Τύποις εθιμοτυπικού χαρακτήρος αλλά εκ των πραγμάτων ουσιαστική ήταν η επίσκεψη του Υποναυάρχου Cristopher Gray USN, Διοικητή των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ σε Ευρώπη και Αφρική, στην 115 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Σούδα, όπου τον υποδέχθηκε ο διοικητής της Σμήναρχος (Ι) Ιωάννης Χατζηγεωργίου.

Τον Αμερικανό Ναύαρχο – Διοικητή συνόδευε ο Διοικητής Αμερικανικής Ευκολίας Αεροπορικής Βάσεως Σούδας, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, Πλοίαρχος Rafael C. Facudo USN.
«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος» σημειώνεται από το ΓΕΑ, χωρίς περαιτέρω διευκρινήσεις.

Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι ο Υποναύαρχος Gray εισήλθε στο Αμερικανικό Ναυτικό, μετά την αποφοίτησή του από Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλώριδα, μέσω του προγράμματος υποψηφίων αξιωματικών της Αεροπορίας Ναυτικού, τον Ιούνιο του 1989. Σταδιοδρόμισε ως πιλότος των ιπτάμενων ραντάρ του Αμερικανικού Ναυτικού E-2C Hawkeye υπηρετώντας από τον Ιούνιο του 1990 σε τρεις Μοίρες αυτών (Carrier Airborne Early Warning Squadrons [VAW]-126/-125/-113), ενώ διετέλεσε και διοικητής μιας τέταρτης, της VAW 124, προτού αναλάβει ύπαρχος στο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower (CVN 69) στη διάρκεια της επιχειρησιακής του αναπτύξεως στον Αραβικό κόλπο στην επιχείρηση “Enduring Freedom”.

Ο ναύαρχος έχει στο ενεργητικό του περισσότερες από 2800 ώρες πτήσεως και – το πιο σημαντικό για τους αεροπόρους του ναυτικού που το τονίζουν για να επισημάνουν τη διαφορά τους από τους συναδέλφους τους της USAF – και περισσότερες από 500 προσνηώσεις σε αεροπλανοφόρο («hooked») ημέρα και νύχτα. Επίσης έχει διατελέσει διοικητής – μεταξύ άλλων – και των χερσαίων βάσεων του Αμερικανικού Ναυτικού στο Γκουαντάναμο της Κούβας και στη Νάπολη της Ιταλίας. Από τις 8 Μαΐου 2020 είναι Διοικητής των Αμερικανικών Ναυτικών Δυνάμεων Ευρώπης – Αφρικής – Κέντρου με έδρα τη Νάπολη, όπου υπάγεται και η αμερικανική Ευκολία της Σούδας με την στρατηγική, από επιχειρησιακής απόψεως, τοποθεσία και σημασίας της.

Επομένως τυπικώς μπορεί η επίσκεψή του να χαρακτηριζόταν επισήμως ως «εθιμοτυπικού χαρακτήρος» το βέβαιο πάντως είναι ότι και οι δύο πλευρές θα συζήτησαν ΣΟΒΑΡΑ θέματα που αφορούν τις εγκαταστάσεις που εκτός των Ελληνικών ΕΔ, χρησιμοποιούν και οι Αμερικανοί, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και ως ΝΑΤΟ.