Μελετώνται όλοι οι τρόποι ώστε να καταπολεμηθεί ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων, με πληθώρα ασθενών να χρίζει νοσηλείας. Το ευτυχές σενάριο θέλει την αρχή της πτώσης του τρίτου κύματος να σημειώνεται από το Σαββατοκύριακο και μετά.

Όλοι οι διαθέσιμοι χώροι από χειρουργεία ή αίθουσες ανάνηψης που δεν χρησιμοποιούνται στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τις ανάγκες σε ΜΕΘ για περιστατικά covid.

Αντίστοιχα, η 1η ΥΠΕ προγραμματίζει το άνοιγμα 30 κλινών σε κάθε ένα από τα 9 γενικά νοσοκομεία της Αθήνας σταδιακά τις επόμενες ημέρες, με τη σύμπτυξη περαιτέρω των θαλάμων που νοσηλεύουν γενικά περιστατικά. Εξαιρούνται από την οργάνωση αυτή, τα ογκολογικά και παιδιατρικά νοσοκομεία.

Η δυνατότητα στελέχωσης των νέων κλινών απλών θαλάμων ή εντατικής δίνεται τώρα με την επίταξη των γιατρών του ιδιωτικού τομέα που παρουσιάστηκαν σε ποσοστό 91%, για να συνδράμουν στην αντιμετώπιση του τρίτου κύματος.

Ο Ερυθρός Σταυρός στη μάχη κατά του covid

Θα χρησιμοποιηθούν άμεσα επιπλέον 400 κλίνες απ’ τον Ερυθρό Σταυρό, που μετατράπηκε σε νοσοκομείο για κάλυψη μόνο περιστατικών κοροναϊού. Παράλληλα, από αύριο η εφημερία του νοσοκομείου για τα γενικά περιστατικά, θα καλυφθεί από τα στρατιωτικά νοσοκομεία 251 ΓΝΑ και 417 ΝΙΜΤΣ.

Διαβλέποντας την αρχή μιας σταθεροποίησης στην πορεία της πανδημίας, οι ειδικοί του επιχειρησιακού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας, περιμένουν τις αμέσως επόμενες ημέρες να αρχίσουν να αυξάνονται και τα εξιτήρια, γιατί ήδη έχει περάσει αρκετός καιρός από την έναρξη του πρώτου κύματος, ώστε να δικαιολογείται πλέον η δυνατότητα επιστροφής των ασθενών στο σπίτι τους. Ο χρόνος νοσηλείας διαφέρει από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, όμως η νοσηλείες σε απλό θάλαμο κυμαίνονται από 10-15 ημέρες και η παραμονή στην εντατική μπορεί να φτάσει ακόμη κι ένα μήνα, όμως ο μέσος όρος της νοσηλείας συνολικά υπολογίζεται περίπου στον ένα μήνα.

Για την ώρα η πληρότητα στις απλές κλίνες είναι στο 85% και στις κλίνες ΜΕΘ στο 94%, όμως με το άνοιγμα των νέων 300 απλών κλινών και των 60 κλινών ΜΕΘ, αναμένεται να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες των επομένων ημερών.

Ένας γιατρός ανά οκτώ ασθενείς

Δεδομένης της επιστράτευσης των ιδιωτών ιατρών, πλέον δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης νέων απλών κλινών σε κλίνες covid και η αναλογία σχηματίζεται με έναν γιατρό ανά οκτώ ασθενείς. Πρώτα στην ανάπτυξη των νέων κλινών θα είναι το Λαϊκό, το Ιπποκράτειο και το Αλεξάνδρα.

Τα νοσοκομεία αυτά θα συνεπικουρούν τα νοσοκομεία αναφοράς Σισμανόγλειο και Σωτηρία στο πλαίσιο ενός ευρύτερου συντονισμού που έχει στόχο την ισόρροπη κατανομή των περιστατικών στο λεκανοπέδιο, προκειμένου να αξιοποιούνται κατάλληλα οι κενές κλίνες και να παρέχεται άρτια περίθαλψη στους ασθενείς.

Επιπλέον κλίνες από τον όμιλο Hellenic Healthcare Group

Στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων του ΕΣΥ για την ανάπτυξη νέων κλινών covid, συμβάλλει και ο ιδιωτικός τομέας με τη διάθεση 300 κλινών από τον όμιλο Hellenic Healthcare Group, το Ιασώ 100 κλινών, την Ευρωκλινική που ξεκινά από αύριο με 60 κλίνες, ενώ στο Λητώ νοσηλεύονται ήδη 45 περιστατικά covid και στο Ιατρικό Περιστερίου έχουν νοσηλευτεί 94 περιστατικά covid και άλλα πέντε νοσηλεύονται στη ΜΕΘ της κλινικής.

Συνολικά στα νοσοκομεία νοσηλεύονται 5.025 ασθενείς, με τους 3.893 σε απλές κλινικές και τους 1.132 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) και σε θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Στα νοσηλευτικά ιδρύματα του λεκανοπεδίου -τα δημόσια και τα ιδιωτικά που έχουν παραχωρήσει κλίνες για τις ανάγκες της επιδημίας- συγκεντρώνονται περισσότεροι από τους μισούς νοσηλευόμενους της χώρας (2.549, με τους 390 να είναι διασωληνωμένοι).

Ενδεικτικά, στο Σισμανόγλειο νοσηλεύονται 267 ασθενεις σε απλές κλίνες, στο Σωτηρία 210, στον Ευαγγελισμό 166, στον Ερυθρό Σταυρό 157 ασθενείς, στο Ιπποκράτειο 111, στο Αμαλία Φλέμιγκ 120, στο Αττικόν 236, στο Θριάσιο 105, στο Τζάνειο 120.

Σε ό,τι αφορά στη νοσηλεία στις Μονάδες, μεγάλο βάρος σηκώνουν το Σωτηρία που νοσηλευει 99 ασθενείς, ο Ευαγγελισμός 56, το ΚΑΤ 46, το Αττικόν 45, το Γενικό Κρατικό Νίκαιας 107.

Στα ύψη τα κρούσματα

Χθες καταγράφηκαν τριπλάσια νούμερα νέων διαγνώσεων σε όλες της περιφερειακές ενότητες πλην των Νήσων. Από τα 1.779 κρούσματα της Αττικής, τα 470 εντοπίζονται στο κέντρο, 320 στον Πειραιά, 282 στα Δυτικά Προάστια, 244 στην Ανατολική Αττική και 121 στη Δυτική, 180 στα Βόρεια και 144 στα Νότια Προάστια και 18 στις Νήσους.

Η πανδημία φουντώνει και στη Μακεδονία - χθες καταγράφηκε μεγάλος τριψήφιος αριθμός για τη Θεσσαλονίκη (398), 37 για την Ημαθία, 31 για το Κιλκίς, 53 για την Πέλλα, 23 για την Πιερία, 48 για τη Χαλκιδική και 36 για τις Σέρρες από την Κεντρική και για τη Δυτική 15 στα Γρεβενά, 28 στην Καστοριά και 82 στην Κοζάνη, με τις δύο τελευταίες περιφέρειες να ανάγονται σε οδηγούς της πανδημίας στην περιφέρεια. Στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας νοσηλεύονται 950 άνθρωποι στην πλειοψηφία τους στη Θεσσαλονίκη.

Άλλοι 866 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της λοιπής ηπειρωτικής χώρας και τέλος 140 στα νοσοκομεία της Κρήτης.