Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο πολυϊσοβίτης, καταδικασμένος ως φυσικός αυτουργός 11 δολοφονιών, Δημήτρης Κουφοντίνας προχωρά σε απεργία πείνας. Αλλωστε, η παραμονή του στις ελληνικές φυλακές από το 2002 μέχρι σήμερα κάθε άλλο παρά αθόρυβη υπήρξε. Μέσα σε έξι χρόνια ο καταδικασμένος για τη δράση του στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» έχει προχωρήσει σε τέσσερις απεργίες πείνας.

Ικανοποίηση αιτήματος επί ΣΥΡΙΖΑ

Ηταν Μάρτιος του 2015 όταν ο επονομαζόμενος «φαρμακοχέρης» της «17 Νοέμβρη» μαζί με τον Κώστα Γούρνα, ο οποίος βρισκόταν τότε στις φυλακές, καταδικασμένος για τη συμμετοχή του στον «Επαναστατικό Αγώνα», άρχισε απεργία πείνας με αιτήματα την κατάργηση των φυλακών «τύπου Γ» και την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού για λόγους υγείας. Οι απεργοί πείνας μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και έπειτα από λίγες ημέρες ήρθε το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και υπουργού Νίκου Παρασκευόπουλου, το οποίο ικανοποιούσε τα αιτήματά τους. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας σταμάτησε την απεργία πείνας.

Λίγους μήνες μετά, ωστόσο, τον Αύγουστο του 2015, άρχισε εκ νέου απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενος για τη μεταγωγή του στις Φυλακές Κορυδαλλού, σε πτέρυγα όπου κρατούνταν κυρίως οικονομικοί εγκληματίες. «Τη Δευτέρα το μεσημέρι μού ανακοινώθηκε ότι μετάγομαι αιφνιδιαστικά στον Κορυδαλλό, σε έναν χώρο όπου βρίσκονται διεφθαρμένοι πολιτικοί, αστυνομικοί, δικαστικοί κ.ά., με τους οποίους είναι αδύνατο φυσικά να συνυπάρξω. Η τοποθέτησή μου εκεί θεωρώ ότι είναι εξευτελιστική συμπεριφορά. Ως απάντηση σε όλη αυτή την αντιμετώπιση εξόντωσης, αρνήθηκα να μπω στο κελί, άρχισα απεργία πείνας και διέκοψα κάθε φαρμακευτική αγωγή», ανέφερε τότε ο καταδικασθείς σε 11 φορές ισόβια. Το αίτημά του, μετά την απόφασή του για διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής και τροφής, ικανοποιήθηκε και ο ίδιος μεταφέρθηκε στα υπόγεια κελιά των τότε γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, όπου έχει περάσει και το μεγαλύτερο διάστημα της παραμονής του σε σωφρονιστικά καταστήματα.

Ικανοποιήθηκε ξανά το αίτημά του

Στο μεσοδιάστημα, αρχής γενομένης τον Νοέμβριο του 2017, ο Δημήτρης Κουφοντίνας έλαβε συνολικά έξι τακτικές άδειες από τις φυλακές. Στο μεταξύ, στις 3 Αυγούστου 2018, με απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης, μεταφέρθηκε στις Αγροτικές Φυλακές του Βόλου, όπου οι συνθήκες κράτησης κατά γενική ομολογία ήταν ιδανικές.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις από την τότε αξιωματική αντιπολίτευση της Ν.Δ., ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι τηρήθηκε η νομιμότητα σύμφωνα με τον Νόμο 4356/2015, Αρθρο 41. Ωστόσο, η ώρα για ακόμα μία απεργία πείνας για τον Δημήτρη Κουφοντίνα ήρθε ξανά τον Μάιο του 2019. Η απόρριψη του αιτήματός του για χορήγηση τακτικής άδειας είχε ως αποτέλεσμα να αρχίσει ξανά απεργία πείνας. Αυτή τη φορά όμως δεν κράτησε πολύ... Στις 14 Ιουνίου 2019 έγινε δεκτό το αίτημά του από το Συμβούλιο των Φυλακών Κορυδαλλού για χορήγηση νέας άδειας.

Τι διεκδικεί τώρα

Και έρχεται το 2021… Αυτή τη φορά, η πολυήμερη απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα έχει την αντίθετη στόχευση από αυτήν του 2015, τη μεταγωγή του δηλαδή στο κατάστημα κράτησης των Φυλακών Κορυδαλλού, όπου κρατούνται και άλλα μέλη της «17 Νοέμβρη», όπως ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και ο Βασίλης Τζωρτζάτος. Ολα άρχισαν τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ψηφίστηκε η διάταξη με την οποία τερματίστηκε η ευνοϊκή κράτησή του στις Αγροτικές Φυλακές της Κασσαβέτειας Βόλου και διατάχθηκε η κράτησή του στις Φυλακές Δομοκού. Ο «Λουκάς» της «17Ν» διεκδικεί να μεταχθεί στις Φυλακές Κορυδαλλού, στην ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα, όπου πέρασε τα 16 από τα 18 χρόνια της κράτησής του, επικαλούμενος τον Νόμο 4760/2020 (Αρθρο 3), τον οποίο όμως χαρακτηρίζει «φωτογραφικό» σε βάρος του. Ο νόμος αυτός επί διακυβέρνησης Ν.Δ. θέσπισε την κατάργηση του δικαιώματος μεταγωγής των καταδικασμένων για τρομοκρατία στις αγροτικές φυλακές της χώρας και επέβαλε την επιστροφή τους στο κατάστημα από το οποίο είχαν μεταχθεί αρχικά. Κατά το αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αυτό σήμαινε επιστροφή του Κουφοντίνα στις Φυλακές Δομοκού, το σωφρονιστικό κατάστημα από το οποίο είχε μεταχθεί στον Βόλο. Κατά τον Κουφοντίνα, η ερμηνεία της ρύθμισης ήθελε την επιστροφή του στο αρχικό κατάστημα κράτησής του, στον Κορυδαλλό.