Σε νοσοκομείο αποκλειστικά και μόνο για περιστατικά κοροναϊού μετατρέπεται ο Ερυθρός Σταυρός.  καθώς στις ΜΕΘ της Αττικής επικρατεία ασφυξία αφού οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν τους 600, την ώρα τόσο τα κρούσματα, όσο και οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αυξητικές τάσεις.

Μάλιστα, το απόγευμα αναμένεται ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, να ανακοινώσει και άλλες ιδιωτικές κλινικές που θα συνεργαστούν προκειμένου να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς κοροναϊού.

Σημειώνεται ότι την συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα είχαν αποφασίσει τις τελευταίες ημέρες σε σύσκεψη στο Μαξίμου καθώς οι εισαγωγές στις ΜΕΘ αυξάνονταν δραματικά.
Ήδη στα νοσοκομεία της Αττικής πολλοί ασθενείς με κοροναϊό βρίσκονται σε αναμονή μέχρι να βρεθεί κρεβάτι στις ΜΕΘ, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν  πρόχειρες εντατικές σε χειρουργεία.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων ξεπέρασε χθες τους 600 φτάνοντας τους 605, με την πίεση στις ΜΕΘ να είναι έντονη. Είναι η πρώτη φορά μάλιστα για το 2021 που ο αριθμός διασωληνωμένων ξεπερνά το φράγμα αυτό, ενώ το αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας ήταν 622 πέρυσι τον Δεκέμβριο.


Η κατάσταση ιδιαίτερα στην Αττική συνεχίζει να είναι δραματική, καθώς οι κλίνες στις ΜΕΘ έχουν γεμίσει, ενώ χαρακτηριστική είναι η δήλωση του διευθυντή στην ΜΕΘ covid στο Τζάνειο, Αθανάσιου Πρεκατέ, για την κατάσταση.

 «Υπάρχει μία μεγάλη πίεση στην Covid ΜΕΘ και στη ΜΕΘ γενική», είπε στο OPEN σημειώνοντας πως στο συγκεκριμένο νοσοκομείο έξι ασθενείς με κοροναϊό είναι διασωληνωμένοι σε απλούς θαλάμους, καθώς τα κρεβάτια στις ΜΕΘ έχουν γεμίσει.

 Οι ειδικοί περιμένουν την κορύφωση της πανδημίας μέχρι το τέλος της εβδομάδας, με την πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, να έχει τονίσει πως από το τέλος της εβδομάδας θα αρχίσει να φαίνεται μία σταδιακή μείωση των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία.

Τρομάζουν οι αριθμοί

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τους 605 διασωληνωμένους, οι 13 είναι μεταξύ 18-39 ετών (ποσοστό 2.1%), ενώ στους 208 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι από 40 έως 64 ετών.


 Παρ' όλα τα αρνητικά στοιχεία, υπάρχει μία αισιοδοξία στους ειδικούς πως η κατάσταση θα παρουσιάσει σταδιακή βελτίωση από την επόμενη εβδομάδα, καθώς περιμένουν η έξαρση της πανδημίας να φτάσει τις επόμενες ημέρες στην κορύφωσή της. Μάλιστα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως εκτιμά ότι μέχρι το Πάσχα, στις αρχές Μαΐου, η εικόνα θα είναι σαφώς καλύτερη.

 Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το protothema.gr, τουλάχιστον 21 ασθενείς με λοίμωξη covid-19 έως και χθες το βράδυ ήταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Και άλλοι 50 ασθενείς με άλλα νοσήματα ανέμεναν επίσης διασωληνωμένοι εκτός Μονάδων να βγει το αποτέλεσμα του τεστ για κοροναϊό ώστε να εισαχθούν σε ΜΕΘ – το οποίο βεβαίως δεν αποτελεί μια απλή διαδικασία διακομιδής από όροφο σε όροφο στο ίδιο νοσοκομείο ούτε από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, αλλά μια πολύπλοκη πλέον διαδικασία λόγω της μη διαθεσιμότητας κλινών σε ΜΕΘ. Υπενθυμίζεται πως οι γενικές ΜΕΘ έχουν μετατραπεί σε ΜΕΘ covid ενώ με 120 κλίνες ΜΕΘ έχει ενισχύσει ο ιδιωτικός τομέας κλινικών το ΕΣΥ.

 Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Μιχάλης Γιαννάκος χαρακτήρισε τη χθεσινή ως τη χειρότερη ημέρα για τις ΜΕΘ στην Αττική -όπως κατήγγειλε ήταν όλες οι Μονάδες γεμάτες και περίπου 30 ασθενείς ήταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

 Πλέον, το υπουργείο Υγείας ξεδιπλώνοντας το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για την επιδημία αναπτύσσει Εντατικές σε χειρουργεία και χώρους ανάνηψης μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Παράλληλα, ετοιμάζεται να εκκενώσει και άλλο μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο στο λεκανοπέδιο και να το μετατρέψει σε νοσοκομείο αποκλειστικά για ασθενείς με κοροναϊό, κατά το πρότυπο του «Σωτηρία» και του «Σισμανογλείου». Ακόμη σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα αναζητείται και άλλη δομή, ιδιωτική, για να συνδράμει στο ΕΣΥ την πιεστική αυτή περίοδο νοσηλεύοντας non covid περιστατικά.