Υπέρ της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων τάχθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Αργύρης Τζουβελέκης, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο», εκτιμώντας μάλιστα ότι αυτή η διαδικασία δεν θα επιφέρει αύξηση κρουσμάτων.

«Βρισκόμαστε σεκρίσιμη καμπή της πανδημίας. Υπάρχει ένα εκρηκτικό μείγμα, με αύξηση κρουσμάτων και επέλαση μεταλλαγμένων στελεχών και φυσικά μια κοινωνία κουρασμένη φορτισμένη από τα μέτρα, τα lockdown και τον εναλλασσόμενο εγκλεισμό. Χαλαρώνοντας τα μέτρα, περνάμε στην ατομική και συλλογική ευθύνη. Είναι αυτή που μπορεί να φέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Τυχόν επιτυχία του εγχειρήματος θα επιφέρει νέα χαλάρωση των μέτρων» σημείωσε.

Στο ερώτημα αν το άνοιγμα δραστηριοτήτων θα φέρει έξαρση κρουσμάτων ήταν σαφής.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, γιατί δεν υπήρχε κανένα lockdown. Επίσης, πετύχαμε φυσική ανοσία, εν μέσω lockdown. Πορείες, διαδηλώσεις, εστίες υπερμετάδοσης, μετακινήσεις, ενδοοικογενειακή μετάδοση» ανέφερε.

Εκτίμησε δε ότι τα ενεργά κρούσματα είναι πολύ περισσότερα από τα 30.000-50.000. «Μπορεί να είναι και δεκαπλάσια από αυτά».
Παράλληλα, σχολιάζοντας τους υγειονομικούς που δεν εμβολιάζονται, τόνισε την ανάγκη για αίσθημα ευθύνης. «Προσωπικά αν δεν είχα εμβολιαστεί, φυσικά και δεν θα ερχόμουν σε επαφή με ασθενείς. Δε θα γινόμουν εγώ εστία μετάδοσης του ιού επειδή έχω αμφιβολίες γύρω από την επιστήμη που υπηρετώ».

Ακόμα, διαφώνησε με το μέτρο του rapid test δύο φορές την εβδομάδα στους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί.

«Είναι υψηλά τα κόστη. Γιατί να δαπανούμε χρήματα χωρίς λόγο. Μπορεί να λυθεί το πρόβλημα με 3 ευρώ που κάνει το εμβόλιο. Επίσης τα rapid test δεν έχουν μεγάλη διαγνωστική αξία σε ασυμπτωματικούς» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι μόνη ελπίδα για επιστροφή στην κανονικότητα είναι ο εμβολιασμός και η τήρηση των μέτρων προστασίας.

Η σημασία της ευρωπαϊκής κίνησης με την AstraZeneca

Για το θέμα του παγώματος των εμβολιασμών με AstraZeneca από μερικές ευρωπαϊκές χώρες και τη συνέχιση της διαδικασίας μίλησε ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

«Το θέμα προέκυψε από συγκεκριμένες χώρες. Σωστή κίνηση αυτό που έγινε στην Ευρώπη με το πάγωμα των εμβολιασμών. Το θέμα πήρε μεγάλη δημοσιότητα και ο κόσμος άρχισε να ανησυχεί. Έπρεπε να περαστεί το μήνυμα ότι οι αρχές ελέγχουν ενδελεχώς και δεν ρισκάρουν τίποτα. Και ξεκινήσαν πάλι οι εμβολιασμοί με μια ανανεωμένη εμπιστοσύνη. Δεν είναι θέμα εμπορικών πολέμων» τόνισε.

Τέλος, σχετικά με το θέμα των ανεμβολίαστων υγειονομικών επισήμανε ότι «δεν μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι ένας εμβολιασμένος με ανοσία δεν μεταδίδει, όμως αν μεταδίδει, μεταδίδει πολύ λιγότερο».