Νέος σεισμός σημειώθηκε στην Ελασσόνα με τους κατοίκους να μην μπορούν να ηρεμήσουν.
Η μετασεισμική δραστηριότητα άλλωστε στην περιοχή είναι έντονη και η τελευταία δόνηση ήταν της τάξεως των 4,4 Ρίχτερ. Ειδικότερα, η δόνηση σημειώθηκε 13 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Ελασσόνας και είχε εστιακό βάθος 8,1 χιλιόμετρα.



Οι εικόνες από το lamiareport είναι χαρακτηριστικές του πόσο ισχυρή ήτανη σεισμική δόνηση


 
Απολογισμός για το τι άφησε πίσω του ο ισχυρός σεισμός

Τον δύσκολο απολογισμό των ζημιών μετά από τα 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα, ξεκίνησαν σήμερα νωρίς το πρωί τα ειδικά συνεργεία, ενώ οι κάτοικοι μετά από την διανυκτέρευση σε σκηνές, ξενοδοχεία και αυτοκίνητα, εξακολουθούν να βρίσκονται στους δρόμους, τρομοκρατημένοι από την ακολουθία μετασεισμών.

 Ελασσόνα, Τύρναβος και Λάρισα μετρούν πάνω από 1000 κτήρια τα οποία έχουν υποστεί ζημιές από τον μεγάλο σεισμό των 6 Ρίχτερ, ενώ η καταγραφή ζημιών από  τα συνεργεία συνεχίζεται.

 Κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών, σε συνεργασία με τους δήμους και την Περιφέρεια Θεσσαλίας προχωρούν στους ελέγχους, ώστε να καταγραφεί το μέγεθος των ζημιών ή των βλαβών που υπέστησαν τα κτίρια και να διαπιστωθεί αν είναι ασφαλή. Οι έλεγχοι αφορούν τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας κ.α., ενώ έχει ξεκινήσει σταδιακά και ο έλεγχος των ιδιωτικών κτιρίων.

Οπτικό έλεγχο στο Γηροκομείο της Λάρισας και στο κεντρικό κτίριο των κοιτώνων του σπουδαστών της Αβερωφείου πραγματοποίησαν μηχανικοί του δήμου Λαρισαίων.

Σύμφωνα με ενημέρωση, στο Γηροκομείο δεν διαπιστώθηκαν βλάβες στα στοιχεία του φέροντος οργανισμού του κτιρίου, όμως διαπιστώθηκαν ζημιές σε σημεία της εξωτερικής τοιχοποιίας. Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες στη διεύθυνση του Γηροκομείου για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας και τη διαμονή των τροφίμων στο κτίριο.

Στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή δεν διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα, παρά μόνο πτώση σοβάδων. Κατόπιν οδηγιών προς τη Διεύθυνση της σχολής, οι σπουδαστές θα συνεχίσουν τη διαμονή τους στο ισόγειο του κτιρίου.

 Ξημέρωσαν στους δρόμους

 Την ίδια ώρα μια πολύ δύσκολη νύχτα ήταν αυτή που πέρασε για τους κατοίκους της Ελασσόνας εξαιτίας των μετασεισμών αποτέλεσμα του ισχυρού σεισμού των 6 ρίχτερ. Αρκετοί ήταν αυτοί που διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχεία που είχαν μισθωθεί, ενώ για όποιον δεν μπορούσε να μείνει στο σπίτι του υπήρχαν και σκηνές που είχαν στηθεί.

 Από τον ισχυρό σεισμό προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές σε διάφορα χωριά της Ελασσόνας ενώ έξι άτομα απεγκλωβίστηκαν από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής. Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ.Κώστα Αγοραστό ο οποίος μίλησε στο protothema.gr ο κόσμος είναι παγωμένος και σοκαρισμένος από τον ισχυρό σεισμό, ενώ εξήγησε ότι στήθηκαν 240 σκηνές στα γήπεδα των χωριών που επλήγησαν περισσότερο, στο Δαμάσι, στο Μεσοχώρι και στον Τύρναβο με τις οικογένειες να περνούν την πρώτη νύχτα τους μέσα σε σκηνές ενώ κάποιοι άλλοι μεταφέρθηκαν με πούλμαν σε ξενοδοχεία των Τρικάλων και δεν ήταν λίγοι αυτοί που φιλοξενήθηκαν σε φιλικά σπίτια.

 Σε σκηνές πέρασαν τη νύχτα τους και οι κάτοικοι του χωριού Ζάρκο Τρικάλων το οποίο βρίσκεται στα όρια των νομών Τρικάλων και Λάρισας, ακριβώς πίσω από την Ελασσόνα και λίγα χιλιόμετρα από το επίκεντρο του σεισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες του trikalavoice.gr τουλάχιστον 80 σπίτια έχουν σοβαρά προβλήματα και τα περισσότερα εξ αυτών κρίνονται μη κατοικήσιμα. Το απόγευμα της Τετάρτης έφτασε στο χωριό ο στρατός και έστησε σκηνές στο κέντρο του χωριού όπου πέρασαν τη νύχτα τους αρκετές οικογένειες με παιδιά.

 Τέλος, σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένουν οι 1η, 2η, 7η και 8η Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος. Επίσης, ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένει στην περιοχή για εναέρια επιτήρηση της ευρύτερης περιοχής για εντοπισμό ενδεχόμενων ζημιών και άμεση παρέμβαση, ενώ υπενθυμίζεται ότι ειδική ομάδα drones της ΕΜΑΚ μετέβη στην περιοχή για τη χαρτογράφηση τυχόν κατολισθήσεων και καταρρεύσεων κτιρίων.

Παπαδόπουλος: Έχει μέλλον η μετασεισμική ακολουθία – Εικόνες καταστροφής

 Πάνω από 100 σπίτια έχουν γκρεμιστεί, οι δρόμοι έχουν αποκλειστεί από τα συντρίμμια και οι κάτοικοι κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους υπό τον φόβο μετασεισμών. Αυτός είναι ο απολογισμός του ισχυρού σεισμού μεγέθους 6 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες στο Δαμάσι κοντά στην Ελασσόνα.

Για το μέγεθος της σεισμικής ακολουθίας και τον κίνδυνο ενός μεγάλου μετασεισμού μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο σεισμολόγος και μέλος της επιτροπής εκτίμησης σεισμικού κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

 Σύμφωνα με τον σεισμολόγο, ο σεισμός στην περιοχή προέρχεται από το ρήγμα του Τυρνάβου και δεν πρόκειται για κάτι καινούριο. Το ακριβές μέγεθος του σεισμού ήταν 6,3 Ρίχτερ, το οποίο μπορεί να έχει δύο πιθανές συνέπειες. Αφενός το ρήγμα να έχει εξαντλήσει το δυναμικό του λόγω του μεγέθους και αφετέρου ο μεγάλος μετασεισμός μπορεί να μην έχει γίνει ακόμα.

 Κάτοικοι και τοπικές αρχές πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει μέλλον στη μετασεισμική ακολουθία και να μην χρησιμοποιούν το χώρο κατοικίας και εργασίας αν αυτά έχουν υποστεί βλάβες.

 Όπως είπε, όσο περνάει ο καιρός τόσο μειώνεται η πιθανότητα για μεγάλο μετασεισμό, ενώ οι κρίσιμες μέρες για την εκδήλωσή του είναι οι πρώτες δέκα.

 Αναφέρθηκε στο ρήγμα της Θεσσαλίας εξηγώντας πως για πάνω από δύο αιώνες το βόρειο μέρος της Θεσσαλίας δεν είχε ενεργοποιηθεί σε αντίθεση με το νότιο.

 «Ενδεχομένως αυτός ο ισχυρός σεισμός να σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας φάσης σεισμικότητας στο βόρειο μέρος της Θεσσαλίας που θα έχει και άλλους ισχυρούς σεισμούς σε επίπεδο ετών», είπε χαρακτηριστικά.

 Τέλος τόνισε τη σημασία της άσκησης προσομοίωσης σεισμού στα σχολεία τόσο για την εκπαίδευση των ίδιων των μαθητών όσο και για την μεταλαμπάδευση της γνώσης από τα παιδιά στα οικεία τους πρόσωπα.





Τσελέντης: Ο χθεσινός ήταν ο κύριος σεισμός – Θα έχουμε πλούσια μετασεισμική ακολουθία

 Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης, αναφορικά με τις δύσκολες ώρες που πέρασαν εχθές οι κάτοικοι της Θεσσαλίας.

 «Το ρήγμα του Τυρνάβου δεν μπορεί να μας δώσει πάνω από 6,1 -6,2 Ρίχτερ. Θα έχουμε όμως πλούσια μετασεισμική ακολουθία επειδή ήταν μικρό το εστιακό βάθος. Οι κάτοικοι δεν πρέπει να μπουν στα σπίτια τους αν δεν τα έχουν δει μηχανικοί. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν κοντά στο Δαμάσι. Δεν έχει μετατοπιστεί σε άλλα ρήγματα. Ο τελευταίος σεισμός ήταν το 1760. Θέλω να συγχαρώ τους δασκάλους του σχολείου, που τα παιδιά μπήκαν κάτω από τα θρανία και βγήκαν με τάξη έξω», είπε ο κ. Τσελέντης.

 «Επειδή ήταν μικρό το εστιακό βάθος γνωρίζουμε ότι οι μετασεισμοί θα κρατήσουν αρκετό καιρό. Μπορεί και μήνες. Την ξέρω την περιοχή αυτή και τα περισσότερα σπίτια είναι πλινθόκτιστα. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από 100 μετασεισμοί. Θα πρότεινα να μην μπουν μέσα για αρκετό καιρό στα σπίτια οι κάτοικοι», συνέχισε ο ίδιος.

 «Κάθε σεισμός της τάξης του 6 και πάνω μπορεί να επηρεάσει και διπλανά ρήγματα. Δεν έχουμε δει προς το παρόν μετατόπιση. Θα μπορούσε να επηρεάσει το ρήγμα της Λάρισας, αλλά δεν έχει μαζέψει το απαραίτητο φορτίο. Το παρακολουθούμε όμως. Ενάμιση μήνα πριν το σεισμό καταγράφαμε πολλούς μικροσεισμούς στο συγκεκριμένο ρήγμα», πρόσθεσε ο κ. Τσελέντης.

Τι λέει ο διευθυντής του σχολείου που κατέρρευσε από τα 6 Ρίχτερ

Στο Δαμάσι, που δοκιμάστηκε εχτές από τον σεισμό, βρέθηκε η κάμερα του MEGA και συνομίλησε με τον Γρηγόρη Λέτσο, διευθυντή του σχολείου που την ώρα του σεισμού μέσα του υπήρχαν 63 μαθητές και 10 δάσκαλοι.

«Πιστεύω ότι δεν κάναμε κάτι ιδιαίτερο, απλά το καθήκον μας ως εκπαιδευτικοί και εγώ ως διευθυντής που έχει την ευθύνη των 63 μαθητών μου και των δέκα δασκάλων που ήταν εχτές στο σχολείο. Κάναμε αυτό που έχουμε εκπαιδευτεί να κάνουμε, να εφαρμόζουμε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση σεισμού. Ο σεισμός ήταν ισχυρός και πρωτόγνωρος για την περιοχή. Το κτίριο χόρευε. Η ψευδοροφή κατέρρευσε και τους δύο ορόφους. Το κτίριο σκοτείνιασε από τη σκόνη. Τα παιδιά και οι συνάδελφοι έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν. Μπήκαν κάτω από τα θρανία τους», περιέγραψε ο κ. Λέτσος.

 «Από το γραφείο μου βρέθηκα στον επάνω όροφο σε κλάσματα του δευτερολέπτου, μέσα στο σκοτάδι, προσπάθησα να τους ηρεμήσω. Σταμάτησε κάποια στιγμή να κουνάει και εκεί έδωσα εντολή να βγουν όλοι από τις αίθουσες με τους δασκάλους τους. Έλεγξα όλες τις τάξεις να δω αν υπάρχει κάποιος εγκλωβισμένος μαθητής, και αφού διαπίστωσα ότι είναι όλοι έξω βγήκα και εγώ και μετρηθήκαμε όλοι. Δεν υπήρξε ούτε γρατσουνιά και αυτό είναι το ευτύχημα μέσα στη δυστυχία μας. Το κτίριο είναι κατεδαφιστέο. Με τους μετασεισμούς έπεσαν και άλλα κομμάτια από την οροφή. Τα πράγματα των δασκάλων είναι μέσα στο σχολείο. Η καταστροφή στο εσωτερικό είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι στο εξωτερικό», πρόσθεσε ο ίδιος.