Επιδότηση στους σεισμοπαθείς κατοίκους της Θεσσαλίας αποφασίστηκε να χορηγηθεί μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή. Συγκεκριμένα, για τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές θα δοθούν 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό, με μέγιστο ποσό τα 150 χιλιάδες ευρώ.

Στο χωριό Δαμάσι και το Μεσοχώρι, έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα τουλάχιστον τα μισά σπίτια, δηλαδή περίπου τα 200 από τα 400 στο Δαμάσι και τα 100 από τα 200 στο Μεσοχώρι.

Εντατικοποιούνται οι προσπάθειες για την στέγαση των σεισμόπληκτων στην Ελασσόνα

Εντατικοποιούνται τις τελευταίες ώρες οι προσπάθειες των αρμοδίων αρχών για την δημιουργία χώρου στέγασης των σεισμόπληκτων πολιτών στην περιοχή της Ελασσόνας, με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου να εμφανίζεται αισιόδοξος πως μέσα στην ημέρα θα δημιουργηθεί οικισμός που θα έχει την δυνατότητα φιλοξενίας των περίπου 500 κατοίκων που μέχρι στιγμής δεν έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία ή σε πρόχειρους καταυλισμούς.

Όπως ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ ο κ. Παπαγεωργίου, πιθανότατα εντός της ημέρας θα στηθεί οικισμός για τους σεισμόπληκτους.

«Πρέπει να είναι γύρω στα 500 άτομα που δεν είναι σε ξενοδοχεία και σε πρόχειρους καταυλισμούς. Προχθές μεταφέρθηκαν 460 άτομα σε έξι ξενοδοχεία σε Τρίκαλα και Λάρισα, και προσπαθούμε να στήσουμε τον κύριο οικισμό, υπάρχουν τροχόσπιτα, έρχονται και άλλοι οικίσκοι, τα μηχανήματα δουλεύουν για να στηθεί ο οικισμός, μπορεί και εντός της ημέρας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγεωργίου.

Όπως διευκρίνισε, εφόσον στηθούν οι οικισμοί θα είναι άμεσα κατοικήσιμοι, υπάρχει υποδομή σε ρεύμα, νερό και αποχέτευση από το δήμο. Τα τροχόσπιτα αυτή τη στιγμή είναι περίπου 50 και έρχονται άλλοι τόσοι οικίσκοι, με στόχο να πετύχουμε να μη μείνει κανείς σε σκηνή. Επίσης υπάρχει σίτιση από τις ένοπλες δυνάμεις και σύμβαση με catering.

Παράλληλα, ανέφερε ότι έχει τεθεί από προχθές από στο συντονιστικό σαν αίτημα στο υπουργείο Υγείας στον κ. Θεμιστοκλέους και στην Επιτροπή Εμβολιασμών, για κατ’ εξαίρεση εμβολιασμούς στους πληγέντες και τους μηχανικούς της ΔΑΕΦΚ.

«Προσπαθούμε να απαλύνουμε πόνο και τα προβλήματα, από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός, εστάλησαν δύο φορτηγά βοήθεια για τη δημιουργία πρόχειρων καταυλισμών, δημιουργείται υποδομή για την τοποθέτηση των οικίσκων, η ΔΕΔΔΗΕ είναι παρούσα για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος δεν έχουμε βλάβες, τα προβλήματα είναι εντοπισμένα σε Δαμάσι, Μεσοχώρι, Ζάρκο» δήλωσε ο ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας.

Καραγιάννης: Με εντολή Καραμανλή στις πληγείσες περιοχές οι αρμόδιοι

Στο πλευρό των πολιτών που έχουν πληγεί από την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6 ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή της Ελασσόνας και του Τυρνάβου βρίσκεται το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με σκοπό την άμεση υποστήριξη όλων όσων την έχουν ανάγκη και την επιτάχυνση των διαδικασιών που απαιτούνται για τη γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών.

Όπως αναφέρει σε σχετική του ανάρτηση, ο γγ Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, με εντολή του υπουργού, Κώστα Καραμανλή, «έχουμε μεταβεί στις πληγείσες περιοχές από τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό, έχουμε ξεκινήσει άμεσα και συνεχίζουμε με αμείωτο ρυθμό τη διαδικασία ελέγχων των πληγέντων κτηρίων με κλιμάκιο 120 μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών και σε 3 ημέρες έχουμε πραγματοποιήσει αυτοψίες συνολικά σε 1800 πληγέντα κτήρια».

Παράλληλα, σημειώνει, για την άμεση αντιμετώπιση των αναγκών για προσωρινή στέγαση των πληγέντων από τον σεισμό, μεταφέρθηκαν άμεσα και έχουν ήδη διατεθεί σαράντα (40) τροχόσπιτα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη χρήση τους από τους δήμους Ελασσόνας, Τυρνάβου, Φαρκαδόνας και Λαρίσης.

«Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους μηχανικούς της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών, αλλά και όλους τους μηχανικούς του υπουργείου, που πραγματικά δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, αντιδρούν πάντα με ταχύτητα και με υψηλό αίσθημα ευθύνης ανταποκρίνονται κάθε φορά σε αυτές τις τόσο δύσκολες συνθήκες» τονίζει ο κ. Καραγιάννης και καταλήγει: «Είμαστε δίπλα στους πολίτες με λύσεις κάθε στιγμή».

Επικοινωνία Σχοινά - Αγοραστού για ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εκτάκτων Αναγκών

Επικοινωνία με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά είχε σήμερα το πρωί ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, τον οποίο και ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στις σεισμόπληκτες περιοχές του θεσσαλικού διαμερίσματος και κυρίως στους δήμους Τυρνάβου, Ελασσόνας και Φαρκαδόνας.

Ο Κώστας Αγοραστός ζήτησε την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για Έκτακτες Ανάγκες, ώστε να εξευρεθούν άμεσα και επιπλέον οικίσκοι προκειμένου να στεγαστούν οι εκατοντάδες σεισμοπαθείς στους οικισμούς των τριών πληγεισών περιοχών της Θεσσαλίας.

Με την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εκτάκτων Αναγκών θα καλυφθούν και επιπλέον ανάγκες των κατοίκων.

Παράλληλα οι πρώτοι οικίσκοι του υπουργείου Εσωτερικών αναμένεται να φθάσουν στα πληγέντα χωριά εντός της εβδομάδας, αφού προηγουμένως ολοκληρωθούν οι εργασίες υποδομής στους χώρους που θα τοποθετηθούν. Ο κάθε οικίσκος έχει επιφάνεια 50 τμ και θα είναι εξοπλισμένος με όλα τα απαιτούμενα και θα συνδεθεί με ηλεκτροδότηση, ύδρευση και αποχέτευση.

Κατέληξε ο ηλικιωμένος που σώθηκε από τα 6,3 Ρίχτερ

Κατέληξε δυστυχώς στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας ο ηλικιωμένος που είχε απεγκλωβιστεί από το γκρεμισμένο σπίτι στο Μεσοχώρι Ελασσόνας από το σεισμό των 6,3 Ρίχτερ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ.

Πρόκειται για τον 83χρονο Χρήστο Αστ. Γκέκα, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του βρίσκονταν στο σπίτι τους στο Μεσοχώρι Ελασσόνας, όταν ο Εγκέλαδος σάρωσε το ορεινό χωριό της Ελασσόνας και γκρέμισε το σπίτι τους.

Υπενθυμίζεται πως τον ηλικιωμένο είχαν απεγκλωβίσει τα σωστικά συνεργεία που βρέθηκαν στην περιοχή και στη συνέχεια διακομίστηκε με ασθενοφόρο σε ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης. Χθες Σάββατο ο 83χρονος μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας, όπου λίγο αργότερα κατέληξε.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της ΜΕΘ του ΓΝΛ Απόστολος Κομνός ο 83χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο από Κέντρο Αποκατάστασης, και κατέληξε από παθολογικά αίτια.

Σύμφωνα με τον κ. Κομνό ο ηλικιωμένος δεν έφερε τραυματισμούς από τον σεισμό, ενώ είχε χρόνια προβλήματα υγείας.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο σε στενό οικογενειακό κύκλο στο Μεσοχώρι Ελασσόνας.

Παράκληση της οικογένειας του εκλιπόντος είναι αντί στεφάνων να ενισχυθούν οι σεισμόπληκτοι της περιοχής.

Υπενθυμίζεται πως χτες ασθενής σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.2 στην κλίμακα Ρίχτερ έγινε αισθητή στη Λάρισα, στο σημείο όπου παρουσιάζεται έντονη δραστηριότητα εδώ και τρία εικοσιτετράωρα, με επίκεντρο 15 χιλιόμετρα δυτικά, βορειοδυτικά της Λάρισας, σε απόσταση 228 χλμ. ΒΒΔ της Αθήνας.

Σημειώνεται πως αρχικά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο με την αυτόματη λύση ανακοίνωσε ότι η σεισμική δόνηση είχε ένταση 3,9 Ρίχτερ, ωστόσο λίγη ώρα αργότερα την αναθεώρησε σε 4,2 Ρίχτερ.

Το εστιακό του βάθος του σεισμού ήταν 8,1 χιλιόμετρα ενώ η διάρκειά του όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ήταν μικρή.
Σεισμός στη Θεσσαλία: Άλλη μία νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους

Μη κατοικήσιμα 898 σπίτια στις σεισμόπληκτες περιοχές της Θεσσαλίας

Οκτακόσιες ενενήντα οκτώ κατοικίες έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες από τις 1609 που ελέχθησαν στις σεισμόπληκτες περιοχές της Λάρισας, της Ελασσόνας, του Τυρνάβου και της Φαρκαδόνας.

Χτες διεξήχθησαν, από μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, αυτοψίες σε 1800 κτίρια.

Από αυτές 1.609 αφορούσαν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 898 κρίθηκαν μη κατοικήσιμες.

Επίσης, ελέγχθηκαν 46 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 21.

Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτίρια, «κίτρινα» χαρακτηρίστηκαν τα 30 από τις 46 αυτοψίες, ενώ σε 99 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλους) τα 92 κρίθηκαν ακατάλληλα προς χρήση.

Επιπροσθέτως έγιναν έλεγχοι σε 5 σχολικές μονάδες του Δήμου Φαρκαδόνας.

Στ. Πέτσας: Τη Δευτέρα η καταβολή 300.000 ευρώ στους σεισμόπληκτους δήμους της Θεσσαλίας

Τη Δευτέρα θα κατατεθούν 300.000 ευρώ σε κάθε δήμο που επλήγη από το σεισμό, ώστε να αρχίσει άμεσα και η καταβολή των χρημάτων στους πληγέντες πολίτες, ανακοίνωσε χτες από τον Δήμο Τυρνάβου, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή που επλήγη από τους σεισμούς των προηγούμενων ημερών.