Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως την ώρα που το ΕΣΥ και ειδικότερα τα νοσοκομεία της Αττικής αντιμετωπίζουν την μεγαλύτερη υγειονομική κρίση από τις αρχές της πανδημίας, μερικοί συνεχίζουν να γλεντάνε, επιλέγοντας να διοργανώνουν exclusive κοροναπάρτι.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μάλιστα που σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο, αποκαλύφθηκε πως ένα κέντρο διασκέδασης στην Αθήνα λειτουργούσε κανονικά τους τελευταίους τρεις μήνες, καθώς τακτικοί θαμώνες επέλεγαν να περνούν τα βράδια τους όχι στα σπίτια τους, όπως όλοι οι υπόλοιποι, αλλά σε μαγαζιά με δυνατή μουσική, λουλούδια και κέφι.

Από την άλλη πλευρά δεν έχουν σταματήσει ούτε τα παράνομα κοροναπάρτι κυρίως από νέους ανθρώπους.

Οι περισσότεροι επιλέγουν να νοικιάζουν βίλες σε ήσυχες και απομονωμένες τοποθεσίες ώστε και να… διασκεδάζουν με την ησυχία τους αλλά και να μην γίνονται αντιληπτοί από τις αρχές.

Σε νυχτερινό μαγαζί «στήθηκε» ακόμη ένα κορονογλέντι με πελάτες και ζωντανή μουσική

Την είδηση μετέφερε το ΑΠΕ – ΜΠΕ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του οποίου έγινε επιχείρηση της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης.

Το μαγαζί λειτουργούσε κανονικότατα, με ζωντανή μουσική και θαμώνες και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πραγματοποιήθηκαν προσαγωγές και συλλήψεις, ενώ επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις για την παραβίαση των μέτρων για τον Covid-19.

Την επιχείρηση συνέδραμε η Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής ενώ όπως σχολίασαν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων φαίνεται ότι οι πολίτες εμπιστεύονται το τηλεφωνικό κέντρο 1520 για τις καταγγελίες τους καθώς η αντίδραση είναι άμεση.

Ωστόσο το σχέδιο που είχαν οι υπεύθυνοι του μαγαζιού για να μην γίνουν αντιληπτοί στην αστυνομία είναι σαν σενάριο από ταινία.

Το κέντρο λειτουργούσε παράνομα, κλειδώνοντας κυριολεκτικά τους… μερακλήδες θαμώνες του μέσα στον χώρο και ανοίγοντας τις πρώτες πρωινές ώρες, μετά τις 6, προκειμένου να μπορέσουν να πάνε στα σπίτια τους «κάτω από τη μύτη» της Αστυνομίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το συγκεκριμένο κατάστημα είχε τεθεί υπό παρακολούθηση, μιας και υπήρχαν καταγγελίες ότι λειτουργούσε κανονικά κάθε Παρασκευή και Σάββατο, δίνοντας ραντεβού σε «γνωστούς» θαμώνες για… κορονομπουζούκια εν μέσω πανδημίας.

Νοίκιασε διώροφη βίλα και έκανε κορονοπάρτι αλλά το πλήρωσε... ακριβά

Στη σύλληψη ενός 24χρονου άνδρα προχώρησε η ΕΛΑΣ το μεσημέρι της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη.

Ο νεαρός είχε μισθώσει διώροφη βίλα στο χωριό Μεσημέρι όπου διοργάνωσε κορονοπάρτι με τη συμμετοχή άλλων πέντε ατόμων.

Στον διοργανωτή βεβαιώθηκε διοικητικό πρόστιμο 3.000 ευρώ και στους συμμετέχοντες διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ έκαστο για την παραβίαση των εκτάκτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς μεταδοτικής ασθένειας.

Άνοιξε καφενείο στην «κόκκινη» Λοκρίδα και σέρβιρε καθήμενους

Καφενείο άνοιξε και σέρβιρε πελάτες εντός του καταστήματος στον Δήμο Λοκρών, την ώρα που όλη η Φθιώτιδα βρίσκεται σε «βαθύ κόκκινο».
Πρόκειται για την ίδια περιοχή που είχε απασχολήσει και στις 23 Φεβρουαρίου σε άλλο όμως κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Στον ιδιοκτήτη του καφενείου επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ, ενώ από 300 ευρώ θα πληρώσουν οι δύο πελάτες που θέλησαν να πιουν τον καφέ τους καθήμενοι.

Εντατικοί οι έλεγχοι της ΕΛΑΣ

Χθες, Παρασκευή 12 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 70.885 έλεγχοι, από τους οποίους οι 10.898 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 1.427 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 23 συλλήψεις, ως ακολούθως:

1.142 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

  • 192 στην Αττική,
  • 133 στη Θεσσαλονίκη,
  • 118 στη Δυτική Ελλάδα,
  • 116 στην Κρήτη,
  • 97 στην Πελοπόννησο,
  • 97 στην Κεντρική Μακεδονία,
  • 70 στο Βόρειο Αιγαίο,
  • 70 στη Στερεά Ελλάδα,
  • 65 στην Ήπειρο,
  • 62 στα Ιόνια Νησιά,
  • 46 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  • 26 στη Θεσσαλία,
  • 25 στο Νότιο Αιγαίο και
  • 25 στη Δυτική Μακεδονία.
Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 145.391 ομοειδείς παραβάσεις.

216 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 210 πρόστιμα των 300 ευρώ και 6 πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

  • 32 στην Κεντρική Μακεδονία,
  • 24 στην Αττική,
  • 20 στη Στερεά Ελλάδα,
  • 19 στη Θεσσαλονίκη,
  • 17 στην Ήπειρο,
  • 15 στα Ιόνια Νησιά,
  • 15 στην Πελοπόννησο,
  • 15 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  • 14 στο Βόρειο Αιγαίο,
  • 13 στη Δυτική Ελλάδα,
  • 12 στην Κρήτη,
  • 11 στο Νότιο Αιγαίο,
  • 5 στη Θεσσαλία και
  • 4 στη Δυτική Μακεδονία.
Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 43.713 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 41.851 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 1.862 των 150 ευρώ.

69 παραβάσεις και 23 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α..

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Κεντρική Μακεδονία, σύλληψη 2 ατόμων για παράβαση άρθρου 285 Π.Κ. και επιβολή ισάριθμων προστίμων 300 ευρώ για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στη Δυτική Ελλάδα, σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη ψητοπωλείου για εξυπηρέτηση 2 καθήμενων πελατών εντός του καταστήματος στους οποίους επιβλήθηκαν πρόστιμα των 300 ευρώ.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:

Στην Αττική,

- σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε διοργανώτρια ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία και επιβολή προστίμου από 900 ευρώ σε 6 άτομα για παραβίαση περιορισμού κίνησης, μη χρήση μάσκας και συμμετοχή στη συνάθροιση,

- σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε διοργανώτρια ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία και επιβολή προστίμου από 300 ευρώ σε 4 συμμετέχοντες.

Στη Στερεά Ελλάδα,

- σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτρια οικίας για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης και επιβολή προστίμου 300 ευρώ σε 6 συμμετέχοντες για παραβίαση περιορισμού κίνησης,

- σχηματισμός δικογραφίας και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία κατά την οποία διεξαγόταν τυχερά παίγνια και επιβολή προστίμου 300 ευρώ σε 13 συμμετέχοντες.

Στην Ήπειρο, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτρια οικίας για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης και επιβολή προστίμου 300 ευρώ σε 5 συμμετέχοντες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Κεντρική Μακεδονία, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία και επιβολή προστίμου 300 ευρώ σε 5 συμμετέχοντες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στη Θεσσαλονίκη, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία και επιβολή προστίμου 300 ευρώ σε 5 συμμετέχοντες.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 3.602 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 1.518 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας».