Διαστάσεις «πανδημίας» λαμβάνουν οι αναστολές του εμβολίου της AstraZeneca σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν μέχρι στιγμής τα απαραίτητα στοιχεία που οδηγούν σε μια τέτοια απόφαση, η οποία πάει πίσω και την ολοκλήρωση των εμβολίων του πληθυσμού. 

Την ίδια ώρα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που συνεδρίασε σήμερα μας αποφάσισε ομόφωνα ότι θα συνεχίσουν κανονικά οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca  στη χώρα μας.

Οι ανακλήσεις μέχρι στιγμής από διάφορες χώρες γίνονται με αποφάσεις των κυβερνήσεων και όχι των ειδικών επιστημόνων και μάλιστα όπως αναφέρουν οι ειδικοί γίνονται για προληπτικούς λόγους. Ωστόσο, στην Ελλάδα, συνεχίζονται κανονικά η εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca και όπως σημειώνουν ειδικοί επιδημιολόγοι, η απόφαση αυτή είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

Σήμερα,  ωστόσο αναμένονται οριστικές αποφάσεις τόσο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όσο και από την Εθνική Επιτροπή που συνεδριάζουν με φόντο το κλίμα αμφισβήτησης που έχει προκληθεί λόγω των παρενεργειών που χρεώνεται η εταιρία AstraZeneca και το εμβόλιο που χορηγεί. Ειδικότερα, γίνονται αναφορές για πρόκληση θρομβώσεων που οδηγούν στο θάνατο, όπως συνέβη σε κάποιες περιπτώσεις, με τους ειδικούς να μιλούν για συμπτώσεις και για μεμονωμένα περιστατικά. Ωστόσο, τουλάχιστον 11 χώρες ζητούν περισσότερες εξηγήσεις προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το εμβόλιο της εταιρίας είναι ασφαλές.

Πάντως, σε δηλώσεις του στο parapolitika.gr, ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Αθανάσιος Σκουτέλης, επισημαίνει με ιδιαίτερη έμφαση ότι «όλες οι έως τώρα ανακλήσεις του εμβολίου πραγματοποιήθηκαν για προληπτικούς και μόνον λόγους. Ακόμη και ο Γάλλος Πρόεδρος ευχήθηκε σύντομα να επανεκκινήσει η χορήγησή του. Εάν έχεις πραγματικό πρόβλημα, δεν εύχεσαι να επανεκκινήσει η διαδικασία, έτσι δεν είναι; Σε κάθε περίπτωση, θα συζητήσουμε το θέμα στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών».

Κικίλιας: Δεν αναστέλλονται οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα

Η Ελλάδα, όπως έγινε γνωστό από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, υιοθέτησε το πόρισμα της Επιτροπής Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηρίωση πως τα επεισόδια με τις θρομβώσεις σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό.


 Την ίδια στιγμή ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στο θέμα των εμβολίων της AstraZeneca, συστήνοντας ψυχραιμία και προσοχή στον κόσμο, τον οποίο κάλεσε να εμβολιαστεί κανονικά. «Εμείς ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες», τόνισε νωρίτερα μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Ειδικότερα ανέφερε: «Δεν αναστέλλονται οι εμβολιασμοί με AstraZeneca, στο πλαίσιο των οδηγιών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ξεκαθάρισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» ο υπουργός Υγείας.

 «Συνιστώ ψυχραιμία και νηφαλιότητα… Στη χώρα μας έχουμε κάνει 172.000 εμβολιασμούς με αυτό το εμβόλιο. Στη χώρα μας υπήρξε ένα σοβαρό περιστατικό, το έλεγξε ο ΕΟΦ και δεν σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca. Έχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβόλια παγκοσμίως με αυτό το εμβόλιο και έχουν βρεθεί περίπου 37 περιστατικά». «Δεν αναστέλλονται εμβολιασμοί εμβολιαζόμαστε με όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια από τον ΕΜΑ μέχρι να πει κάτι άλλο. Συνιστώ ψυχραιμία, προσοχή» τόνισε.

 «Από την αρχή της διαδικασίας των εμβολιασμών και των εμβολίων μέχρι και σήμερα εμπιστευόμαστε έναν θεσμό. Έναν πολύ σοβαρό οργανισμό, έναν σημαντικό οργανισμό, τον EMA. Αυτός έχει δώσει όλες τις αδειοδοτήσεις για όλα τα εμβόλια που χορηγούν οι ευρωπαϊκές χώρες. Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του ΕΜΑ. Ο ΕΜΑ πουθενά μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει σχετική τέτοια οδηγία, αντιθέτως, και χθες βράδυ σε ανακοίνωσή του μίλησε υπέρ του οφέλους του εμβολιασμού» ξεκαθάρισε.

 «Παρακολουθούμε στενά το θέμα. Είναι ένα επιστημονικό θέμα και ένα πολιτικό θέμα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

 Δερμιτζάκης: Η Ελλάδα ορθώς συνεχίζει να εμβολιάζει με το AstraZeneca

Ιδιαίτερη ανησυχία έχουν προκαλέσει οι εξελίξεις στο πεδίο των εμβολιασμών, καθώς αρκετές χώρες ανέστειλαν τη διαδικασία με το εμβόλιο της AstraZeneca

«Συνεχώς προκύπτουν στοιχεία τα οποία απορρίπτονται μετά» εξήγησε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.

 Κάλεσε τον κόσμο να ηρεμήσει αφού οι αριθμοί περιστατικών με παρενέργειες είναι όπως χαρακτηριστικά είπε «πολύ μακριά για να δικαιολογούν ακόμη και την ανησυχία, πόσο μάλλον και την αναστολή των εμβολιασμών».

 Ο ΕΜΑ και ο ΠΟΥ, ο οποίος συνεδριάζει σήμερα σχετικά με την ασφάλεια του συγκεκριμένου εμβολίου, είχαν δώσει μια πρώτη εικόνα και άποψη που καθησύχαζε πλήρως, πρόσθεσε ο κ. Δερμιτζάκης στον ΣΚΑΪ. Όπως ανέφερε η δεύτερη εκτίμηση επί του εμβολίου, την οποία καλούνται να κάνουν, δεν μπορεί να δείξει κάτι διαφορετικό.

 Επομένως, σύμφωνα με τον καθηγητή, η Ελλάδα ορθώς συνεχίζει να εμβολιάζει με το AstraZeneca αφού ακόμα κι αν θεωρήσουμε ότι υπάρχει έστω μια λίγο μεγαλύτερη πιθανότητα παρενεργειών, οι αριθμοί είναι τόσο μικροί που κυμαίνονται στα επίπεδα των αλλεργικών αντιδράσεων.

 Αθανάσιος Σκουτέλης: Συνεχίζουμε κανονικά τους εμβολιασμούς με AstraZeneca

 «Πριν λίγες μέρες, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με βάσει τα περιστατικά στην Ελλάδα και αλλά διεθνώς, με τη θρομβοεμβολική νόσο που είναι συχνή, αποφάσισε ότι οι επιπτώσεις μετά το εμβόλιο από την AstraZeneca δεν είναι διαφορετική από την επίπτωση της θρομβοεμβολικής νόσου που είναι στο γενικό πληθυσμό. Έτσι αποφάσισε να συνεχιστεί η χορήγηση των εμβολίων αυτών. Το θέμα προέκυψε γιατί μερικές χώρες για λόγους καθαρά προληπτικούς ανέστειλαν την χορήγηση του εμβόλιου. Εμείς συνεχίζουμε αυτό που είχαμε αποφασίσει» υπογράμμισε ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Αθανάσιος Σκουτέλης στο MEGA.

 «Υπάρχουν νοσήματα που είναι συχνά στην κοινότητα και τα οποία δεν θα παύουν να υπάρχουν. Δεν υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ των εμβολιασμών και των επεισοδίων. Παρά μόνο χρονική. Συνεχίζουμε τον προγραμματισμό όπως είχε αποφασιστεί» συμπλήρωσε.

 Στο ερώτημα γιατί η Ελλάδα δεν ακολούθησε τις χώρες που ανέστειλαν τον εμβολιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο απάντησε ότι «κάθε χώρα έχει τις δικές της προτεραιότητες, τα δικά της περιστατικά, τις δικές της αποφάσεις και το δικό της πρόγραμμα εμβολιασμών». Έκανε λόγο μάλιστα ότι ο ΕΜΑ αποφάνθηκε πριν μια εβδομάδα ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του εμβολίου AstraZeneca και των περιστατικών.

 «H θρομβοεμβολική νόσος είναι πολύ συχνή στο γενικό πληθυσμό. Η νόσος σε αυτόν που έκανε το εμβόλιο είναι το ίδιο συχνή, ίσως και λιγότερο» εξήγησε, τονίζοντας ότι ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος για να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Κακλαμάνης στα Παραπολιτικά 90,1 για AstraZeneca: Ό,τι απόφαση λάβει ο ΕΟΦ θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα

 «Ό,τι απόφαση λάβει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων την Πέμπτη για το εμβόλιο της AstraZeneca θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα », δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης.

 Ο κ. Κακλαμάνης σημείωσε πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ρίξουμε «νερό» στο αντι-εμβολιαστικό κίνημα.

 Ακόμη τόνισε πως μαίνεται ο πόλεμος των εταιριών που παρασκευάζουν τα εμβόλια κατά του κοροναϊού.

 Παράλληλα ο αντιπρόεδρος της Βουλής επισήμανε πως η Ευρώπη πρέπει να εγκρίνει ταχύτατα το εμβόλιο της Τζόνσον και Τζόνσον και να διαπραγματευτεί με Pfizer και Moderna για την αύξηση των δόσεων.

 Τέλος ο κ. Κακλαμάνης επέκρινε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων που δεν έχει βάλει στο μικροσκόπιο του το ρωσικό εμβόλιο.



Παγώνη στα Παραπολιτικά 90,1: Οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca

 «Οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca καθώς δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα ότι το εμβόλιο έχει δημιουργήσει επιπλοκές.», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, η Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη.

 Η κ. Παγώνη τόνισε πως δεν έχει αποδειχτεί πως το εμβόλιο προκαλεί θρομβώσεις.

 Αναφορικά με τον συνωστισμό, η κ. Παγώνη επισήμανε πως δεν υπάρχει lockdown με τόσους χορούς και πανηγύρια και ευχήθηκε σε όσα έγιναν να μην υπήρχε κάποιος με κοροναϊό.

 «Συνωστισμός ίσον κοροναϊός», ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια.






Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Συνεχίζονται κανονικά οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της
AstraZeneca

Την ίδια ώρα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών που συνεδρίασε σήμερα μας αποφάσισε ομόφωνα ότι θα συνεχίσουν κανονικά οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca  στη χώρα μας.

Ειδικότερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολισμών σχετικά με τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

 Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στη σημερινή συνεδρίασή της (16-3-2021) εξέτασε εκ νέου το θέμα που προέκυψε με αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά και την προληπτική προσωρινή αναστολή των εμβολιασμών από επιπλέον χώρες.

 Η Επιτροπή εξέτασε τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα και ομόφωνα κρίνει πως δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της εισήγησής της της 11/3/2021. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους το σύνολο των δεδομένων από όλες τις χώρες συνιστούν τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Επισημαίνεται εκ νέου ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνoυν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν αδιάλειπτα τις αξιολογήσεις του ΕΜΑ και του WHO καθώς και τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όλων των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19.

 Συμπερασματικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα εισηγείται ομόφωνα τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει.

Πάντως μέχρι το βράδυ της Καθαράς Δευτέρας, κυβερνητικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες παρέπεμπαν στην ισχύουσα γνωμάτευση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων σύμφωνα με τον οποίο το εμβόλιο είναι ασφαλές. Υπενθύμιζαν δε ότι το εμβόλιο έχει χορηγηθεί σε εκατομμύρια Βρετανούς.

 Στην υπόλοιπη Ευρώπη, μετά τη Γερμανία, η Γαλλία αποφάσισε επίσης να «αναστείλει για προληπτικούς λόγους» τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, εν αναμονή της γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

 Ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους επισήμανε πως «ελπίζει να ξεκινήσει γρήγορα πάλι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο αυτό εφόσον το επιτρέψει η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού».

Ανάλογη στάση τήρησε και η κυβέρνηση της Ιταλίας μετά την εισήγηση του Ιταλικού  Οργανισμού Φαρμάκων, Αifa, ότι για επίσης προληπτικούς λόγους, πρέπει να σταματήσει η χορήγηση του εμβολίου της ΑstraΖeneca σε όλη τη χώρα. Και η Ιταλία θα αναμένει την νέα απόφαση της αρμόδιας ευρωπαϊκής Αρχής.

 Νωρίτερα το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας, η Γερμανία είχε ανακοινώσει πρώτη  ότι αναστέλλει την χορήγηση του εν λόγω εμβολίου κατά του κοροναϊού. Το γερμανικό υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι των νέων κατευθυντήριων γραμμών προηγήθηκε σύσταση του Ινστιτούτου Paul Ehrlich, το οποίο είναι η αρμόδια για τα εμβόλια Αρχή στη Γερμανία, καθώς ζήτησε περαιτέρω διερεύνηση των περιπτώσεων που σχετίζονται με θρόμβωση.

Σημειώνεται πως την προηγούμενη εβδομάδα η Δανία ανέστειλε προσωρινά για προληπτικούς λόγους και μέχρι νεωτέρας τη χρήση του εμβολίου κατά της Covid-19, που παρασκευάζεται από την AstraZeneca, έπειτα από κρούσματα θρόμβωσης μεταξύ εμβολιασθέντων. Το παράδειγμά της ακολούθησαν και άλλες χώρες, όπως η Νορβηγία, η Ολλανδία και η Ισλανδία. Συνολικά 11 χώρες έχουν αναστείλει την χορήγηση του εμβολίου.

 Η θέση του ΠΟΥ

 Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέγοντας ότι η συμβουλευτική του επιτροπή του εξετάζει τις πληροφορίες που σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca, όμως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οποιοδήποτε περιστατικό με σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία κάποιου, προκλήθηκε από το εμβόλιο.

 Απαντώντας στο Reuters, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΟΥ,  Κρίστιαν Λιντμάιερ δήλωσε:  «Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι τα περιστατικά προκαλούνται από το εμβόλιο και είναι σημαντικό οι εκστρατείες εμβολιασμού να συνεχιστούν προκειμένου να μπορέσουμε να σώσουμε ζωές και να περιορίσουμε τη σοβαρή νόσο που προκαλεί ο ιός».

 Η αντίδραση του διευθυντή του Oxford Vaccine Group

 Οι εξελίξεις αυτές, που όπως γίνεται κατανοητό προκαλούν μεγάλο πισωγύρισμα στον εμβολιαστικό σχεδιασμό πολλών χωρών με αποτέλεσμα να στερηθούν την προγραμματισμένη δόση εκατομμύρια άνθρωποι, προκάλεσε την αντίδραση του διευθυντή του Oxford Vaccine Group.

Υπάρχουν «πολύ καθησυχαστικά στοιχεία ότι δεν καταγράφεται αύξηση του φαινομένου δημιουργίας θρόμβων στο αίμα εδώ στη Βρετανία, όπου έχουν χορηγηθεί οι περισσότερες δόσεις στην Ευρώπη έως σήμερα», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ, ο διευθυντής του Oxford Vaccine Group, που ανέπτυξε το εμβόλιο μαζί με την AstraZeneca.

 Ο ίδιος υπογράμμισε τη σημασία «να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί κατά του νέου κοροναϊού, μιας ασθένειας που ενέχει τεράστιους κινδύνους για την υγεία καθώς αν δεν γίνονται εμβολιασμοί και εξέλθουμε του λοκντάουν σε αυτή τη χώρα, θα αναμένουμε δεκάδες χιλιάδες περισσότερους θανάτους κατά τη διάρκεια αυτού του έτους».