Όλο και περισσότερο φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου, καθώς ο κοροναϊός έχει θέσει σε κατάσταση πολιορκίας τη χώρα, προκαλώντας ασφυξία στα δημόσια νοσοκομεία.

Λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση για την εξέλιξη της πανδημίας, με τις επόμενες ημέρες να θεωρούνται κρίσιμες.

Σήμερα υπήρξε το δεύτερο βήμα μικρής «χαλάρωσης» η οποία αποφασίστηκε και ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή, καθώς ανέβασαν ρολά τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής τα οποία λειτουργούν μόνο με ραντεβού και αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες. Μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, ώστε να προχωρήσει σε περεταίρω άνοιγμα είναι ο εμβολιασμός και η αποκλιμάκωση του τρίτου κύματος, που σύμφωνα με τους επιστήμονες αναμένεται αρχές Απριλίου.

Όσον αφορά το άνοιγμα της αγοράς, η κυβέρνηση θα περιμένει τις εισηγήσεις των ειδικών, οι οποίοι με τη σειρά τους είναι επιφυλακτικοί για το άνοιγμα στο τέλος του μήνα.

Αν οι επιστήμονες δεν δώσουν το πράσινο φως για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου, τότε το πιθανότερο είναι ότι τα καταστήματα, μικρά και μεγάλα, θα σηκώσουν ρολά στις 5 Απριλίου.

Στην κυβέρνηση θέλουν να προλάβουν να ανοίξουν έστω για δύο εβδομάδες και τα σχολεία, αλλά και αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας, καθώς στο δίλημμα λιανεμπόριο ή σχολεία, η ζυγαριά γέρνει προς την πρώτη πλευρά, για λόγους καθαρά οικονομικούς.

Πελώνη: Τι είπε για το «φρένο» στο άνοιγμα του λιανεμπορίου και τις μετακινήσεις το Πάσχα

Για το αν θα μπει «φρένο» στο άνοιγμα του λιανεμπορίου μίλησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Η κα. Πελώνη τόνισε πως «είναι μία δύσκολη περίοδος αυτή. Υπάρχει μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ. Την Παρασκευή θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε πως το ΕΣΥ δέχεται ασφυκτική πίεση και πως η «επιστράτευση» ιδιωτών ήταν η ύστατη λύση.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε επίσης πως είναι αρκετά νωρίς να μιλάμε για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό το Πάσχα.

Μετατίθεται και το άνοιγμα εστίασης και σχολείων

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το σχεδιασμό για την σταδιακή άρση του lockdown και την επαναλειτουργία της εστίασης, η επικρατέστερη ημερομηνία είναι η 19η Απριλίου.

Ωστόσο τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την επιτροπή των ειδικών ξεκαθαρίζουν πως το άνοιγμα της εστιάσης στους εξωτερικούς χώρους θα υλοποιηθεί μόνο αν το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα και έχουν προχωρήσει και οι εμβολιασμοί και όπως όλα δείχνουν αναβάλλεται για αργότερα.

Το ίδιο φαίνεται πως ισχύει και για την επιστροφή των μαθητών στις τάξεις. Η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στα Λύκεια λόγω των Πανελλήνιων Εξετάσεων, αλλά και στα Γυμνάσια ωστόσο ο στόχος για άνοιγμα μέχρι τα τέλη Μαρτίου φαίνεται πως δεν θα επιτευχθεί.

Αναφορικά με πιθανό άνοιγμα της αγοράς, ο υφυπουργός παρώ τω πρωθυπουργώ, κ. Σκέρτσος, σημείωσε ότι αυτό θα κριθεί από την πορεία των κρουσμάτων και την εξέλιξη της πανδημίας και ιδιαίτερα από το πώς θα είναι η κατάσταση την Τρίτη και την Τετάρτη.

Εξήγησε ότι στόχος είναι η αρχή να γίνει με το λιανεμπόριο και την Γ’ Λυκείου αλλά πως δεν είναι ακόμη γνωστό αν οι δυο αυτέςδραστηριότητες θα ανοίξουν ταυτόχρονα και όλα αυτά θα εξεταστούν την Παρασκευή.

Σταμπουλίδης: Χρειάζεται χρόνος για να μετρήσουμε το πρώτο βήμα

Χρειάζονται μέρες για να μετρηθεί το επιδημιολογικό αποτύπωμα των δραστηριοτήτων που ανοίγουν σήμερα εκτίμησε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι σίγουρο αν το λιανεμπόριο θα ξανά ανοίξει την προσεχή Δευτέρα.

«Πρέπει να δοθούν κάποιοι διέξοδοι κοινωνικοποίησης. Ασφαλές το πρώτο βήμα του ανοίγματος. Οι επιχειρήσεις μπορούν να διασφαλίσουν τον κατάλληλο πληθυσμό μέσα στα καταστήματά τους. Η παραβατικότητα είναι σχεδόν μηδενική σε αυτούς τους χώρους. Να δούμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε σαν κοινωνία ώστε να μην επιβαρύνουμε το σχέδιο υγείας» δήλωσε.

Στο ερώτημα εάν στις 29 Μαρτίου θα επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο, απάντησε ότι «απαιτείται να βρούμε μια σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς να κλονίζουμε ή να πιέζουμε το σύστημα υγείας.Το πρώτο βήμα έγινε. Θα το μετρήσουμε. Δύσκολη εβδομάδα αυτή. Να δούμε πώς εξελίσσεται η πανδημία. Χρειάζεται χρόνος για να μετρήσουμε το πρώτο βήμα».

Γκίκας: Η επιδημιολογική κατάσταση δεν επιτρέπει επιπλέον μέτρα χαλάρωσης

«Τα δεδομένα αυτών των ημερών και η επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα δεν επιτρέπει επιπλέον μέτρα χαλάρωσης, φαίνεται να βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας, ελπίζουμε τις επόμενες ημέρες να επιπεδώνεται αυτή η κατάσταση και να έρθει μετά και η υποχώρηση», δήλωσε ο Αχιλλέας Γκίκας, μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό και Καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 πως «όταν το σύστημα υγείας «αγκομαχάει», επιστρατεύουμε ιατρούς για να διασφαλίσουμε την υγεία των πολίτων, είναι πρόωρο να μιλάμε για περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς. Ο καθένας μας έχει έναν προσωπικό χάρτη επιθυμιών και εγώ θέλω να ανοίξει η αγορά και να λειτουργήσουν ξανά τα σχολεία, αλλά αυτά πρέπει να γίνουν με βάση και την επιδημιολογική εικόνα στην χώρα», αναφέροντας ότι σε αρκετές περιφερειακές ενότητες υπάρχει μικρή αύξηση ή κάμψη σε ότι αφορά τα νέα κρούσματα.

Ο κ. Γκίκας υποστήριξε ότι τα μέτρα και το lockdown δούλεψαν, πιστεύω ότι τα μέτρα δούλεψαν και τώρα που έχουμε και μια αλλαγή ποιότητας, μια αναβάθμιση στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με τα δωρεάν self test που θα δοθούν σε κάθε πολίτη, ελπίζουμε σε σημαντική βελτίωση της κατάστασης.

Βατόπουλος: Δύσκολα να ανοίξει το λιανεμπόριο με 2.000 κρούσματα

Την εκτίμηση ότι είναι δύσκολο να ανοίξει το λιανεμπόριο την επόμενη Δευτέρα 29 Μαρτίου με 2.000 κρούσματα εξέφρασε σήμερα ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος είπε οτι το άνοιγμα είναι δυνατό μόνο αν γίνει με τέτοιο τρόπο που δε θα αυξήσει την κινητικότητα. Πρόσθεσε δε ότι θα μπορούσαν να προηγηθούν τα σχολεία, καθώς αποτελεί προτεραιότητα τόσο για την Επιτροπή όσο και για την κυβέρνηση, αλλά αυτή είναι μια απόφαση πολιτική.

«Οποιοδήποτε άνοιγμα έχει τους κινδύνους του. Για το πρώτο δειλό, άνοιγμα, αυτό των κομμωτηρίων, νομίζω ότι σωστά γίνεται, καθώς θα πρέπει να υπάρχει μια βοήθεια στον κόσμο, να πάρει μια ανάσα, καθώς ανεβάζει το ηθικό. Είναι μια αποσυμπίεση κι ένα δειλό άνοιγμα της οικονομίας», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος.

Σχολιάζοντας τη χθεσινοβραδινή εικόνα με τα ασθενοφόρα στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός που έχει γίνει viral, τόνισε ότι «είναι η εικόνα της πανδημίας, των πολλών κρουσμάτων, των πολλών βαριών ασθενών» επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο πιο δύσκολο σημείο. «Για περίπου μια εβδομάδα ακόμα θεωρώ ότι θα συνεχίσει να ασκείται πίεση στο σύστημα υγείας», πρόσθεσε.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών, ο καθηγητής Μικροβιολογίας σημείωσε ότι «έχουμε πόλεμο και πρέπει να βοηθήσουν όλοι». Για τα self test εξέφρασε την εκτίμηση ότι είναι ένα μέτρο που θα λειτουργήσει, αν και όπως είπε, θα πρέπει να γίνει μια πολύ καλή ενημέρωση του κόσμου πώς θα το χρησιμοποιεί και τι θα κάνει εφόσον βγει θετικό.