Δραματική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής, τα οποία λειτουργούν στα όριά τους. Δυστυχώς τα νούμερα στις νοσηλείες και τις εισαγωγές δεν είναι καλά, ενώ τα εξιτήρια είναι λιγότερα σε αριθμό με αποτέλεσμα να μην σημειώνεται αποσυμφόρηση στα νοσοκομεία.

Σε νέα επίπεδο – «ρεκόρ» έφτασαν για την Κυριακή οι εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID – 19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ της Αττικής. Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές τέτοιων ασθενών έφτασαν την Κυριακή τις 172, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), πάνω από το προηγούμενο «ρεκόρ», το οποίο είχε σημειωθεί την περασμένη εβδομάδα και έφτανε τις 167 εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID – 19, πολύ επάνω από το υψηλό ήδη όριο των περίπου 120 εισαγωγών ασθενών με νόσο COVID – 19, οι οποίες σημειώνονταν πριν από έναν μήνα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ του Λεκανοπεδίου.

Έτσι, φαίνεται ότι επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη των ειδικών επιστημόνων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η οποία θέλει να διασωληνώνονται, κατά την τρέχουσα εβδομάδα, περίπου 200 ασθενείς με νόσο COVID – 19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας, με περίπου τους μισούς από αυτούς να αφορούν τα ιδρύματα της Αττικής…

Οι ειδικοί άλλωστε επισημαίνουν ότι διανύουμε την πιο δύσκολη φάση της πανδημίας, αφού οι μεταλλάξεις επιταχύνουν τη διασπορά, και δεν αναμένεται αποκλιμάκωση πριν από το τέλος της εβδομάδας. 

Τρομάζουν οι αριθμοί για τα κρεβάτια ΜΕΘ που παραμένουν κενά στα νοσοκομεία της Αττικής

Συνολικά, αν και οι αριθμοί αλλάζουν διαρκώς, αυτή την ώρα - μεσημέρι Τρίτης - υπάρχουν μόλις 37 κρεβάτια διαθέσιμα για νέους ασθενείς και οι εισαγωγές χτυπούν «κόκκινο».

Τα κρεβάτια ΜΕΘ που έχουν καταληφθεί ανά κλινική:

  • ΚΑΤ: 29 κρεβάτια έχουν καταληφθεί σε σύνολο 41.
  • ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: 14 ΣΤΑ 14
  • ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ: 8 ΣΤΑ 9
  • ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 16 ΣΤΑ 26
  • ΣΩΤΗΡΙΑ: 81 ΣΤΑ 84.
  • ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: 50 ΣΤΑ 58
  • ΕΡΥΘΡΟΣ: 14 ΣΤΑ 14
  • ΕΛΠΙΣ: 6 ΣΤΑ 6
  • ΝΙΜΙΤΣ: 6 ΣΤΑ 6
  • ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: 7 ΣΤΑ 7 και 4 διασωληνωμένοι στη ΜΑΦ
  • ΘΡΙΑΣΙΟ: 17 ΣΤΑ 17
  • ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: 12 ΣΤΑ 12
  • ΑΤΤΙΚΟ: 40 ΣΤΑ 43.
Το βρετανικό στέλεχος υπεύθυνο για το 90% των κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο

Την ίδια ώρα η ευρεία διασπορά στην Αττική κεντρίζει την ανησυχία των ειδικών λόγω των μεταλλάξεων.

Το βρετανικό στέλεχος είναι υπεύθυνο για το 90% των κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο, ενώ την τελευταία εβδομάδα κρατούν σε αυξημένη εγρήγορση τους επιστήμονες και τα δύο τουλάχιστον νέα κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης που εντοπίστηκε σε νοσηλευόμενους στην Αττική.

Στη μάχη κι άλλα νοσοκομεία του ιδιωτικού τομέα

Η αυξημένη ζήτηση κλινών ΜΕΘ- Covid, λόγω της επιδημίας, επιχειρείται να καλυφθεί με νοσηλευτικές μονάδες του ιδιωτικού τομέα. Από το υπουργείο Υγείας ανακοινώθηκε το πρωί πως παραχωρούνται στο ΕΣΥ από την Πέμπτη το Ιατρικό Περιστερίου και το «Λητώ» για νοσηλεία ασθενών με CoViD.

Από αύριο, ξεκινά τη λειτουργία του ως υποστηρικτικό νοσοκομείο non Covid περιστατικών το «Ερρίκος Ντυνάν».

Το θεραπευτήριο διαθέτει 285 κλίνες παθολογικού και χειρουργικού τομέα και 24 ΜΕΘ.

Θα λειτουργεί για τις αντίστοιχες ειδικότητες με το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό του.

Υπενθυμίζεται πως η λειτουργία του ως ιδιωτικού θεραπευτηρίου αναστέλλεται, με εξαίρεση τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, την Ογκολογική Κλινική και τα τακτικά ραντεβού στα Εξωτερικά Ιατρεία.

Επίσης το Ερρίκος Ντυνάν ενσωματώνεται στο πρόγραμμα εφημεριών του ΕΣΥ, αντικαθιστώντας το νοσοκομείο «Σισμανόγλειο», το οποίο μετατρέπεται σε νοσοκομείο αντιμετώπισης Covid περιστατικών, με δυναμικότητα 301 κλινών.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις των επιστημόνων

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης ανέφερε ότι η κορύφωση θα έρθει γύρω στις 20 Μαρτίου κι ενδεχομένως να υπάρξουν μέρες που θα καταγραφούν μέχρι και 3.100 κρούσματα. «Ωστόσο, ο μέσος κυλιώμενος όρος θα παραμείνει στα 2.500-2.550 κρούσματα», επισήμανε.

Οι διασωληνωμένοι μπορεί να φτάσουν τους 620

Παράλληλα, προέβλεψε ότι μέχρι τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου, οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 620. «Αν τώρα δεν είχαμε λάβει αυτά τα μέτρα και δεν είχαν αυξηθεί οι κλίνες, θα είχε καταρρεύσει το ΕΣΥ στην Αττική. Νομίζω ότι αυτό έχει αποφευχθεί και οριακά μπορεί να ανταπεξέλθει», δήλωσε.

Σημείωσε δε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ταχύτερη αποκλιμάκωση λόγω των μεταλλάξεων. «Για να κατασταλεί πλήρως το φαινόμενο, πρέπει να υπάρξει ένα μείγμα μέτρων, τα οποία σαν κοινωνία δεν μπορούμε να τα εφαρμόσουμε. Δεν μπορούμε να κλειστούμε σπίτια μας για πολλές μέρες, όπως κάναμε τον Μάρτιο», πρόσθεσε ο κ. Τζάνακης.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, θα πρέπει να πορευτούμε με αυτά τα μέτρα, υπογραμμίζοντας ότι τον ανησυχεί πολύ το γεγονός ότι η οικονομία παραμένει κλειστή και ότι ναι μεν υπάρχει κάποιο ρίσκο με το άνοιγμα, ωστόσο τα 1.000-1.200 κρούσματα, είναι πλήρως διαχειρίσιμα.

«Βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύμματος»

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην κορύφωση και από το Σαββατοκύριακο θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια αργή, αλλά ουσιαστική αποκλιμάκωση. «Ωστόσο, περιμένουμε ότι η κορύφωση των αναγκών σε κλίνες ΜΕΘ θα είναι γύρω στις 24-26 Μαρτίου, η οποία προφανώς θα οφείλεται στα μεταλλαγμένα στελέχη».