Θέματα ελληνογαλλικού ναυτικού ενδιαφέροντος, και είναι πάρα πολλά αυτά, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ με τον Γάλλο ομόλογό του Ναύαρχο Πιέρ Βαντιέ (Pierre Vandier), ο οποίος επισκέφθηκε επισήμως την Ελλάδα και του έγινε επίσημη υποδοχή χθες το πρωί στο Στρατόπεδο «Παπάγου».

Επίσης ο Γάλλος Αρχηγός επισκέφθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Στόλου (ΑΣ/ΚΕΠΙΧ) στην Αγία Παρασκευή, όπου τον υποδέχθηκε ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης ΠΝ και τον ενημέρωσε για τις δραστηριότητες του Αρχηγείου.

Κατά τη διήμερη επίσημη επίσκεψη του Γάλλου Αρχηγού (18/19 Μαρτίου) «επισημάνθηκε η άριστη συνεργασία του Πολεμικού Ναυτικού των δύο κρατών και η σημασία της στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως άλλωστε αυτή επιβεβαιώθηκε με την πρόσφατη συμμετοχή μονάδων του ΠΝ στη Γαλλική Ναυτική Δύναμη TF-473, κατά την επιχείρηση «CLEMENCEAU 21» υπό το γαλλικό αεροπλανοφόρο «CHARLES DE GAULLES»» σημειώνεται χαρακτηριστικώς από το ΓΕΝ.

Εκτιμάται ότι κατά την εδώ παραμονή του Γάλλου Αρχηγού συζητήθηκε είτε επισήμως είτε ανεπισήμως (αλλά ουσιαστικώς) το θέμα της παραχωρήσεως φρεγατών από μέρους της γαλλικής πλευράς για τη λεγόμενη «ενδιάμεση λύση» του προγράμματος προσκτήσεως των τεσσάρων νέων φρεγατών για το ΠΝ, αλλά φυσικά λεπτομέρειες δεν ανακοινώθηκαν καθόλου (και ούτε κατέστη δυνατόν και να «αλιευτούν» δημοσιογραφικώς).

Κατά την εδώ παραμονή του ο Γάλλος Αρχηγός, συνοδευόμενος και από τον Αντιναύαρχο Πετράκη συναντήθηκε εθιμοτυπικώς και με τον Υφυπουργό Εθνικής Αμύνης Στρατηγό ε.α. Αλκιβιάδη Στεφανή, στο γραφείο του ΥΦΕΘΑ.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι στο πλαίσιο αυτών των εξαιρετικών ελληνογαλλικών (ναυτικών) σχέσεων ανήμερα της επετείου της 25ης Μαρτίου θα έχει καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιώς και η Γαλλική φρεγάτα “Languedoc” (FREMM).