομορφιά γεωλογικό φαινόμενο και ένα σημαντικό μνημείο της Ορθοδοξίας. Τα Μετέωρα, λόγω της μορφολογίας τους, του άγριου και απροσπέλαστου τοπίου, προσέφεραν στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας στη Θεσσαλία (1393-1881) ιδανικό καταφύγιο για το μοναχισμό, λειτούργησαν ως τόποι ελπίδας και διέσωσαν μνημεία του πολιτισμού και έργα της μεταβυζαντινής τέχνης. Στη θέα των ιερών βράχων ο επισκέπτης μένει έκθαμβος από την εντυπωσιακή μεγαλοπρέπεια του γιγαντιαίου πέτρινου συμπλέγματος. Τα ασκητικά παραπήγματα στους βράχους μαρτυρούν την αδιάψευστη παρουσία των πρώτων μοναχών που αφιερώθηκαν ψυχή τε και σώματι στο Θεό. Σήμερα, τα έξι επισκέψιμα μοναστήρια των Μετεώρων, είναι αναστηλωμένα και με συντηρημένο στο μεγαλύτερο μέρος τους τον τοιχογραφικό τους διάκοσμο. Το 1989 η Unesco ενέγραψε τα Μετέωρα στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, ως ένα ιδιαίτερης σημασίας πολιτιστικό και φυσικό αγαθό», αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Πηγή: romfea.gr