Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων στη χώρα μας, καθώς οι εικόνες ακραίου συνωστισμού πολιτών τις τελευταίες ημέρες έχουν χτυπήσει «καμπανάκι» στις αρχές.  

Μολονότι, σχεδόν η μισή βρίσκεται σε καθεστώς σκληρού  lockdown  τα κρούσματα κοροναϊού παραμένουν στα ύψη, ενώ σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ οι διασωληνωμένοι ασθενείς «σκαρφάλωσαν» στους 564 τη στιγμή που καταγράφηκαν 46 νέοι θάνατοι. 

Συγκεκριμένα, τα κορονο - πάρτι που έδιναν και έπαιρναν τις τελευταίες ημέρες στην Αττική αλλά και την περιφέρεια με αφορμή το κλείσιμο του Τριωδίου δημιουργούν ανησυχητικές προϋποθέσεις για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, με τους ειδικούς μάλιστα να μιλούν για κορύφωση μέσα στα επόμενα 24ωρα.  

Οι εικόνες της Πάτρας, της Ξάνθης αλλά και οι δεκάδες περιπτώσεις με συναθροίσεις σε σπίτια και κορονογλέντια σε νυχτερινά κέντρα έχουν προκαλέσει τρόμο στους ειδικούς, οι οποίοι αναμένουν με αγωνία κατά πόσο τα συγκεκριμένα περιστατικά θα αποβούν μοιραία για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και κατά συνέπεια την κατάσταση των νοσοκομείων. 

Για εικόνες που παραπέμπουν σε υγειονομική βόμβα έκανε λόγο μιλώντας στον ΣΚΑΙ η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτησχολιάζοντας τα συγκεκριμένα περιστατικά. 
 
«Δεν θέλω να προδικάσω κακά μαντάτα αλλά πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα εκεί όπου υπήρξε συνωστισμός θα δούμε και αντίστοιχες νοσηλείες και σε απλές κλίνες COVID και σε κλίνες ΜΕΘ» τόνισε κάνοντας λόγο για δύσκολη εβδομάδα που έρχεται. 

Την ίδια στιγμή οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που έλαβαν χώρα στην «κατακόκκινη» Αττική την τελευταία εβδομάδα δημιουργούν έναν «εκρηκτικό» συνδυασμό για την υπερμετάδοση του ιού, τη στιγμή μάλιστα που το Ε.Σ.Υ. βρίσκεται σε οριακή κατάσταση,  καθώς στην Αττική οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για νοσούντες από κοροναϊό έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο.  

Πολιτικό μορατόριουμ για τις διαδηλώσεις 

Ως εστίες υπερμετάδοσης της νόσου χαρακτήρισε τις συγκεντρώσεις ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιδης Βατόπουλος, προτείνοντας ένα μορατόριουμ από τις πολιτικές δυνάμεις αναφορικά με τις διαδηλώσεις.  

Μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1 o καθηγητής σημείωσε ότι σε οποιαδήποτε συγκέντρωση ανθρώπων μπορεί να υπάρξει υπερμετάδοση του ιού : «Ο ιός μεταδίδεται σε κάθε συγκέντρωση. Καλό θα είναι να υπάρξει ένα μορατόριουμ από τις πολιτικές δυνάμεις. Είτε με την μη κατάθεση νομοσχεδίων από την κυβέρνηση που προκαλούν αντιδράσεις, εφόσον αυτό είναι εφικτό καθώς θα πρέπει να ασκείται η διοίκηση του Κράτους, είτε με την στάση μιας πιο υπεύθυνης αντιμετώπισης. Σε οποιαδήποτε συγκέντρωση ανθρώπων μπορεί να υπάρξει υπερμετάδοση του ιού».  

«Όταν λέω μορατόριουμ, εννοώ μορατόριουμ των πάντων και κυβέρνησης και αντιπολίτευσης και συλλογικοτήτων και των πάντων. Τώρα έχουμε πρόβλημα δημόσιας υγείας και πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό. Ας έχουμε χρόνο να τσακωθούμε αργότερα», σημείωσε επίσης ο καθηγητής.