Στοιχεία από δορυφόρους αναμένουν οι ειδικοί για να δώσουν απαντήσεις, την ερχόμενη Τρίτη, σχετικά με τα χθεσινοβραδυνά 5,9 ρίχτερ που ταρακούνησαν την Ελασσόνα αλλα και μεγάλο μέρος της υπόλοιπης Ελλάδας Οι σεισμολόγοι που μετέβησαν για αυτοψία στη Θεσσαλία, δηλώνουν προβληματισμένοι καθώς δεν αποκλείουν ενεργοποίηση νέου ρήγματος.

Τα δύο σενάρια για τη μετασεισμική δραστηριότητα

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, εξερχόμενος από σύσκεψη σεισμολόγων από όλη την Ελλάδα που συναντώνται στο Δαμάσι, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας μίλησε για δύο σενάρια. Το δυσμενέστερο είναι το ρήγμα να κινηθεί δυτικά προς κατοικημένη περιοχή και το ευνοϊκότερο να πάρει βόρεια κατεύθυνση προς τα ορεινά και αραιοκατοικημένα.

Ο Ευθύμιος Λέκκας επανέλαβε ότι πρόκειται για πρωτόγνωρο φαινόμενο, ενώ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο νέος σεισμός δεν είχε χαρτογραφηθεί γιατί το ρήγμα είχε καλυφθεί από ποταμό.

Θα συνεχιστεί για 2-3 εβδομάδες η δραστηριότητα

Ψυχραιμία και μακριά από παραπληροφόρηση είναι οι συστάσεις προς τους πληγέντες καθώς έπεται συνέχεια του φαινομένου. Όπως έγινε γνωστό, η σεισμογενής περιοχή εκτείνεται από Ελασσόνα μέχρι το Κουτσόχερο, γι’ αυτό οι κάτοικοι αστικών περιοχών δεν πρέπει να ανησυχούν. Από το χωριό Πραιτώρι που χτυπήθηκε περισσότερο από τον χθεσινοβραδυνό σεισμό, περίπου 50 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ρωγμές σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ελασσόνας. “Να’ ρθούνε και από εμάς”, ζήτησαν κάτοικοι του χωριού αναφέροντας ότι το σχολείο Πραιτωρίου που χρονολογείται από το 1925, έχει πολλές ζημιές, όπως και ο ναός του Αγίου Νικολάου.

Συνεχίζουν «ακάθεκτες» οι δονήσεις στην περιοχή

Μέχρι το μεσημέρι συνεχίζονταν οι δονήσεις στο χωριό που δεν κατάλαβε τον προηγούμενο ισχυρότερο σεισμό. Οι πιο ηλικιωμένοι του Πραιτωρίου μετακινήθηκαν σε ξενοδοχεία της Λάρισας. Ο στρατός έστησε σκηνές και στη συνέχεια η 32η Ταξιαρχία κατευθύνεται στη Μαγούλα και τον Ευαγγελισμό , δύο ακόμη χωριά που προστέθηκαν στα πληγέντα.

Καλαμπάκα: Ανησυχία για τον μεγάλο βράχο της Αγιάς

Μεγάλες πέτρες αποκολλήθηκαν από τον βράχο Αγιά των Μετεώρων και σύμφωνα με την Πυροσβεστική προκάλεσαν μικρές ζημιές σε σπίτια. Έκλεισαν συνολικά έξι σχολεία, τα δύο στα Μετέωρα και σε όλο το νομό Τρικάλων δεν γίνεται τηλεκπαίδευση για λόγους ασφαλείας. Εκτεταμένες είναι οι ζημιές που διαπιστώνουν στα σπίτια οι μηχανικοί σε χωριά του Δήμου Λαρισαίων

Σκηνές κοντά στα σπίτια τους, όπως θέλουν οι πληγέντες, στήνονται σε τέσσερα χωριά στο Δήμο Λαρισαίων, όπου μεταφέρθηκαν και κοντέϊνερ, από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με παράλληλες προσπάθειες για θέρμανση και ηλεκτροδότηση. Κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών, που έχουν έρθει στην περιοχή από τη Θεσσαλονίκη, συνεχίζουν τις αυτοψίες.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν:


  • ο δήμος Τυρνάβου και η δημοτική Ενότητα Ποταμιάς του δήμου Ελασσόνας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας,
  • και ο δήμος Φαρκαδόνας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Η εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου θα ισχύει για έξι μήνες δηλαδή έως και 03 Σεπτεμβρίου 2021.

Σύσκεψη για τις πληγείσες περιοχές

Τοπικοί φορείς θεωρούν αυτονόητο ότι η περιοχή θα εξαιρεθεί από τα πρόσθετα μέτρα κατά του κορωνοϊού, ώστε να διευκολυνθούν οι κάτοικοι που θέλουν να μετακινηθούν σε συγγενείς τους σε άλλους νομούς. Παράλληλα, εντείνονται οι υγειονομικοί προληπτικοί έλεγχοι για κορωνοϊό, ενώ υπάρχει μέριμνα και για τους εμβολιασμούς, όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός. Το απόγευμα έχει προγραμματιστεί δεύτερη σύσκεψη για τις πληγείσες επιχειρήσεις.