Με τον τρόπο που θα δείτε στο παρακάτω βίντεο, διενεργείται η απλή διαδικασία για να κάνετε self-test, τα οποία θα διατίθενται σε λίγες ημέρες δωρεάν από τα φαρμακεία. Ανώδυνα, δωρεάν και μέσα σε 15 λεπτά ο κάθε πολίτης θα μπορεί να κάνει το τεστ στο σπίτι του για να μάθει αν είναι θετικός ή όχι.

Τα βήματα για το self-test:

  • Ανοίγουμε τη συσκευασία με την μπατονέτα και την τοποθετούμε στα ρουθούνια όσο πιο βαθιά μπορούμε.
  • Στη συνέχεια στο δοχείο που περιέχει 1 εκατοστό υγρό βυθίζουμε την μπατονέτα.
  • Περιμένουμε 15 λεπτά για το αποτέλεσμα.

Αρχές Απριλίου θα αρχίσει η δωρεάν διάθεση των self-test ωστόσο, τα φαρμακεία, που θα τα διαθέτουν, δηλώνουν άγνοια για τη διαδικασία. Έντονο προβληματισμό εκφράζουν οι φαρμακοποιοί ανά τη χώρα για το τι θα γίνεται στην περίπτωση που ο πελάτης δεν δύναται να κάνει μόνος του το τεστ.

Όπως επεσήμανε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όσοι βγαίνουν θετικοί θα το δηλώνουν και θα υποβάλλονται εκ νέου σε έλεγχο σε δομή υγείας. Την ίδια ώρα, διχασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες για το γρήγορο τεστ αντιγόνου.

Το τεστ κοροναϊού για το σπίτι θα διατίθεται δωρεάν από τα φαρμακεία, μία φορά την εβδομάδα ενώ αναμένεται να υπάρχει ένα συμβολικό αντίτιμο σε περίπτωση που κάποιος πολίτης ζητήσει από τον φαρμακοποιό βοήθεια ή εκπαίδευση για το πώς θα διενεργήσει το τεστ.

Έτσι γίνεται το τεστ σιέλου

Ο Θάνος Μητιούδης, φαρμακοποιός στη Νυρεμβέργη, έδειξε στην κάμερα του MEGA και της εκπομπής LIVE NEWS πώς γίνεται το τεστ σιέλου:

  • Καταρχάς, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην έχουμε φάει, ούτε να έχουμε πιει και φυσικά να μην έχουμε καπνίσει 10 λεπτά πριν το τεστ.
  • Φτύνουμε σε ένα σακουλάκι, παίρνουμε το σάλιο με μια πιπέτα και το βάζουμε σε ένα δοχείο. Προσθέτουμε το ρυθμιστικό υγρό και κλείνουμε το δοχείο.
  • Τέλος, τοποθετούμε το διάλυμα στην πλακέτα που θα βγει το αποτέλεσμα.
Τα τεστ αυτά έχουνε 92-99% αξιοπιστία ανάλογα την εταιρεία και στη Γερμανία κοστίζουν 10 ευρώ.

Δείτε το σχετικό βίντεο: