Την δική του αξιολόγηση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα έκανε στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο ο Αχιλλέας Γκίκας Καθηγητής Παθολογίας - λοιμώξεων Πανεπιστημίου Κρήτης και Μέλος της Επιτροπής.

Τριπλή η κρίση - Τι αναμένεται το επόμενο διάστημα 

«Αυτή τη στιγμή βιώνουμε ένα τρίπτυχο προβλημάτων, μια τριπλή κρίση. Το ένα σκέλος είναι το υγειονομικό σκέλος, με τα κρούσματα πάνω από το όριο των τριών χιλιάδων, με όλα τα προβλήματα και την πίεση του υγειονομικού συστήματος.

Το δεύτερο πρόβλημα το οποίο έχει αυτό το τρίπτυχο είναι το οικονομικό. Η οικονομία σιγά σιγά αρχίζει και φτάνει στα όριά της όσον αφορά την υποστήριξη της κρίσης αυτής και τέλος είναι το κοινωνικό κομμάτι. Ο κόσμος αρχίζει και ζορίζεται δυσανασχετεί. Μερικές φορές θυμώνει μερικές φορές αγανακτεί και μερικές συμμετέχει και όλο αυτό μαζί το τρίπτυχο μας κάνει ένα μείγμα αρκετά εκρηκτικό έντονο που πρέπει να δοθεί μια λύση.», ανέφερε αρχικώς ο κ. Γκίκας ερωτηθείς για την προσωπική του εκτίμηση για την επικρατούσα κατάσταση.

Δεν έχει κορυφωθεί ακόμη το τρίτο κύμα

«Από τα 3 κομμάτια αυτού του τρίπτυχου, εάν δώσεις προτεραιότητα στο ένα, μπορεί να επηρεάζει στο άλλο. Επομένως λοιπόν χρειάζονται λεπτές κινήσεις με πολύ μεγάλη ακρίβεια καλά δεδομένα και αυτό θα κληθεί αύριο η επιτροπή να το αξιολογήσει και να κάνει τις προτάσεις της. Νομίζω ότι θα είναι από τις πιο δύσκολες συνεδριάσεις. Είμαστε σε ένα σημείο πολύ κρίσιμο για την εξέλιξη πανδημίας. », πρόσθεσε ενώ δεν έδωσε σαφή απάντηση για το αν είμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος. «Νομίζω ότι έχουμε ακόμα δύο εβδομάδες για να φτάσουμε εκεί. Ελπίζω να είναι πιο γρήγορα και εύχομαι να είναι πιο γρήγορα».

«Έχουμε μεγάλη φροντίδα για τα σχολεία, έχουμε μεγάλη φροντίδα για τα παιδιά που τελειώνουν στο λύκειο και πρέπει να δώσουν εξετάσεις, αλλά έχουμε και μεγάλη φροντίδα στο πίσω μέρος του μυαλού μας τι θα συμβεί παραπέρα στο οικονομικό πεδίο. Δεν είναι δικιά μας η απόφαση, η απόφαση αφορά το σύνολο της κοινωνίας και βεβαίως την κυβέρνηση. Ωστόσο όμως εμείς θα δώσουμε όσο μπορούμε καλύτερη εισήγηση όσο μπορούμε πιο ακριβή στοιχεία, ώστε να μπορέσει με ξεκάθαρο μυαλό και με ακρίβεια να κάνει κάποιες κινήσεις ενθάρρυνσης για το παραπέρα άνοιγμα. Είναι κοντά τέλος όμως έχουμε όλη αυτή την αίσθηση παρά τα 3.000 κρούσματα είναι κοντά το τέλος», σημείωσε ερωτηθείς για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων.

Ερωτηθείς για το αν μπορούμε να μιλήσουμε για το άνοιγμα της αγοράς σε τρεις εβδομάδες από τώρα ανέφερε πως: «Ποτέ δεν μπορέσαμε να πάρουμε αποφάσεις σε μακρύτερο από μια βδομάδα ο λόγος είναι ότι αυτός ο ιός είναι πολύπλοκος είναι απρόβλεπτος, είναι αδυσώπητος. Αν λοιπόν θέλουμε να για να κάνουμε τέτοιου είδους προβλέψεις δεν μπορούμε να τις κάνουμε σε βάθος χρόνου μεγαλύτερο από μια βδομάδα», τόνισε κλείνοντας.