Τα δύο βασικά όπλα του κυβερνητικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της υγειονομικής λαίλαπας του κοροναϊού παρουσίασε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.  

«Για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση προσθέτουμε συνεχώς νέα όπλα στη φαρέτρα μας. Εφαρμόζουμε από την αρχή της πανδημίας τον λεγόμενο δυναμικό προγραμματισμό», τόνισε ο κ. Σκέρτσος. 

Το πρώτο όπλο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του «αόραστου εχθρού» είναι η στρατηγική του self-testing, ώστε οι πολίτες να μπορούν να κάνουν rapid test και στο σπίτι τους. 

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε τη διάθεση μαζικών  δωρεάν άμεσα προσβάσιμων rapid τεστ από τα φαρμακεία, ένα δωρεάν κάθε εβδομάδα για κάθε πολίτη με τον ΑΜΚΑ του, χωρίς συνταγογράφηση. Τα διαγνωστικά τεστ μπορούν να προμηθεύονται οι πολίτες από το φαρμακείο της γειτονιάς τους.  

Σύμφωνα με τον Άκη Σκέρτσο τα δωρεάν rapid test θα ξεκινήσουν να χορηγούνται στα φαρμακεία από το τέλος Μαρτίου, αρχές Απριλίου. 

Όπως επεσήμανε ο κ. Σκέρτσος η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα που προχωρά από το τέλος Μαρτίου σε δωρεάν παροχή ατομικών rapid test σε όλον τον πληθυσμό της χώρας. Με τον τρόπο αυτό, εξήγησε, εκτιμάται ότι θα μπορέσουμε τον Απρίλιο να προχωρήσουμε σε ελεγχόμενα ανοίγματα περισσότερων δραστηριοτήτων. 

Βάσει του σχεδίου θα περάσουμε από 300.000 τεστ/εβδομάδα σε δυνητικά 10 εκατ. τεστ εβδομαδιαίως. Κάθε πολίτης από το τέλος Μαρτίου θα μπορεί να προμηθεύεται από το φαρμακείο της γειτονιάς του ένα δωρεάν τεστ εβδομαδιαίως παρέχοντας τον αριθμό ΑΜΚΑ, ώστε να μπορεί να επιτηρεί ατομικά την υγεία του και τη μεταδοτικότητα του ιού σε περίπτωση που νοσήσει κάποιος στο περιβάλλον του. 

Ωστόσο ο σημαντικότερος σύμμαχός μας είναι ο εμβολιασμός τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ. 

Το εθνικό εμβολιαστικό μας σχέδιο πηγαίνει πολύ καλά ενώ είμαστε σταθερά ανάμεσα στις 7 ευρωπαϊκές χώρες με τους υψηλότερους ρυθμούς εμβολιασμού, σύμφωνα με τον υφυπουργό.  

«Ο εμβολιασμός θα επιταχύνει την αποκλιμάκωση των μέτρων διότι κάθε βδομάδα έως το τέλος Μαρτίου δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι προσθέτουμε 200.000 εμβολιασμένους στον γενικό πληθυσμό και προσεγγίζουμε τον στόχο της ανοσίας» ανέφερε ο υφυπουργός. 

Ειδικότερα τον Απρίλιο θα γίνουν ακόμη 1,5 εκατ. εμβολιασμοί και θα λάβουν εμβολιασμό οι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται άνω των 60 ετών και οι ευπαθείς πολίτες της ομάδας Α. 

Αντίστοιχα τον Μάιο και τον Ιούνιο θα προστεθούν οι ευπαθείς ομάδες της κατηγορίας Β, ειδικότερες επαγγελματικές ομάδες και ο γενικός πληθυσμός.