Μετά και τα αιματηρά επεισόδια της Τρίτης στη Νέα Σμύρνη, η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται σε εγρήγορση «φεστιβάλ βίας» πολλών ημερών.

Περίπου 600 «κουκουλοφόροι», που κρατούσαν σιδερόβεργες, ρόπαλα, ξύλα αλλά και Μολότοφ, κατέφθασαν στη Νέα Σμύρνη την προηγούμενη Τρίτη -ύστερα από ανταλλαγή μηνυμάτων και προσκλήσεις στο Facebook κι άλλες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης- για να συμμετάσχουν σε διαδήλωση περίπου 5.000 ατόμων για την επίθεση αστυνομικών της ΔΙΑΣ.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρονται «σε μια εντυπωσιακή κινητοποίηση γνωστών-αγνώστων με στόχο να συγκρουσθούν με την Αστυνομία και να εκδικηθούν για την κακοποίηση του 29χρονου. Οπως και για να ‘‘εκτονωθούν’’ μετά από πολύμηνο περιορισμό λόγω Covid-19».

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι «η έκταση των επεισοδίων ήταν πρωτοφανής και παρέπεμπε στα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008 μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Με εκφράσεις μίσους για την Αστυνομία και μόνο, χωρίς ευρύτερη κριτική σε πολιτικούς, δικαστές κ.λπ. Συμπληρώνουν, μάλιστα, ότι υπήρξαν υβριστικές αναφορές, με απειλές ακόμη και μετά τον τραυματισμό του 28χρονου αστυνομικού, με πολλούς, ενδεικτικά, να εκφράζουν την απογοήτευσή τους γιατί «δεν ψόφησε».

Και αυτό που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην Αστυνομία είναι ότι όχι μόνο ο πεσμένος αστυνομικός της ομάδας «Δράση» δεχόταν δολοφονικά χτυπήματα για περίπου 2,5 λεπτά από 20-30 «κουκουλοφόρους» που ήθελαν να τον λυντσάρουν, αλλά κανένας από τους ροπαλοφόρους δεν θέλησε να αποτραβηχτεί ή να συγκρατήσει εκείνους που χτυπούσαν ανηλεώς τον αστυνομικό, παρότι φαινόταν να μην κουνιέται. Με κίνδυνο να κατηγορηθούν βέβαια για «ανθρωποκτονία» και να καταδικασθούν σε πολυετείς καθείρξεις.

ΙΣΧΥΡΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Το σχέδιο λοιπόν της ΕΛ.ΑΣ. προέβλεπε την προστασία του Αστυνομικού Τμήματος Νέας Σμύρνης με ισχυρές δυνάμεις για να αποφευχθεί καταστροφική επίθεση από τους «κουκουλοφόρους», που είχε κριθεί ότι θα ήταν ο κύριος στόχος τους.

Ετσι λοιπόν σε εκείνο το σημείο εξελίσσονταν οδομαχίες… διαρκείας, με τους αστυνομικούς των στατικών δυνάμεων να ρίχνουν χημικά και τους διαδηλωτές να διαλύονται και να συγκεντρώνονται ξανά. Εκείνη την ώρα πέρασε ομάδα της νεοσύστατης «Δράσης» της ΕΛ.ΑΣ. (σ.σ.: Αντικατέστησε την παλιά «Δέλτα»), που αναλαμβάνει ακριβώς τον ρόλο να εισέρχεται στο κέντρο των επεισοδίων, να διαλύει συγκεντρωμένους που προχωρούν σε καταστροφές και να λειτουργεί ως ομάδα συλλήψεων, σε βοήθεια των ΜΑΤ.

Η «Δέλτα» είχε κατηγορηθεί παλαιότερα για ανεξέλεγκτη δράση και πρόκληση τραυματισμών πολιτών και είχε διαλυθεί επί ΣΥΡΙΖΑ. Ομως επανασυστάθηκε προ μερικών μηνών -με 260 άτομαμε αυστηρά κριτήρια και ειδικές εντολές στους αξιωματικούς της για να αποφευχθούν τα «λάθη» του παρελθόντος.

Οι μοτοσυκλετιστές της «Δράσης», αφού έριξαν περίπου 10 χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους, ανέκοψαν ταχύτητα λόγω του πλήθους, κάτι που εκμεταλλεύθηκε ένας 30χρονος Ελληνοϊρακινός, που διαμένει στη Μαγούλα και δούλευε σε αποθήκη (σ.σ.: Είχε συλληφθεί τον Ιούλιο του 2018 για κατοχή μικρής ποσότητας ναρκωτικών).

Ο δράστης πήρε φόρα από το κέντρο της πλατείας και με ένα εντυπωσιακό σπριντ με… υπερπήδηση φραγμάτων κατόρθωσε να αρπάξει και να ρίξει στο έδαφος τον 28χρονο αστυνομικό από τις Σέρρες.

Οι συνάδελφοί του δεν αντιλήφθηκαν ότι έπεσε στο έδαφος, ενώ και αυτοί δέχονταν επίθεση εκεί όπου είχαν κατευθυνθεί. Τον αστυνομικό άρχισαν να χτυπούν με μανία δεκάδες ροπαλοφόροι, ανάμεσά τους και ένας 23χρονος, του οποίου έπεσε το πορτοφόλι στο σημείο και ο οποίος ήταν ο πρώτος συλληφθείς για την επίθεση.