Δύο νέα ελικόπτερα τύπου Augusta Westland (AW)-109 Trekker προσγειώθηκαν στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνος, δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» προς το κοινωνικό σύνολο και τον τόπο, με στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητος στον κρίσιμο τομέα των αεροδιακομιδών, με παράλληλη ελάφρυνση του πτητικού έργου των αεροσκαφών και ελικοπτέρων των Ενόπλων Δυνάμεων και διαθεσιμότητός τους στην εκτέλεση άλλων επιχειρησιακών αποστολών.

Η προαναφερθείσα σημαντικότατη υλοποίηση της δωρεάς επετεύχθη μετά τη στενή συνεργασία του Ιδρύματος με το Υπουργείο Υγείας, στο οποίο θα ανήκει η κυριότητα των ελικοπτέρων, το ΕΚΑΒ που θα έχει τη χρήση τους και την Πολεμική Αεροπορία, η οποία θα συνδράμει στην πτητική τους λειτουργία και τη συντήρησή τους.

Η συγκεκριμένη δωρεά, ύψους 438 εκατομμυρίων ευρώ, εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Ιδρύματος για την υγεία στον κρίσιμο τομέα των αεροδιακομιδών. Τα ελικόπτερα AW-109 Trekker της ιταλικής εταιρείας Leonardo, αποτελούν την μετεξέλιξη των παλαιότερων A-109E Power, πέντε από τα οποία είχαν αγοραστεί από το ΕΚΑΒ στη δεκαετία του 2000 και επιχειρούσαν από αυτό αλλά συνέβησαν τρία τραγικά δυστυχήματα, με αποτέλεσμα το πτητικό έργο και η συντήρησή τους να περάσει στην Πολεμική Αεροπορία, που τα πετούσε και συντηρούσε για λογαριασμό του ΕΚΑΒ, αποτελώντας το λεγόμενο «Σμήνος ΕΚΑΒ» αρχικώς στην 358 Μοίρα Ερεύνης – Διασώσεως (358 ΜΕΔ της ΠΑ και εν συνεχεία ανεξαρτητοποιούμενο εντός της 112 ΠΜ στην Ελευσίνα.



Τα AW-109 Trekker είναι κατά 1,50 μέτρα μακρύτερα του προηγούμενου μοντέλου, διαθέτουν τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό αεροναυτιλίας, ενώ παρέχουν τη δυνατότητα αεροδιακομιδής ενός ασθενούς στις συνθήκες εκείνες που ορίζουν τα παγκόσμια υγειονομικά πρωτόκολλα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προαναφερθείς τύπος ελικοπτέρων προσφέρει τη βέλτιστη είσοδο-έξοδο ασθενών και τραυματιών, ενώ διαθέτουν θερμοκοιτίδα για τη διακομιδή νεογνών και θάλαμο αρνητικής πιέσεως.

Αναμένεται να τεθούν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα εκτελώντας αεροδιακομιδές εντός του επόμενου τριμήνου, μόλις ολοκληρωθούν, μεταξύ άλλων, επιμέρους παραμετροποιήσεις στον εξοπλισμό των ελικοπτέρων και η εκπαίδευση του ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού της ΠΑ στον τύπο.

Το σύνολο της δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στο πλαίσιο «Πρωτοβουλιάς για την Υγεία», εκτός από τα 2 ελικόπτερα AW-109 Trekker, περιλαμβάνει και 2 νέα αεροσκάφη, τύπου Beechcraft King Air 350C, εξοπλισμένα με τα πιο σύγχρονα όργανα αεροναυτιλίας, που αναμένεται να παραδοθούν στην ΠΑ και στο ΕΚΑΒ την τρίτη εβδομάδα Μαρτίου 2021.

«Τα νέα μέσα διασφαλίζουν τις ιδανικές συνθήκες για την άμεση και ασφαλή αεροδιακομιδή ασθενών και τραυματιών από απομακρυσμένες περιοχές σε κεντρικά σημεία της χώρας, όπου μπορούν να λάβουν την απαραίτητη και άμεση περίθαλψη. Τα πτητικά μέσα της δωρεάς του Ιδρύματος θα αξιοποιούνται αποκλειστικά για την ενίσχυση των αναγκών του ΕΚΑΒ με στόχο την παροχή επείγουσας προ-

νοσοκομειακής ή και ιατρικής φροντίδας προς όλους, ενώ το εξειδικευμένο προσωπικό των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ (ιπτάμενοι ιατροί, διασώστες, νοσηλευτές) θα έχουν στη διάθεση τους τον πιο σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό» σημειώνεται από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Από καθαρά διοικητικής απόψεως στην ΠΑ τα δύο ελικόπτερα AW-109 Trekker θα ενταχθούν στην 384 Μοίρα Ερεύνης – Διασώσεως (384 ΜΕΔ) της ΠΑ, που τώρα επιχειρεί με τα πασίγνωστα Super Puma, ως «Σμήνος Ελικοπτέρων ΕΚΑΒ», ενώ τα δύο αεροσκάφη Beechcraft King Air 350C θα ενταχθούν και αυτά ως «Σμήνος Αεροσκαφών ΕΚΑΒ» στην 356 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών (356 ΜΤΜ), που τώρα επιχειρεί με τα C-130H Hercules.

Από πλευράς επιχειρησιακού σχεδιασμού για την πραγματοποίηση των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, τα νέα πτητικά μέσα της δωρεάς του Ιδρύματος θα κατευθυνθούν στις αντίστοιχες βάσεις των αεροδιακομιδών ανά την Ελλάδα (Ελευσίνα, Ρόδος, Σύρος, Άκτιο, Θέρμη) αναλόγως με τις συνθήκες δράσεως.

Με την ευκαιρία της αφίξεως στην Ελευσίνα των δύο νέων ελικοπτέρων, ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», Ανδρέας Δρακόπουλος, δήλωσε: «Η πρόσβαση στην υγεία είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πολίτη, όπου και αν βρίσκεται. Η άμεση υγειονομική περίθαλψη δεν θα πρέπει να βασίζεται στο ποιος είναι ή πού ζει κανείς στη χώρα. Με τη δωρεά για τα νέα πτητικά μέσα, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας του ΙΣΝ για την Υγεία, προσπαθούμε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητα των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ και κατ’ επέκταση το αίσθημα ασφάλειας που οφείλει να αισθάνεται κάθε πολίτης της χώρας».