Με δεδομένο το «κλείδωμα» της παράτασης του lockdown και για την επόμενη εβδομάδα, κυβέρνηση και επιστήμονες δίνουν μάχη για να βγάλουν την χώρα από το αδιέξοδο της πανδημίας.

Η ανάγκη να μειωθεί ο δείκτης Rt, που αφορά στον αριθμό των δευτερογενών κρουσμάτων κάτω από το 1, τα αυξημένα κρούσματα, οι επιθετικές μεταλλάξεις, οι μικρότερες ηλικίες που κατακλύζουν τις ΜΕΘ, οι ελλείψεις στο σύστημα Υγείας, αλλά και ο μεγάλος αριθμός των διασωληνωμένων, κάνουν πιο επιτακτική την ανάγκη παράτασης των αυστηρών μέτρων, την στιγμή οι επαγγελματίες αγωνιούν για την επόμενη ημέρα και για την επιβίωσή τους.

Με τα δεδομένα αυτά, οδηγούν τους ειδικούς να  κινούνται σε δύο μέτωπα, πρώτον στην προσπάθεια περιορισμού της διασποράς, αλλά και στην ανάγκη να εξεταστούν τα επόμενα βήματα της… εξόδου από τα αυστηρά μέτρα με επίκεντρο την λειτουργία της οικονομίας.

 Ο μεγάλος πονοκέφαλος ωστόσο της κυβέρνησης δεν είναι μόνο η οικονομία που αιμορραγεί και οι επαγγελματίες, κυρίως του κλάδου της εστίασης που γονάτισαν από την πανδημία, αλλά η μεγάλη ανάγκη που προκύπτει για άμεσα και ακόμη πιο δραστικά μέτρα προκειμένου ταχύτητα να υπάρξει περιορισμός της μεταδοτικότητας του ιού.

 Στη μάχη και οι ιδιωτικές κλινικές

Την έκτακτη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα με τα κρούσματα όπως προβλέπουν πολλοί επιδημιολόγοι να φτάνουν μέχρι και τις 3.000 τα επόμενα 24ωρα μαρτυρά και η παραχώρηση δύο ιδιωτικών κλινικών στο ΕΣΥ για να αντιμετωπιστούν περιστατικά κοροναϊού στην Αττική.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δύο ιδιωτικές κλινικές παραχωρούνται στο ΕΣΥ για τη νοσηλεία Covid.

 Πρόκειται για το Ιατρικό Περιστερίου και την κλινική ΛΗΤΩ που θα συμβάλουν στην μάχη κατά της επιδημίας στη χώρα μας.

 «Από την πρώτη ημέρα αυτής της πρωτοφανούς κρίσης, ενεργούμε βάσει ενός συγκροτημένου, ρεαλιστικού και δυναμικού σχεδίου, για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό και τώρα που η Αττική δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση από την αρχή της πανδημίας, υλοποιούμε, όπως έχω ήδη ανακοινώσει, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ενώνοντας δυνάμεις» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κικίλιας.

Σύμφωνα με τον υπουργό ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, με επιστολή του Προέδρου του, Γιώργου Αποστολόπουλου, παραχωρεί εθελουσίως στο Ε.Σ.Υ. το Ιατρικό Περιστερίου, με την πλήρη στελέχωσή του σε ιατρονοσηλευτικό, διοικητικό και πάσης φύσεως προσωπικό που ήδη υπηρετεί εκεί.

 Το Ιατρικό Περιστερίου θα νοσηλεύει Covid περιστατικά από την Πέμπτη 11 Μαρτίου και θα τελεί υπό τη διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας.

 Ο Όμιλος Hellenic Healthcare Group, με επιστολή του Διευθύνοντος Συμβούλου του, Δημήτρη Σπυρίδη, παραχωρεί εθελουσίως στο Ε.Σ.Υ. την ιδιωτική κλινική ΛΗΤΩ, με την πλήρη στελέχωσή της σε ιατρονοσηλευτικό, διοικητικό και πάσης φύσεως προσωπικό που ήδη υπηρετεί εκεί.

Η ιδιωτική κλινική ΛΗΤΩ θα νοσηλεύει Covid περιστατικά από την Πέμπτη 11 Μαρτίου και θα τελεί υπό τη διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας.


 Ένταση και αγωνία και στην επιστημονική κοινότητα  

 Τα τελευταία 24ωρα την έντονη ανησυχία για την έκρηξη της μεταδοτικότητας του ιού στη χώρα μας εκφράζει και η επιστημονική κοινότητα.

Τα μέτρα ήταν λάθος δηλώνει ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τη διαχείριση της πανδημίας και τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο, η αυτοκριτική των ειδικών είναι ότι τα μέτρα ήταν λάθος, καθώς ο έλεγχος της πανδημίας χάθηκε. Εξήγησε ότι δεν στοχεύθηκε η νόσος αλλά η ανθρώπινη δραστηριότητα με αποτέλεσμα τη μη συμμόρφωση αφού δεν υπάρχει αποτέλεσμα.

«Έπρεπε να ελέγχουμε χωρίς περιορισμούς και όχι να περιορίζουμε χωρίς έλεγχο», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως έπρεπε να απομονωθούν τα κρούσματα και όχι οι άνθρωποι.

  Στη φάση ύφεσης της πανδημίας, υποστήριξε ότι πρέπει να ανοίξουν όλα με συνεχή υγειονομικό έλεγχο της κάθε δραστηριότητας και πως πρέπει να αξιοποιηθούν τα τεστ και οι εμβολιασμοί.

  Από την πλευρά του ο καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας τόνισε ότι δε θα έπρεπε να έχουμε κλείσει καθόλου και πως το Lockdown έπρεπε να έχει γίνει για δύο με τρεις εβδομάδες από την αρχή.

  «Κάποιοι άνθρωποι ήξεραν τι έλεγαν, αλλά προτίμησαν να ακούσουν άλλους ανθρώπους», σχολίασε.

  Υποστήριξε ότι δεν έγινε τίποτα για την πρωτοβάθμια περίθαλψη και πως το σύστημα που υιοθετήθηκε δε δουλεύει. Τόνισε την ανάγκη ύπαρξης τους οικογενειακού γιατρού λέγοντας μάλιστα ότι «κατεβάσαμε ρολά σε πολλούς κοινωνικούς τομείς, αλλά δεν έχουμε στοχευμένα μέτρα (οικογενειακός γιατρός).

  Ασθενείς με κοροναϊό κυκλοφορούν στους δρόμους και τα ΜΜΜ, γιατί δεν γίνεται αλλιώς, καθώς δεν υπάρχει πρόληψη για αυτόν που θα απομονωθεί, υποστήριξε.

  Ως λύση κατέδειξε τη θεσμοθέτηση του οικογενειακού γιατρού και τα φάρμακα της πρώτης αντιμετώπισης της ασθένειας.

  Σύμφωνος ήταν και ο κ. Καπραβέλος υποστηρίζοντας ότι πρέπει να επιτηρούνται οι ασυμπτωματικοί και ότι πρέπει να αξιοποιηθούν τα τεστ και να συνταγογραφηθούν, τα οποία είναι εφάμιλλης αξίας με το εμβόλιο.


 Βατόπουλος: Πιθανό άνοιγμα εστίασης τον Απρίλιο – Μάσκες όλο το 2021

 «Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα ανοίξουν ταυτόχρονα και σχολεία και λιανεμπόριο» τόνισε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος προαναγγέλλοντας την παράταση του lockdown και την επόμενη εβδομάδα.

 Εκτίμησε δε ότι αυτές τις μέρες θα καταγραφεί η κορύφωση της πανδημίας και σταδιακά θα αρχίσουν να περιορίζονται τα κρούσματα. «Κρατάει πολύ αυτή η ιστορία, περισσότερο από όσο θα θέλαμε. Ίσως έχουμε μια αύξηση των θανάτων και των διασωληνώσεων, αλλά σιγά σιγά θα μαζευτεί η κατάσταση», επισήμανε, ενώ πρόσθεσε ότι «αυτό που φοβόμαστε είναι το απρόβλεπτο, δηλαδή να έχουμε υπερμετάδοση σε κάποια περιοχή που δεν το περιμέναμε».

 Σχολιάζοντας το γεγονός ότι όλοι και περισσότεροι νέοι άνθρωποι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία με κοροναϊό, εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει, γιατί οι μεταλλάξεις δεν έχει φανεί πώς ακριβώς λειτουργούν και οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες προφυλάσσονται πολύ περισσότερο.

 Σε ό,τι αφορά στην άρση των περιορισμών, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα ανοίξουν ταυτόχρονα και σχολεία και λιανεμπόριο, αν και, όπως είπε, υπάρχει αντικειμενική ανάγκη και για τα δύο. «Και τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, καθώς σε δυο μήνες είναι οι Πανελλήνιες. Πρόθεση μας είναι όταν ανοίγει κάτι, να μην ξανακλείσει. Γι’ αυτό το άνοιγμα πρέπει να γίνει με κανόνες και να χωρίς φαινόμενα συνωστισμού», συμπλήρωσε ο καθηγητή Μικροβιολογίας.

 Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τον Απρίλιο να επαναλειτουργήσει και η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους, ωστόσο σημείωσε ότι ακόμα δεν μπορούν να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, αν και αυτό θα μπορούσε να γίνει το Πάσχα ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

  Κραυγή αγωνίας των επιχειρηματιών της εστίασης

Όλα αυτά τη στιγμή που πληθαίνουν οι φωνές των ειδικών που ζητούν να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες με αυστηρό μεν έλεγχο, καθώς από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένουν αποκλιμάκωση στα κρούσματα κοροναϊού.

 Την ίδια ώρα και τα νέα από την εστίαση δεν είναι καλά, αφού συμπληρώνει πλέον πέντε μήνες λουκέτου. Ο κλάδος, βάσει των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, έκλεισε το 2020 με απώλειες 2,28 δισ. ευρώ ή με μείωση τζίρου κατά 37,7% σε σύγκριση με το 2019.

 Από την έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) προκύπτει ότι για εννέα στις δέκα μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ο μέσος όρος πτώσης του κύκλου εργασιών το 2020 ήταν 51,7%.

 Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ, το 43,24% των επιχειρήσεων εστίασης δεν έχει ταμειακά διαθέσιμα, το 8,11% έχει ταμειακά διαθέσιμα που επαρκούν για λιγότερο από ένα μήνα, για το 14,19% φτάνουν τα χρήματα για ένα μήνα ακόμη και το 16,22% έχει ταμειακά διαθέσιμα για δύο μήνες ακόμη.

 Τα κυβερνητικά σχέδια της σταδιακής επαναφοράς

Το πλάνο για την σταδιακή επαναφορά της χώρας σε λειτουργία, μετά την παρατεταμένη παράλυση που έχει προκαλέσει το ακορντεόν των lockdown εξετάζει η κυβέρνηση, εν μέσω της κορύφωσης του τρίτου κύματος της πανδημίας που αποδεικνύεται το πιο ανθεκτικό και επικίνδυνο έως τώρα.

Με δεδομένο πως εντός της εβδομάδας ίσως και να ξεπεράσουμε τα 3.000 κρούσματα, ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι επιστήμονες τονίζουν στις δημόσιες παρεμβάσεις τους πως, παρά την ανάγκη να επανέλθει η κοινωνία και η οικονομία σε μία κανονικότητα, είναι πρόωρο να μιλάμε για άρση του lockdown.

 Τα κυβερνητικά στελέχη, πάντως τα τελευταία 24ωρα, έχουν «αποκαλύψει» τον σχεδιασμό τους μιλώντας για επιθυμία να επανέλθει η οικονομική δραστηριότητα μετά τα μέσα Μαΐου.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 την Δευτέρα τόνισε πως η κυβέρνηση εξετάζει το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τις 22 Μαρτίου, με πρώτα απ’ όλα το λιανικό εμπόριο.

 Σύμφωνα δε με την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη, η οποία περιέγραψε τα τρία βήματα της εξόδου από τα αυστηρά μέτρα η αρχή της εξόδου από το τούνελ του κοροναϊού θα γίνει στις 22 Μαρτίου και θα εξελιχθεί σε τρεις φάσεις.

 Η πρώτη φάση θα αφορά το άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων έως τα τέλη Μαρτίου. Στόχος της κυβέρνησης είναι αυτή τη φορά να ανοίξουν αντίστροφα οι σχολικές μονάδες. Δηλαδή πρώτα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, τα οποία έχουν μείνει για πολύ καιρό κλειστά και στη συνέχεια τα δημοτικά. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως η κα. Πελώνη δεν έκανε καμία αναφορά, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, στο άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, τα οποία φαίνεται να μην βρίσκονται στη λίστα της κυβέρνησης.

 Μάλιστα, σύμφωνα, με την κυβερνητική εκπρόσωπο δεν αναμένεται να υπάρξει παράταση του σχολικού έτους, ένα από τα σενάρια που είχε στο τραπέζι το υπουργείου Παιδείας προκειμένου να καλυφθεί η ύλη στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

 «Προσβλέπουμε και ελπίζουμε πως το λιανεμπόριο θα ανοίξει πριν το τέλος Μαρτίου, εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν. Ο σχεδιασμός είναι να ανοίξουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια πριν το τέλος του μήνα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Πελώνη κατά τη χθεσινή ενημέρωση.

 Στη συνέχεια και εφόσον δεν παρατηρηθεί έκρηξη κρουσμάτων από το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων, θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση.

 Αυτή θα περιλαμβάνει το άνοιγμα της εστίασης εντός του Απριλίου μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

 Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετάδωσε το MEGA, ή επικρατέστερη ημερομηνία για το άνοιγμα της εστίασης είναι η 12η Απριλίου. Εφόσον δεν το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, τότε το άνοιγμα θα μεταφερθεί μια εβδομάδα, δηλαδή στις 19 του ίδιου μήνα.

 Η εν λόγω ημερομηνίες δεν επιλέχθηκαν τυχαία, αφού από την κυβέρνηση θέλουν προλάβουν τα μαγαζιά το Πάσχα, το οποίο είναι τρεις εβδομάδες μετά τη 12η Απριλίου.

 Εφόσον ανοίξουν λοιπόν, μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα, η εστίαση θα λειτουργεί σε ανοιχτούς χώρους.

 Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του MEGA, τα μέτρα αυτή τη φορά θα είναι πολύ πιο αυστηρά από αυτά που είχαμε συνηθίσει πριν το κλείσιμό της, τον περασμένο Νοέμβριο.

 Συγκεκριμένα, σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται έως τέσσερα άτομα.

 Ακόμα, το σχέδιο είναι να γίνονται πολύ συχνά τεστ στους εργαζόμενους. Τα χρήματα για τα covid test θα καλυφθούν εν μέρει από την κυβέρνηση. Δηλαδή, θα επιδοτηθούν οι εργοδότες για να κάνουν πιο συχνά τεστ στους εργαζόμενους, όπως έγινε με τις σόμπες εξωτερικού χώρου.

 Η εστίαση έχει δεχτεί ίσως το μεγαλύτερο πλήγμα, με τα καταστήματα να είναι κλειστά για 5 και πλέον μήνες. Αυτός είναι ο λόγος που από την κυβέρνηση ρίχνουν ιδιαίτερο βάρος στο άνοιγμα της και θέλουν να στηρίξουν τον κλάδο με κάθε τρόπο, ώστε να μπορέσει να επανέλθει.

Τέλος, στην τρίτη και τελευταία φάση αναμένεται -εφόσον έχουν πάει καλά οι προηγούμενες δύο- να μπούμε τον Μάιο.

 Η τρίτη φάση θα σημάνει ουσιαστικά και τη σταδιακή επανεκκίνηση του τουρισμού.

 Βέβαια, αυτό θα κριθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την πορεία του εμβολιασμού στη χώρα, αλλά και από την καθιέρωση του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού.

 Μάλιστα η σχετική πρόταση της προέδρου της Κομισιόν, όπως η ίδια ανέφερε στην επιστολή τους προς τους ευρωπαίους ηγέτες αναμένεται να υιοθετηθεί στις 17 Μαρτίου και θα πρέπει οι σχετικές διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί εντός τριών μηνών.

 Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες, τον Ιούνιο αναμένεται να ολοκληρωθεί το άνοιγμα της χώρας, αφού τότε σχεδιάζεται να «σηκώσουν» ρολά bar και γυμναστήρια.

 Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, βάσει των σημερινών επιδημιολογικών δεδομένων, το άνοιγμα της εστίασης θα γίνει είτε στις 12 Απριλίου, είτε μια εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 19 του ίδιου μήνα.

 Πάντως, μέχρι στιγμής, επικρατέστερη είναι η 12η Απριλίου, ούτως ώστε να προλάβουν τα καταστήματα το Πάσχα, το οποίο είναι τρεις εβδομάδες μετά.

 Μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα, δηλαδή για τρεις εβδομάδες, η εστίαση θα λειτουργεί σε ανοιχτούς χώρους.