Ακατάπαυστες είναι οι προετοιμασίες για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου και την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Η φετινή επέτειος θα εορταστεί μεγαλοπρεπώς, ωστόσο θα ληφθούν όλα τα μέτρα ασφάλειας εξαιτίας της πανδημίας.
Ιδιαίτερη λαμπρότητα θα αποδοθεί στην καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση στο Σύνταγμα.

Οι εργασίες είναι σε εξέλιξη, τόσο στον Άγνωστο Στρατιώτη όσο και στην πλατεία Συντάγματος, προκειμένου όλα να είναι έτοιμα και απαστράπτοντα μέσα στις επόμενες ώρες.

Εντύπωση προκαλεί μια μικρή πλατεία μέσα στη πλατεία Συντάγματος που είναι υπό κατασκευή και πιθανώς θα διακοσμηθεί με λουλούδια για τις ανάγκες της γιορτής και του θεάματος.

Η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων εκτέλεσε τις εργασίες καθαρισμού στον αναλημματικό τοίχο του μνημείου στον Άγνωστο Στρατιώτη, καθώς και στα βαθμιδωτά τοιχία που κοσμούνται με μεταλλικές ασπίδες.

Άφθονες γαλανόλευκες σημαίες έχουν τοποθετηθεί σε στύλους, σε πολλά κομβικά σημεία καθώς και στα μπαλκόνια κεντρικού ξενοδοχείου πλησίον της πλατείας Συντάγματος. Κυματίζουν ελεύθερες και υπερήφανες!

Οι προσκεκλημένοι

Στην Αθήνα αναμένονται το διήμερο 24 -25 Μαρτίου εκπρόσωποι από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Ρωσία και τη Γαλλία, και συγκεκριμένα ο πρίγκιπας Κάρολος με τη σύζυγό του Καμίλα, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν με τη σύζυγό του, Βλαντλένα, αλλά και η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί.

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, o πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του, Μπριζίτ, δεν θα παρευρεθούν εξαιτίας της επιβολής lockdown στη Γαλλία.

Δεδομένη είναι και η παρουσία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Η έναρξη των επετειακών εκδηλώσεων θα γίνει το απόγευμα της Τετάρτης, 24ης Μαρτίου, στο ανακαινισμένο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης, όπου θα γίνει ξενάγηση της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των προσκεκλημένων ηγετών με έμφαση σε πίνακες ζωγραφικής που έχουν ως θέμα την Επανάσταση του 1821.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας θα παρατεθεί στο Προεδρικό Μέγαρο επίσημο δείπνο στους υψηλούς προσκεκλημένους.
Το πρωί της 25ης Μαρτίου θα τελεστεί η Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία περιορισμένου αριθμού μελών της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.
Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και των τιμώμενων χωρών.

Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η στρατιωτική παρέλαση στην οποία θα συμμετάσχουν πεζοπόρα, μηχανοκίνητα και αεροπορικά τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.
Φάλαγγα ιστορικών τμημάτων με λάβαρα και σημαίες της επανάστασης, ιππείς με παραδοσιακές πολεμικές φορεσιές, καθώς και «Rafale» μαζί με αμερικανικά αεροσκάφη F16 που θα πετάξουν στον Αττικό ουρανό, αναμένεται να συνθέσουν το παζλ της φαντασμαγορικής στρατιωτικής παρέλασης που θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, ενώπιον των υψηλών προσκεκλημένων.

Φορώντας παραδοσιακές στολές αναμένεται να παρελάσουν και τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων και της Σχολής Ευελπίδων, ενώ για πρώτη φορά θα κάνουν την εμφάνισή τους τα ελικόπτερα Kiowa του στρατού ξηράς.
Στη Βουλή έχει τοποθετηθεί η εντυπωσιακή ταπισερί «Σχολή των Αθηνών» του 17ου αιώνα, η οποία μέχρι πρότινος κοσμούσε την αίθουσα της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία, η παρέλαση θα γίνει χωρίς την παρουσία κόσμου.

Δείτε τις φωτογραφίες από τις πυρετώδεις προετοιμασίες στο κέντρο της Αθήνας.