Το USS Dwight Eisenhower (CVN 69), το οποίο θα επισκεφτεί την ερχόμενη Τρίτη, ο Κυριάκος Μησοτάκης είναι ένα από τα πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα που βρίσκεται στην υπηρεσία του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Το αεροπλανοφόρο που τέθηκε στην υπηρεσία το 1977, είναι ένα από τα δέκα αεροπλανοφόρα τύπου Νίμιτς του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, το πρώτο πολεμικό πλοίο που έλαβε το όνομα του 34ου Προέδρου των ΗΠΑ Ντουάιτ Άιζενχάουερ. Ναυπηγήθηκε στο Νιούπορτ της Βιρτζίνια, και έχει εκσυγχρονισθεί δύο φορές για να ανταποκρίνεται στις τεχνολογικές ανάγκες της εποχής.

Το αεροπλανοφόρο Eisenhower συμμετείχε στην κινητοποίηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, κατά τη διάρκεια της κρίσης των ομήρων στο Ιράν τη δεκαετία του 1980, κατά τη διάρκεια του Πολέμου στον Κόλπο την δεκαετία του 1990, και πιο πρόσφατα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Το αεροπλανοφόρο συμμετέχει σήμερα στην Ομάδα Κρούσης Carrier Strike Group 10 του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.


Κόστισε αρχικά 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε σημερινές τιμές, ναυπηγήθηκε από την εταιρεία Newport News Shipbuilding, και αντικατέστησε στην υπηρεσία, το αεροπλανοφόρο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου Franklin D. Roosevelt. Έχει πλεύσει εν υπηρεσία στις ακτές του Ισραήλ, του Λιβάνου, στον Περσικό Κόλπο, στον Ινδικό Ωκεανό, αλλά και σε περιοχές νότια της Κρήτης. Ο Μουαμάρ Καντάφι είχε απειλήσει να το βυθίσει στον Κόλπο της Σύρτης κατά την περίοδο της μεγάλης έντασης μεταξύ, Λιβύης, Αιγύπτου, Τσαντ και Σουδάν, το 1983, ενώ το 1984 έπλεε κοντά στις γαλλικές ακτές της Νορμανδίας και τις βρετανικές ακτές. Το 1988 έπλευσε ξανά στη Μεσόγειο, εξοπλισμένο και με συστήματα ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Μετά το βόρειο Ατλαντικό, την δεκαετία του 1990 επανήλθε στη Μεσόγειο, και χρησιμοποιήθηκε για την προστασία του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας αλλά και τον αποκλεισμό του Ιράκ και την προστασία του Κουβέιτ, κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου. Το 1994 έπλευσε στις θάλασσες της Αϊτής και συμμετείχε στις επιχειρήσεις για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και την επαναφορά της εκλεγμένης κυβέρνησης της χώρας. Τη δεκαετία του 2000 το Eisenhower συμμετείχε σε επιχειρήσεις επιτήρησης του εναέριου χώρου του Ιράκ, και επίσης συμμετείχε με τα αεροσκάφη του σε επιχειρήσεις εναντίον της Αλ Κάϊντα στη Σομαλία και το ανατολικό κέρας της Αφρικής. Το 2016 επιφορτίστηκε με την προστασία του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου και σε βομβαρδισμούς εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ. Το 2020 επέστρεψε σε επιχειρήσεις στη Μεσόγειο, νότια της Κρήτης και στον Περσικό Κόλπο.

Η «πολεμική του ταυτότητα»

Το εκτόπισμα του Eisenhower ξεπερνά του 100.000 τόνους, έχει μήκος 333 μέτρα, ύψος 74 μέτρα και πλάτος 73 μέτρα, και διαθέτει 2 πυρηνικούς αντιδραστήρες ισχύος 194 μεγαβάτ. Η μέγιστη ταχύτητα του είναι 35 κόμβοι, και είναι εξοπλισμένο με πανίσχυρα ραντάρ, σύστημα διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας αλλά και ισχυρότατα αντίμετρα ηλεκτρονικού πολέμου και είναι εξοπλισμένο για αντί – αεροπορική και ανθυποβρυχιακή άμυνα.

Μεταφέρει συνολικά 94 αεροσκάφη, κυρίως μαχητικά FA – 18 Super Hornet (4 μοίρες), ιπτάμενα ραντάρ E2 – C - D HawkEye, FA - 18 Growler που είναι αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου, αλλά και ελικόπτερα MH – 60 NightHawk. Τα δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη που μεταφέρει, έχουν τη δυνατότητα, πέραν των επιχειρησιακών τους αποστολών, να δημιουργούν ανά πάσα στιγμή, μια αδιαπέραστη αντιεροπορική ομπρέλα έναντι οιασδήποτε απειλής για το αεροπλανοφόρο. Τα τελευταία χρόνια οι Αμερικανοί προσφέρουν σε συμμαχικές γαλλικές δυνάμεις, τη δυνατότητα προσνήωσης στο εν λόγω αεροπλανοφόρο, το οποίο επισκέπτονται συχνά μαχητικά αεροσκάφη τύπου Ραφάλ αντίστοιχα αυτών που πρόκειται να προμηθευτεί η χώρα μας, στην ναυτική τους έκδοση Ν.

Αξίζει να επισημανθεί ότι στο αεροπλανοφόρο Eisenhower που διαθέτει πολλαπλά καταστρώματα και άφθονους χώρους αναψυχής και ξεκούρασης, υπηρετούν σταθερά, πάνω από 5000 στελέχη του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες.

Το αεροπλανοφόρο αναμένεται σύντομα να ελλιμενισθεί στην περιοχή της Σούδας στην Κρήτη, εν όψει του εορτασμού της 25ης Μαρτίου και της συμμετοχής σε αυτόν και συμμαχικών δυνάμεων, και πιθανώς να το επισκεφθούν τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενοι από τη στρατιωτική ηγεσία. Τόσο αμερικανικές όσο και γαλλικές αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις αναμένεται να συμμετέχουν στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.