«Όταν υπάρχουν αναφορές για υποψίες παρενεργειών από εμβόλιο σηκώνεται ‘’σκόνη’’», δήλωσε τα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.

Ο κ. Μανωλόπουλος σημείωσε πως οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstrzaZeneca θα έπρεπε να «παγώσουν» στην Ελλάδα για 3 με 4 ημέρες.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Ευάγγελου Μανωλόπουλου στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο πρόεδρος της Ελληνικής εταιρείας Φαρμακολογίας επισήμανε: «Όντως σηκώθηκε πολύ ‘’σκόνη’’ αλλά από τη στιγμή που σηκώθηκε όλη αυτή η σκόνη το συμπέρασμα που πρέπει να βγάλει ο καθένας μας είναι ότι όταν υπάρχουν αναφορές από γιατρούς για πιθανότητα ή υποψία παρενέργειας του εμβολίου βλέπετε πως κινητοποιείται ο μηχανισμός ελέγχου».

«Παίρνουν πολύ σοβαρά σε ευρωπαϊκό επίπεδο αυτές τις αναφορές άρα δεν θα πρέπει ο κόσμος εύκολα όταν ακούει για θανάτους από τα εμβόλια και παρενέργειες να ανησυχεί γιατί όταν υπάρχει κάποια αναφορά βλέπετε τι ξεσηκώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εγώ πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερα να είχαν παγώσει για αυτές τις 3-4 μέρες, όπως έκαναν και οι άλλες χώρες, για να διασφαλιστεί στη αίσθηση του κόσμου ότι ελέγχουμε τα πάντα και δεν ρισκάρουμε τίποτα», εκτίμησε ο κ. Μανωλόπουλος.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι υπάρχει και εμπορικός και πολιτικός πόλεμος γύρω από το εμβόλιο της AstraZeneca, ο καθηγητής απάντησε: «Είναι γεγονός ότι όσον αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca είναι πάρα πολύ φορτισμένο από πολλές πλευρές κυρίως πολιτικές και εμπορικές. Είναι δύσκολο να πούμε ποιος φταίει και ποιος έχει κοροϊδέψει, είναι μια διαμάχη που στην ουσία αυτού του πράγματος είναι το Brexit και ο πόλεμος είναι κυρίως κύρους περισσότερο παρά εμπορικός».

«Η Βρετανία κατάφερε να δείξει ότι πάει καλύτερα στους εμβολιασμούς από την Ευρώπη και μάλιστα το χρέωσε στο γεγονός ότι δεν είναι στην Ευρώπη και μπορεί να κινηθεί ανεξάρτητα και εν πολλοίς συνέβη αυτό. Βρήκε την Ευρώπη δηλαδή απροετοίμαστη και ήρθε και μετά η AstraZeneca με τις παραδόσεις που είναι χαμηλές, και πράγματι αυτό είναι κάτι που ελέγχεται η εταιρεία που δεν φρόντισε να παραδίδει στην Ευρώπη ενώ δεν έχει χάσει παραγγελίες στη Βρετανία καθόλου ή στις ΗΠΑ υπάρχουν τα εμβόλια εκεί και περιμένουν να πάρουν έγκριση. Υπάρχει θέμα με την εταιρεία σαφώς αλλά δεν νομίζω ότι το τρέχον θέμα με τις θρομβώσεις οφείλεται σε κάποιο τέτοιο πόλεμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι με την αυριανή ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων θα κλείσει η υπόθεση, ο κ. Μανωλόπουλος ανέφερε: «Νομίζω ότι θα κλείσει γιατί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δίνει εμπεριστατωμένες τις απαντήσεις».

«Αν προκύψει, που δεν πιστεύω ότι θα προκύψει, ότι 37 θρομβωτικά επεισόδια οφείλονται στο εμβόλιο αυτό είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα για το εμβόλιο. Δηλαδή στην πραγματικότητα αυτό το εμβόλιο έχει τελειώσει γιατί έχουμε και άλλα εμβόλια», δήλωσε επιπρόσθετα.