«Ο κρίκος της ανθρώπινης αλυσίδας, για την διάσωση του μικρού αγοριού λειτούργησε άριστα και αυτό αποτέλεσε έναν από τους σημαντικούς παράγοντες που το αγοράκι μεταφέρθηκε με παλμό στο ΠΑΓΝΗ », τονίζει η γιατρός του ΕΚΑΒ Κρήτης, Μάγδα Ζεάκη που συνάμα με τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας Χάρακα και τους διασώστες έδωσαν την ύψιστη «μάχη» ζωής και θανάτου για το μικρό αγόρι που λίγες ώρες νωρίτερα είχε πέσει σε βαρέλι με ασβεστόνερο.

Τι συνέβη μέσα στο ασθενφόρο μέχρι το ΠΑΓΝΗ

Η κ. Ζεάκη περιέγραψε στο τοπικό neakriti.gr, τα όσα συνέβησαν χθες αργά το απόγευμα και συγκεκριμένα από τη στιγμή που έλαβε κλήση να σπεύσει για βοήθεια προς το Κέντρο Υγείας Χαράκα μέχρι και τη στιγμή που το αγοράκι έφθασε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου.

«Με πήραν τηλέφωνο και με ενημέρωσαν ότι βλέπουν ρυθμό στο καρδιογράφημα ζητώντας παράλληλα την συνδρομή του ΕΚΑΒ που ήταν ήδη καθοδόν. Με το υπηρεσιακό όχημα, συναντηθήκαμε στο Καταλαγάρι και πραγματικά διαπίστωσα ότι υπήρχε καρδιακός ρυθμός 60 παλμών. Διασωλήνωσα αμέσως το παιδί και με ΚΑΡΠΑ καταφέραμε να ανεβάσουμε τους παλμούς του στους 120. Ξεκίνησαμε άμεσα προς το ΠΑΓΝΗ με το παιδί να διατηρεί τους 120 παλμούς, να έχει καλό κορεσμό και δική του αναπνοή.»

Μεγάλη η συγκίνηση στην Κρήτη - Το συμβάν όπως έγινε «από τα χείλη» των συγγενών του παιδιού

 Το παιδί που έπεσε μέσα σε αυτό το βαρέλι ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του Μετά από προσπάθειες τριών και πλέον ωρών, αφού είχαν ανακοινώσει το θάνατo στον θείο του που περίμενε έξω από το Κέντρο Υγείας του Χάρακα, την ώρα που πλησίαζε η νεκροφόρα, έκαναν μια τελευταία προσπάθεια να το επαναφέρουν. Τα όσα ακολούθησαν δεν πρόκειται να τα ξεχάσει κανείς…

Οι στιγμές που εκτυλίσσονται είναι συγκλονιστικές. Η απόγνωση δίνει τη θέση της σε δάκρυα χαράς και ελπίδας. Οι γιατροί δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό. Ειδοποιούν ασθενοφόρο που ξεκινάει άμεσα για την περιοχή. Η γιατρός που βρισκόταν μέσα περιγράφει στο Live News κινήσεις και εικόνες, μόλις είδε μπροστά της, το δίχρονο αγγελούδι.

Η μητέρα πήρε το παιδί και το κακό όπως λένε συγγενείς έγινε όσο εκείνη τακτοποιούσε τα πράγματα που είχε ψωνίσει Εκείνα τα δευτερόλεπτα το μυαλό όλων δεν πηγαίνει στο κακό.Το παιδί όμως είχε πέσει σε αυτό το βαρέλι που είχε νερό μέχρι τη μέση και βρισκόταν αναίσθητο.

Συγγενείς το μεταφέρουν γρήγορα στο Κέντρο Υγείας της περιοχής αλλά παρά τις επίμονες προσπάθειες των γιατρών δεν επανέρχεται.Η τελευταία τους προσπάθεια γεννά ελπίδες που οι γιατροί θέλουν αρχικά να συντηρήσουν και στη συνέχεια να αυξήσουν.

Η γιατρός που ανέλαβε το παιδί στο ασθενοφόρο μας λέει ότι στα 20 χρόνια που εργάζεται της έχει ξανατύχει ανάλογο συμβάν ακόμα μία φορά.Πλέον τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο ΠΑΓΝΗ, με τις επόμενες ώρες να χαρακτηρίζονται εξαιρετικά κρίσιμες για τη ζωή του παιδιού. Όλοι ξέρουν ότι μετά το πρώτο θαύμα, χρειάζεται και ένα δεύτερο για να υπάρξει αίσιο τέλος.

Η συγκλονιστική ιστορία που εκτυλίσσεται στην Κρήτη, κεντρίζει το ενδιαφέρον με τις ευχές όλων να συνοδεύουν το αγγελούδι, στη μεγαλύτερη μάχη της ζωής του.

Κρίσιμη μάχη των γιατρών για να κρατηθεί στη ζωή ο 3χρονος

Σε αυτό το σπίτι που χτίζει η οικογένεια σε αυτό το σημείο πάντα ευχόμαστε όλοι να μην αποδειχθεί μοιραίο βρέθηκε η κάμερα του MEGA.

Όση ώρα έκανα λοιπόν μια τσάντα με τα πράγματα που είχε ψωνίσει στην πόρτα του σπιτιού, γυρνάει δεν βλέπει το παιδί. Κινητοποιούνται οι πάντες πάρα πολύ γρήγορα και το τραγικό είναι ότι το εντόπισε η γιαγιά του παιδιού. Περνώντας από το σημείο είδε το μπουφανάκι του, το τράβηξε γιατί νόμιζε ότι ήταν απλά το μπουφάν και βρέθηκε μπροστά σε αυτό το τραγικό θέαμα. Είναι συγκλονισμένοι οι πάντες και βρίσκονται στο πλευρό της οικογένειας.

Η κυρία Αναστασία Νιότη, θεία του 2χρονου αγοριού περιέγραψε το συμβάν λέγοντας χαρακτηριστικά πως η όλη η ιστορία κράτησε 10 λεπτά, το παιδάκι χάθηκε από το οπτικό τους πεδίο για κάποια δευτερόλεπτα.

Η κυρία Μάγδα Ζεάκη από πλευράς της μίλησε για το συμβάν που έχει συγκλονίσει όλη τη χώρα. «Όταν ο συνάδελφος στο κέντρο υγείας Χάρακα είδε το καρδιογράφημα με αυτό το ρυθμό. Με πήρε τηλέφωνο και ζήτησε τη συνδρομή μου τη βοήθειά μου και του είπα εγώ να ξεκινήσει αυτός από κέντρο υγείας Χάρακα και εγώ από το Ηράκλειο και μαζί να κάνουμε την εκτίμηση. Το μόνο πράγμα που μπορώ να πω είναι ότι οι συνάδελφοι στο κέντρο υγείας Χάρακα έκαναν υπέρβαση των πρωτοκόλλων, θα μπορούσαν να είχαν σταματήσει μιάμιση ώρα περίπου λόγω του ότι είχε επέλθει ο πνιγμός. Η ανάνηψη η επιμονή είχε φτάσει τις δύο ώρες και 45 λεπτά. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι, τώρα εξαρτάται από αυτόν.

Όταν το είδα είχε ένα καρδιογράφημα με ένα ρυθμό και μια υποτυπώδη αναπνοή. Αμέσως διασωληνώθηκε κάναμε ΚΑΡΠΑ και μετά από πέντε λεπτά το παιδί είχε πολύ καλό καρδιογράφημα 120 σφίξεις και πολύ καλή αναπνοή.

Οι συνάδελφοι ή οποιοσδήποτε αντιμετώπιζε ένα τέτοιο περιστατικό με το να κάνει συμπιέσεις κάνει χειροκίνητα να δουλεύει η καρδιά. Σε αυτό το παιδάκι όλος ο χρόνος χρειάστηκε για να θερμανθεί».

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα μετά από αίτημα των γονιών του, στο αγοράκι έγινε αεροβάπτιση, ενώ το όνομα που του δόθηκε είναι Ζαχαρίας.

Δείτε το σχετικό βίντεο:


To τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν:

«Ο ασθενής, 3 ετών, νοσηλεύεται σε βαριά κατάσταση στη ΜΕΘ Παίδων, όπου διεκομίσθηκε ώρα 21:30 μ.μ. σε υποθερμία (28 οC) και σε μυδρίαση. Τέθηκε άμεσα σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, τοποθετήθηκαν συσκευές επαναθέρμανσης, δόθηκαν τα ενδεδειγμένα αγγειοδραστικά φάρμακα, ενδοφλέβια υγρά, παράγωγα αίματος, καθώς και λοιπή φαρμακευτική αγωγή (αντιβίωση, γαστροπροστασία). Ο ασθενής βρίσκεται σε συνεχή παρακολούθηση των ζωτικών του σημείων, γίνεται κλινικός εργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος των οργανικών συστημάτων και υποστηρίζεται πολλαπλώς σύμφωνα με τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης σύνδρομο μετά ανακοπή. Παρά την πολλαπλή υποστήριξη με όλα τα μέσα, η ανταπόκριση του ασθενή είναι φτωχή. Σημειώνεται ότι υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τους γονείς του παιδιού οι οποίοι ενημερώθηκαν για την βαριά κατάσταση και την κακή πρόγνωση.

Με εκτίμηση, ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, καθηγητής Γεώργιος Χαλκιαδάκης».