Άμεση χρονικώς και καθοριστική επιχειρησιακώς ήταν η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στις σεισμόπληκτες περιοχές της Θεσσαλίας, αμέσως μόλις αυτό τους ζητήθηκε από τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Πολιτικής Προστασίας.

Μία συνδρομή των ΕΔ, που εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς αυτών προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο και όχι μόνο, τα περισσότερα σημεία της οποίας σας είχαμε ενημερώσει ήδη από χθες.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Ένοπλες Δυνάμεις, και κυρίως στην περίπτωση αυτή ο Στρατός Ξηράς, υπό την καθοδήγηση και συντονισμό του ΓΕΕΘΑ, ο Αρχηγός του οποίου Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην περιοχή μαζί με το υπόλοιπο κυβερνητικό κλιμάκιο, ενήργησε ως ακολούθως:

            - Πραγματοποιήθηκαν άμεσα πτήσεις από ελικόπτερα UH-1H Huey της Αεροπορίας Στρατού, προκειμένου να γίνει πρώτη αποτίμηση ζημιών από αέρος.

            - Προώθησε με μέριμνα της 1ης Στρατιάς κλιμάκιο Διοικητικής Μερίμνης (ΔΜ) για την τοποθέτηση σκηνών και παροχή τροφίμων στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τον ισχυρότατο σεισμό της Ελασσώνος.

            - Προώθησε μηχανοκίνητα μέσα και κινητά μαγειρεία στην περιοχή, ενώ μηχανήματα του Μηχανικού στην ευρύτερη περιοχή έχουν τεθεί σε ετοιμότητα αμέσου διαθέσεως.

            - Έθεσε σε ετοιμότητα αεροπορικά μέσα και προσωπικό των ειδικών ομάδων αντιμετωπίσεως καταστροφών (ΚΟΜΑΚ, ΕΤΑΚ) της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς.

- Τηρεί σε ετοιμότητα 1 ώρας τις ομάδες του σχεδίου «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» του Στρατού Ξηράς του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας (Διασώστες, σκυλιά κλπ).

            -Τηρεί σε ετοιμότητα κλιμάκιο Πολιτικών Μηχανικών των ΕΔ για συνδρομή,  εάν απαιτηθεί, στο έργο της εκτιμήσεως της καταλληλόλητας κτιρίων.