Τον αξιοσημείωτα χαμηλό αριθμό εξιτηρίων ασθενών με νόσο COVID – 19 από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της Αττικής συζήτησαν το πρωί της Κυριακής, σε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοτνοζαμάνης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής, Παναγιώτης Στάθης, ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, Χρήστος Ροϊλός, και ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), Νίκος Παπαευσταθίου.

Εκείνο το οποίο διαπιστώθηκε, κατά τη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης, είναι το γεγονός ότι παρατηρείται σταθερά ένα αρνητικό ισοζύγιο υπέρ των εισαγωγών ασθενών με νόσο COVID – 19 στα ιδρύματα της Αττικής, με αποτέλεσμα οι κλινικές οι οποίες νοσηλεύουν non COVID – 19 ασθενείς να ασφυκτιούν, εξαιτίας της διαρκούς ανάγκης για επέκταση των κλινικών για ασθενείς με νόσο COVID – 19.

Συγκεκριμένα τα εξιτήρια ασθενών με νόσο COVID – 19 από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ του Λεκανοπεδίου αντιστοιχούν μόλις στο 25% επί του συνόλου των νοσηλευομένων ασθενών με τη νόσο COVID – 19 και η εντολή του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλιας, είναι να διερευνηθεί το θέμα, δηλαδή να διαπιστωθεί αρμοδίως εάν η εικαζόμενη καθυστέρηση στα εξιτήρια ασθενών με νόσο COVID – 19 οφείλεται σε πραγματικούς ιατρικούς επιστημονικούς λόγους ή σε απλές διοικητικές και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, με σκοπό, εάν ισχύουν οι τελευταίες, να αναληφθεί άμεσα πρωτοβουλία, προκειμένου τα εξιτήρια των ασθενών με νόσο COVID – 19 να εκδίδονται στην ώρα τους.

Επίσης, ο Βασίλης Κικίλιας έδωσε εντολή, προκειμένου να επισπευσθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες για την εκκένωση των νοσοκομείων «Σισμανόγλειο» και «Ερρίκος Ντυνάν», προκειμένου το πρώτο να τεθεί άμεσα και χωρίς χρονοτριβή στην υπηρεσία της αποκλειστικής αντιμετώπισης περιστατικών ασθενών με νόσο COVID – 19 και το δεύτερο να ενταχθεί επίσης άμεσα και χωρίς χρονοτριβή στην αποκλειστική αντιμετώπιση non COVID – 19 ασθενών.

Η χθεσινή εφημερία στο Λεκανοπέδιο ήταν πολύ δύσκολη -έγιναν 276 εισαγωγές ασθενών, ο μεγαλύτερος μέχρι τώρα αριθμός εισαγωγών.

Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα αναμένεται περαιτέρω πίεση στο ΕΣΥ από τα περιστατικά κορωνοϊού, γεγονός που κρατά σε ύψιστη επιφυλακή τους αρμόδιους στο υπουργείο Υγείας.

Ήδη, το ΝΙΜΤΣ έχει σχεδον γεμίσει από περιστατικά non Covid-19 και συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η εκκένωση των κλινικών του Σισμανόγλειου, ώστε να αρχίσει να δέχεται περιστατικά Covid-19 από την ερχόμενη Τρίτη.

Οι διοικητές σε συνεργασία με τους διευθυντές Ιατρική ς υπηρεσίας των νοσοκομείων καλούνται να φροντίσουν για την αποσυμπίεση των κλινικών προωθώντας τα εξιτήρια των ασθενών που πρέπει να συνεχίσουν την αποθεραπεία εκτός νοσοκομείου, απελευθερώνοντας παράλληλα πολύτιμες κλίνες για τις ανάγκες της επιδημίας.

Κατά πληροφορίες, αυτή η διαδικασία δεν εξελίσσεται με τον πλέον ομαλό και αναμενόμενο ρυθμο σε κάποιες περιπτώσεις, πχ έχει αναφερθεί ότι διευθυντές δεν δηλώνουν τον αριθμό των κλινών που μπορεί να διατεθούν στο σύστημα ή κρατούν τους ασθενείς στα Επείγοντα ζητώντας από το ΕΚΑΒ να τους προωθήσει σε άλλο νοσοκομείο.

Σε κάθε περίπτωση, από το υπουργείο Υγείας έχει καταστεί σαφές προς όλους τους εμπλεκόμενους ότι το ΕΣΥ ετοιμάζεται για "πόλεμο" τις επόμενες τρεις εβδομάδες και ζητει από το προσωπικό των νοσοκομείων να συνεχίσει να μάχεται με την ίδια γενναιότητα, αντοχή και αυταπάρνηση.

Τα καθημερινά κρούσματα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, με τις ενδείξεις πως ο στόχος της 16ης Μαρτίου για άνοιγμα της αγοράς έχει χαθεί, να πληθαίνουν και τους αρμοδίους να «κοιτούν» πλέον την 22α Μαρτίου, κάτι που σημαίνει πως το αυστηρό lockdown είναι πιθανόν να παραταθεί για ακόμα μία εβδομάδα.

Η πορεία της πανδημίας μέχρι στιγμής δείχνει πως οι μεταλλάξεις έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο, αφού, εκτός από τα 2.301 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες Σάββατο, ασφυκτική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία, με τους διασωληνωμένους να ανέρχονται πλέον σε 452.