Τον «κώδωνα» του κινδύνου έκρουσε αναφορικά με το πώς πρέπει να ανοίξει το λιανεμπόριο τις επόμενες εβδομάδες, ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε Φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο κ. Βασιλακόπουλος επισήμανε ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου πρέπει να γίνει προσεχτικά καθώς – όπως είπε- «κάθε εβδομάδα κερδίζουμε περισσότερους εμβολιασμούς».

Μάλιστα ο καθηγητής σημείωσε πως καλό θα ήταν να ανοίξουν πρώτα τα μικρά μαγαζιά με την μέθοδο του click in shop και στη συνέχεια τα εμπορικά καταστήματα.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Θεόδωρου Βασιλακόπουλου στα Παραπολιτικά 90,1:

Για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων,
ο καθηγητής Πνευμονολογίας ανέφερε: «Νομίζω ότι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου θα ανοίξει η εφαρμογή για τις ευπαθείς ομάδες με προτεραιοποίηση ανάλογα με τον βαθμό ευπάθειας όπως έχει γίνει η κατάταξη και λίγο αργότερα θα ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των ανθρώπων οι οποίοι είναι από 65-75».

«Είναι αδύνατον επιστημονικά αλλά και ηθικά να φτιάξει κανένας ένα εντελώς ακριβοδίκαιο σύστημα προτεραιοποίησης που κανείς να μην ευνοείται και κανείς να μην αδικείται.
Δηλαδή όποιο μέτρο και να πάρουμε θα υπάρχουν κάποια υποπεριπτώσεις που προφανώς θα έχει υπάρξει κάποια εύνοια ή κάποια αδικία», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου,
ο κ. Βασιλακόπουλος επισήμανε: «Αν πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας το Σάββατο το πρωί που δεν εργάζονται αποφασίσουν να στείλουν στα 11 ή στις 12 η ώρα αυτό το sms των δύο ωρών, φαντάζομαι ότι θα είμαστε όλοι νόμιμοι αλλά ταυτόχρονα και όλοι συνωστισμένοι στα εμπορικά κέντρα. Θα πρέπει να το δούμε πιο υγειονομικά προσεκτικά με την έννοια ότι δεν έχουμε φτιάξει ακόμα όλη εκείνη την εμβολιαστική κάλυψη που θα μας επέτρεπε να ανοίξουμε και να μην μας νοιάζει τίποτα. Και αν θέλουμε να κάνουμε ένα καλό Πάσχα που το Πάσχα θα έχουμε φτάσει να έχουμε εμβολιάσει τους περισσότερους ηλικιωμένους αλλά και έχοντες υποκείμενα νοσήματα, θα πρέπει να μην πλησιάσουμε το Πάσχα με έναν άπειρο αριθμό κρουσμάτων».

«Από την άλλη για να είμαι ειλικρινής όταν στην Ελλάδα θεωρούμε αναφαίρετο δικαίωμά μας το να κάνουμε διαδηλώσεις δεν μπορεί να μας φταίει το λιανεμπόριο. Δηλαδή θα πρέπει συνολικά να αποφασίσουμε σαν κοινωνία αν θέλουμε να κάνουμε μια τελευταία υπομονή για να προλάβουμε να εμβολιαστούμε και να τελειώσουμε με αυτή την ιστορία ή δεν το θέλουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εγώ θα άνοιγα πιο νωρίς από τις 29 του μήνα τα μικρά μαγαζιά πρώτα, με την μέθοδο του click in shop στα μεγάλα αστικά κέντρα που μπορεί να υπάρχουν συνωστισμοί, και ελεύθερα τελείως σε όλα τα μικρά μέρη. Και αφού άνοιγα με αυτό τον τρόπο και με τη χρήση μάσκας υψηλής προστασίας ή διπλής μάσκας, θα πήγαινα λίγο αργότερα στα μεγάλα μαγαζιά γιατί τα μεγάλα μαγαζιά είναι αυτά που μπορούν να δημιουργήσουν τους μεγάλους συνωστισμούς»,
πρότεινε ο καθηγητής.

Για τις μεταλλάξεις του κοροναϊού και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων,
επισήμανε: «Πρέπει να κατανοήσουμε ότι τα εμβόλια αυτή τη στιγμή είναι αποτελεσματικά και για τα μεταλλαγμένα στελέχη. Το εμβόλιο της Pfizer εφαρμόστηκε σε 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους στο Ισραήλ τότε που κυκλοφορούσε εκεί αν πολλοίς το βρετανικό στέλεχος αλλά και άλλα μεταλλαγμένα στελέχη, και είχε την ίδια αποτελεσματικότητα που είχε στην κλινική μελέτη. Το εμβόλιο της Astra Zeneca χορηγήθηκε μαζικώς στη Μεγάλη Βρετανία και είχε εκπληκτική αποτελεσματικότητα, και εκεί επικρατεί το μεταλλαγμένο στέλεχος. Άρα προς το παρόν τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά».

Για το καλοκαίρι,
ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος σημείωσε: «Νομίζω ότι επειδή η εμβολιαστική μας δύναμη θα αυξάνεται μήνα με το μήνα γεωμετρικά θα φτάσουμε μέσα στα μέσα του καλοκαιριού, που θα είναι και μειωμένη πολύ η μεταδοτικότητα, να έχουμε φτάσει περίπου σε επίπεδο ανοσία αγέλης. Νομίζω ότι από το Σεπτέμβρη θα έχουμε πάρει τις ζωές μας στα χέρια μας».