«Οι αυξήσεις ιικού φορτίου στα λύματα δείχνουν μια τάση» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο καθηγητής Πνευμονολογίας της ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

Ο κ. Τζανάκης σημείωσε πως τα λύματα δείχνουν την κατεύθυνση του ιού την επόμενη εβδομάδα.

Ακόμη ανέφερε πως αναμένεται κορύφωση κρουσμάτων γύρω στις 20 Μαρτίου, ενώ σημείωσε από τις 25 του μήνα θα υπάρξει σταδιακή και αργή αποκλιμάκωση των μολύνσεων.

Τέλος τόνισε πως πρέπει να αλλάξει το μείγμα των μέτρων όπως να δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να φεύγουν από τα σπίτια τους και να πηγαίνουν σε παραπλήσιες περιοχές με ίδιο φορτίο.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Τζανάκη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την άνοδο του ιικού φορτίου στα Χανιά, ο καθηγητής Πνευμονολογίας σημείωσε: «Τα Χανιά είναι σε πάρα πολύ έντονη ανοδική πορεία και αναμένεται ότι θα φτάσουν στα επίπεδα που είναι η υπόλοιπη Ελλάδα, η Αττική πολύ σύντομα, σε 10-15 μέρες».

«Τα λύματα πρέπει να τα παρατηρούμε γιατί έχουν ένα μοναδικό προσόν ότι μας δίνουν την κατεύθυνση που θα πάρουμε την επόμενη εβδομάδα, σαν τάση», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Στις 5 Μαρτίου είχαμε πει ότι θα φτάσουμε στην κορύφωση γύρω στις 20 με 25 με ελαφρά αυξανόμενο ρυθμό από τότε, είχαμε πει για τότε 2.400 ενδεχομένως να φτάσουμε 2.450 τη μια εβδομάδα και 2.500-2.600 την επόμενη σαν μέσους κινητούς όρους, που σημαίνει ότι για να γίνει αυτός ο μέσος κινητός θα υπάρχουν μέρες με κάτω από 2.000 και μέρες πάνω από 3.000. Εάν σήμερα γίνουν 50-60 χιλιάδες τεστ είμαι σχεδόν σίγουρος ότι θα έχουμε 3.000 με 3.500 κρούσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς πότε εκτιμά ότι θα υπάρξει υποχώρηση των κρουσμάτων, ο κ. Τζανάκης απάντησε: «Στα κρούσματα βλέπουμε ότι μετά τις 25 του μήνα θα έχουμε μια σταδιακή πολύ αργή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων όμως οι μονάδες δυστυχώς θα συνεχίζουν να αυξάνονται».

Για τα μέτρα, ο καθηγητής ανέφερε: «Πρέπει να αλλάξουμε μείγμα μέτρων, αυτά τα μέτρα ότι ήταν να δώσουν το έδωσαν. Αυτή τη στιγμή είναι τροχοπέδη για να μην πω ότι και επιτείνουν το πρόβλημα. Για παράδειγμα είναι δυνατόν να μειώνουμε το ωράριο των super market αντί να το αυξάνουμε; Δηλαδή να συμπυκνώνουμε και να συγχρωτίζουμε τον κόσμο αντί να τον αραιώνουμε. Εγώ θα έλεγα 07.00 με 22.00Δεύτερον, δεν θα πρέπει να επιστρέψουμε στον κόσμο να φύγει από το κέντρο των Αθηνών και να πάει στο εξοχικό του, τηρώντας τα μέτρα».

ΔΗΜ: Στο εξοχικό του εννοείτε εκτός νομού;

«Εάν οι γειτονικοί νομοί έχουν παραπλήσιο επιδημιολογικό φορτίο και εκτός νομού. Γιατί αυτός που πουλάει παπούτσια στη Νίκαια για παράδειγμα μεταδίδει περισσότερο από έναν ο οποίος έχει το super market που συναθροίζεται πάρα πολύς κόσμος. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν με ένα επίκεντρο στρατηγικής πάρα πολλών τεστ. Πρέπει να εκτιναχθούμε στο επόμενο δεκαπενθήμερο στα 200 χιλιάδες τεστ την ημέρα. Έτσι θα πάρουμε την οικονομία πίσω, έτσι θα πάρουμε τη ζωή μας πίσω εάν κάνουμε τεστ πολλά και απομονώνουμε αυτούς που είναι θετικοί», διευκρίνισε ο κ. Τζανάκης.

«Με το που θα αυξηθεί το εμβολιαστικό ποσοστό, θα ανοίξει και ο καιρός μπορούν και η εστίαση και τα καφέ να ανοίξουν με πάρα πολύ προσοχή και βέβαια κορωνίδα όλων αυτών είναι η ατομική ευθύνη του καθενός μας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, δεν μπορούμε να κρυβόμαστε στα σπίτια μας μέσα αυτό δεν λειτουργεί καταρχήν τώρα που πια ο ιός έχει μπει μέσα στις οικογένειες και μεταδίδεται μέσα στις οικογένειες», δήλωσε επιπρόσθετα.

Για την επιτροπή των ειδικών, δήλωσε: «Έχω πει εδώ και καιρό ότι η επιτροπή κακώς αποτελείται από υγειονομικούς, εμείς οι υγειονομικοί φέρνουμε την καταστροφή και την φοβία με όλα αυτά που λέμε. Καλό θα είναι να μπουν και άλλοι επιστήμονες. Κοινωνικοί ψυχολόγοι για παράδειγμα, να μπουν κοινωνιολόγοι, να μπουν επικοινωνιολόγοι που θα πουν με ποιο τρόπο θα πείσουμε τον κόσμο, όλοι αυτοί θα βγάλουν ένα καλύτερο μείγμα μέτρων για το πώς πρέπει να κινηθεί η κοινωνία. Δεν μπορεί να στηριζόμαστε στα φοβικά που αναγκαστικά θα πει μια επιτροπή υγειονομικών, αναγκαστικά θα δώσει μια εικόνα ζοφερή. Το θέμα είναι πως θα τη διαχειριστούμε αυτή την εικόνα ώστε να μην επιβαρυνθούμε υγειονομικά αλλά και να μην καταστρέψουμε την υπόλοιπη μας ζωή».