Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η ελληνική συμμετοχή με τη φρεγάτα «ΚΑΝΑΡΗΣ» (F-464) στην υπό γαλλική διοίκηση επιχείρηση “Clemenceau 2021”, που αυτή την περίοδο πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο. Μία συμμετοχή που εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής στοχεύσεως του ΓΕΕΘΑ για διεύρυνση της συνεργασίας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με άλλες χώρες και διήρκεσε από την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου έως την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021.



Το διάστημα αυτό η φρεγάτα «ΚΑΝΑΡΗΣ» ενσωματώθηκε ως πλήρες οργανικό μέλος στην γαλλική ναυτική δύναμη TF-473, που ουσιαστικώς αποτελεί την Ομάδα Μάχης του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου “CharlesdeGaulle”, και διοικητή τον Υποναύαρχο MarcAussedat.




Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επιχείρηση “Clemenceau 2021” συμμετείχαν πλέον των Γαλλικών, και ναυτικές μονάδες από Ελλάδα, ΗΠΑ και Βέλγιο. Στο πλαίσιο της προαναφερθείσας επιχειρήσεως πραγματοποιήθηκαν συνεργασίες με δυνάμεις και άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, του ΝΑΤΟ και των στρατηγικών εταίρων κατά τη διάρκεια της διελεύσεως της TF-473από τις περιοχές ευθύνης τους.



Ταυτόχρονα, διεξήχθη πληθώρα εκπαιδευτικών αντικειμένων μεταξύ των οποίων και αντικείμενα εκπαίδευσης όλων των μορφών πολέμου με επιπλέον συμμετοχή από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ενός υποβρυχίου και μαχητικών αεροσκαφών.

«Η συμμετοχή της ελληνικής φρεγάτας στην γαλλική ναυτική δύναμη TF-473 και η συνεκπαίδευση με μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων, καταδεικνύει το άριστο επίπεδο συνεργασίας των ΕΔ των δύο χωρών, αναβάθμισε έτι περαιτέρω την επιχειρησιακή εκπαίδευση, την μαχητική ικανότητα και την διαλειτουργικότητα μεταξύ τους και προσέφερε πολύτιμη ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε ιδιαίτερα απαιτητικές από πλευράς σχεδίασης και υλοποίησης διακλαδικές επιχειρήσεις» σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ.



Επισημαίνεται ότι την τελευταία ημέρα της ελληνικής παρουσίας στη δύναμη TF-473, Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021, ο Γάλλος Διοικητής της, Υποναύαρχος MarcAussedat, επιβαίνων στο αεροπλανοφόρο “CharlesdeGaulle”, επισκέφθηκε τη φρεγάτα «ΚΑΝΑΡΗΣ» εν πλω. Εκεί, ο Γάλλος Ναύαρχος ενημερώθηκε από τον κυβερνήτη και του επιτελείς του για τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά του πλοίου, ενώ τόνισε τη σημαντική συνεισφορά της ελληνικής φρεγάτας στην προαναφερθείσα αποστολή και εξήρε την εκπαίδευση και αποτελεσματικότητα του Ελληνικού πλοίου.