Λίγες ημέρες πριν από τη συμπλήρωση των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης το 1821 και δύο από τις πρωταγωνιστικές μορφές του αγώνα βρήκαν τη θέση τους στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων στα Κηπιά Καβάλας του δήμου Παγγαίου.

Ο επικεφαλής του μουσείου, καλλιτέχνης Θόδωρος Κοκκινίδης αποφάσισε να αποτυπώσει στο κερί τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, εγκαινιάζοντας έτσι έναν κύκλο με δημιουργίες γνωστών προσώπων που σημάδεψαν την Ελληνική Επανάσταση.

«Όσο περισσότερο μελετώ τις ζωές τους και τον ηρωισμό τους, τόσο μεγαλύτερα είναι η έμπνευση, ο θαυμασμός και το δέος που με ωθεί να τους τιμήσω κι εγώ με τον δικό μου τρόπο, μέσα από την τέχνη μου», είπε οκ. Κοκκινίδης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο οποίος πριν τοποθετήσει τα ομοιώματα στη θέση τους τα φωτογράφισε με φόντο το Παγγαίο και το θαλάσσιο κόλπο της Καβάλας.

«Τα δύο εμβληματικά αυτά πρόσωπα του απελευθερωτικού αγώνα για την ανεξαρτησία της πατρίδας μας έλαβαν ήδη τη θέση τους δίπλα στο κέρινο ομοίωμα του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, του Ιωάννη Καποδίστρια, που φιλοτέχνησα το 2019», είπε ο καλλιτέχνης, που αυτή τη στιγμή «ζωντανεύει» στο κερί τον Γεώργιο Καραϊσκάκη και τη Μαντώ Μαυρογένους.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα On Time