Μέτρα σκληρά, αλλά αναγκαία, που αν δεν τηρηθούν αυστηρά και υπεύθυνα ο κίνδυνος να χαθούν οι κόποι όλων αυξάνεται επικίνδυνα, έλαβε χθες η κυβέρνηση και σε δραματικούς τόνους πολιτικοί και επιστήμονες έκαναν αυστηρές συστάσεις και εκκλήσεις για απόλυτη πειθαρχία προκειμένου να μην αντιμετωπίσει η χώρα και ένα νέο κύμα πανδημίας.

Η κρίσιμη επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, όπως αποτυπώνεται τις τελευταίες ημέρες στους δείκτες, με ρεκόρ τα στοιχεία του περασμένου 24ωρου, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της πανδημίας και την ασφυξία στα νοσοκομεία, ενώ η διαχείριση της κατάστασης  αποτελεί το επίκεντρο των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών.

Ωστόσο, τόσο οι συστάσεις, οι προειδοποιήσεις, όσο και οι εκκλήσεις δεν βρήκαν την ίδια ανταπόκριση από όλους, καθώς παρά το γεγονός ότι ως μεγάλες εστίες μετάδοσης του ιού χαρακτηρίζονται και οι συγκεντρώσεις, σήμερα διάφορα σωματεία και φορείς έχουν προγραμματίσει τέσσερις και μάλιστα στο κέντρο της Αθήνας, την πιο «βαθιά κόκκινη περιοχή».

Την ίδια στιγμή οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι συγκεντρώσεις αποτελούν εστίες διασποράς του ιού κάτι που φάνηκε να μην γίνεται κατανοητό. Παράλληλα, σήμερα από νωρίς το πρωί καθηγητές και διευθυντές πνευμονολογικών κλινικών προειδοποιούν ότι δεν υπάρχουν πια κρεβάτια ΜΕΘ για τους ασθενείς του κοροναϊού στις κλινικές τους.

 Χωρίς κρεβάτια ΜΕΘ ο Ευαγγελισμός

Δραματικές είναι οι ώρες στον Ευαγγελισμό, καθώς δεν υπάρχουν πλέον άλλες κλίνες ΜΕΘ για τους ασθενείς που χρειάζονται διασωλήνωση, ενώ γίνεται τεράστια προσπάθεια ώστε να εξασφαλισθούν έστω και απλές κλίνες.

 Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Γιώργος Μπουλουμπασάκος για την κατάσταση που επικρατεί στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας.

 Όπως υποστήριξε ο κ. Μπουλουμπασάκος, δεν υπάρχουν κρεβάτια ΜΕΘ, ωστόσο ευελπιστεί ότι μέχρι αύριο θα έχουν αποδοθεί τα 12 επιπλέον, ενώ παράλληλα γίνονται τεράστιες προσπάθειες για να εξασφαλιστούν απλές κλίνες covid ώστε να βγει η εφημερία.

  «Είμαστε υποχρεωμένοι να αντέξουμε», τόνισε και πρόσθεσε πως «θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να διασφαλίσουμε την υγεία των πολιτών.


 Αύξηση κρουσμάτων - Αναδιάταξη νοσοκομείων για να αντέξουν το νέο κύμα ασθενών

 Μόλις χθες καταγράφηκαν 426 νέες νοσηλείες, αριθμός ρεκόρ από την αρχή του έτους 2021, ενώ μέσα σε ένα 24ωρο οι εισαγωγές εκτινάχθηκαν στα ύψη σημειώνοντας αύξηση κατά 38%. Αντίστοιχη κορύφωση παρατηρήθηκε όπως αναμενόταν και στις εισαγωγές σε νοσοκομεία της Αττικής. Συγκεκριμένα, έγιναν 270 εισαγωγές στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός, Σωτηρία και Αττικόν, τα οποία ανήλθαν σε υψηλές πληρότητες και στις απλές κλινικές Covid-19.

 Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και η αυξημένη πίεση που παρατηρείται στις δομές υγείας, κυρίως της Αττικής, έχουν κινητοποιήσει το υπουργείο Υγείας, καθώς επικεφαλείς είναι σε συνεχείς έκτακτες συσκέψεις με τη διοίκηση του ΕΚΑΒ και των Υγειονομικών Περιφερειών της Αττικής για τη διαχείριση του κύματος ασθενών στο ΕΣΥ.Ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε χθες  το πλήρες σχέδιο επιπλέον ενίσχυσης του ΕΣΥ. Εκτός από τη διακοπή των διακομιδών προς τα νοσοκομεία της Αττικής από όμορες περιοχές που αποφασίστηκε το Σάββατο, με εξαίρεση τα πολύ σοβαρά περιστατικά στις ΜΕΘ, αναδιατάχθηκαν τα νοσοκομεία για να αντέξουν το νέο κύμα ασθενών που έρχεται.

 Λεπτομερώς, το ΝΙΜΤΣ και το «Ερρίκος Ντυνάν» θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος της νοσηλείας των Non Covid-19 ασθενών εντός του ΕΣΥ, ώστε να συνεχιστεί χωρίς να διαταραχθεί άλλο η λειτουργία του και η κάλυψη των υπόλοιπων αναγκών των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογούνται διακομιδές ασθενών με άλλα προβλήματα υγείας, υπό τον συντονισμό της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων του ΕΚΑΒ από τα νοσοκομεία Ερυθρός Σταυρός, Ιπποκράτειο, Γεννηματάς, Ευαγγελισμός, στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ. Βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας, πριν από τη διακομιδή θα γίνεται μοριακός έλεγχος για Covid-19 στους ασθενείς προς μετακίνηση, για να διασφαλιστεί ότι θα παραμείνει ελεύθερο από κορωνοϊό το ΝΙΜΤΣ.

 Τελικώς, το υπουργείο Υγείας εξασφαλίζει περισσότερες κλίνες στην πανδημία μετατρέποντας άμεσα δύο μεγάλα νοσοκομεία, ένα της 1ης ΥΠΕ (Σισμανόγλειο) και ένα της 2ης ΥΠΕ (Τζάνειο) σε νοσοκομεία για την αποκλειστική νοσηλεία περιστατικών Covid-19. Όσο για τις ιδιωτικές κλινικές της Αττικής, τα οποία θα δέχονται παθολογικά περιστατικά από το ΕΣΥ που χρειάζονται νοσηλεία, εφόσον βεβαίως υπάρχει σχετική γνωμάτευση από το δημόσιο νοσοκομείο για την ανάγκη νοσηλείας, όπως και για την έλλειψη διαθέσιμης κλίνης στο δημόσιο νοσοκομείο, θα εφαρμοστεί το μοντέλο της συν-εφημέρευσης ιδιωτικού με δημόσιο όπως είχε γίνει και τον περασμένο Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη. 

Τέσσερις διαδηλώσεις σήμερα στο κέντρο της Αθήνας που έχει πάρει φωτιά από τα κρούσματα

 Η απάντηση στο τις πταίει για την αλματώδη πορεία του κοροναϊού στο Λεκανοπέδιο Αττικής   δίνεται μόνο και μόνο από τα γεγονότα. Χθες το απόγευμα, την ώρα που ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας  Ν. Χαρδαλιάς ανακοίνωνε τους νέους υγειονομικούς περιορισμούς και τις πρόσθετες απαγορεύσεις στις  μετακινήσεις, περισσότερα από 2.000 άτομα αδιαφορώντας  για τη θανατηφόρα  πανδημία διαδήλωναν υπέρ του Δ. Κουφοντίνα κατεβαίνοντας από το Σύνταγμα στην Ομόνοια. Το ίδιο έχουν προγραμματίσει να κάνουν κι απόψε όπως καθημερινώς πράττουν από τη Δευτέρα.


Επίσης  σήμερα  στις  10 το πρωί στην  πλατεία Συντάγματος έχει εξαγγελθεί συλλαλητήριο δημοσίων υπαλλήλων και εργαζόμενων στην αυτοδιοίκηση, στις  11  κινητοποίηση ταξιτζήδων με τα οχήματα τους στο υπουργείο Οικονομικών και στις  12 πορεία καλλιτεχνών και εργαζόμενων στο θέαμα – ακρόαμα από το υπ. Πολιτισμού στο υπ. Εργασίας!   Σε κάθε  περίπτωση, προειδοποίηση από πλευράς Χαρδαλιά, εστάλη και ήταν ξεκάθαρη: «Βλέπουμε διαδηλώσεις εν μέσω πανδημίας, που δημιουργούν συνθήκες υπερμετάδοσης. Προφανώς ισχύει το συνταγματικό δικαίωμα, αλλά οι διοργανωτές αναλαμβάνουν τεράστια ευθύνη».  

 Χαρδαλιάς για διαδηλώσεις: Οι διοργανωτές αναλαμβάνουν τεράστια ευθύνη σε καιρό πανδημίας

 Και όλα τα παραπάνω δυστυχώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει αιτία και δεν είναι άλλη από τις διαδηλώσεις. Το τελευταίο διάστημα οι κινητοποιήσεις έχουν αυξηθεί δραματικά και χωρίς μέτρα προστασίας, αποστάσεις και καμιά φορά χωρίς καν ούτε χρήση μάσκας.

Μάλιστα, θέση για τις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα στη χώρα, την ώρα που τα τελευταία 24ωρα καταγράφεται υψηλός αριθμός κρουσμάτων κοροναϊού, πήρε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

 «Βλέπουμε σε εποχές lockdown δυστυχώς επίσης και θέλω να το τονίσω αυτό, να γίνονται διαδηλώσεις που δημιουργούν συνθήκες υπερμετάδοσης» ανέφερε ο υφυπουργός στην ενημέρωση της Τετάρτης, εξηγώντας πως λόγω της κατάστασης «άλλωστε έχουν σταματήσει κάθε είδους εκδηλώσεις».

 Αναγνώρισε πως προφανώς ισχύει το συνταγματικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι αλλά: «οι διοργανωτές σε καιρό πανδημίας αναλαμβάνουν τεράστια ευθύνη» πρόσθεσε.

 «Όχι μόνο απέναντι σε διαδηλωτές που θέτουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους, τους γύρω τους και την οικογένειά τους, αλλά και απέναντι στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, τα εκατομμύρια πολιτών που τηρούν τα μέτρα προστατεύοντας τους ίδιους και τους γύρω τους» κατέληξε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

 Να σημειωθεί ωστόσο ότι οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι εν λόγω πολυπληθείς και απαγορευτικές για τα δεδομένα της εποχής του κοροναϊού συγκεντρώσεις έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο συγκεκριμένο κομμάτι. Ως εκ τούτου, το Μαξίμου και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, αναζητούν φόρμουλα προκειμένου να περιοριστεί –στο μέτρο του δυνατού- το φαινόμενο αυτό στην παρούσα, κομβική για τη διαχείριση της πανδημίας συγκυρία, κυρίως μέσω της δυναμικής διενέργειας ελέγχων, αλλά και προσεκτικών παρεμβάσεων στην κατεύθυνση της αποφυγής αντίστοιχων καταστάσεων. Κι εδώ, το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει. Το πρόβλημα ήταν η αγνόηση, από την μία και η αδιαφορία εφαρμογής του, από την άλλη.

 Οι προειδοποιήσεις των ειδικών

 Οι ειδικοί θεωρούν ότι για την ευρεία κυκλοφορία του κοροναϊού οφείλεται και η αυξημένη μεταδοτικότητα της βρετανικής μετάλλαξης. Επιπλέον ανησυχία προκαλεί μάλιστα το τελευταίο 24ωρο και η ταυτοποίηση άλλων 18 κρουσμάτων με το στέλεχος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, όπου στη χώρα συνολικά είναι 45 τα περιστατικά, και συγκεκριμένα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και του Δήμου Ευόσμου-Κορδελιού.

 Βασιλακόπουλος: «Δεν υπάρχει μαγική λύση, παρά μόνο το εμβόλιο»

 Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας ειδικών φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, για την πορεία της πανδημίας και τα νέα έκτακτα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από την κυβέρνηση σχετικά με την μετακίνηση των πολιτών.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο, το σημαντικό είναι να συμμετέχουμε στην εφαρμογή των μέτρων όποια και αν είναι αυτά. «Δεν υπάρχει μαγική λύση, παρά μόνο το εμβόλιο», είπε χαρακτηριστικά.

  Η πρόταση του καθηγητή είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου στα μικρά μαγαζιά, εκεί όπου αποκλείεται να σημειωθεί συνωστισμός και με ραντεβού στις μεγάλες πόλεις.

  Ο κ. Μαυροειδάκος, με τη σειρά του, εξήγησε πώς θα λειτουργούν τα νέα περιοριστικά μέτρα λέγοντας πως για τις μετακινήσεις με τον κωδικό 2 και 3, αυτές πρέπει να γίνονται εντός του δήμου διαμονής ή εντός δύο χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας. Για τον κωδικό 6, οι πολίτες πρέπει να μετακινούνται είτε πεζοί είτε με ποδήλατο. Ακόμα για τον κωδικό 4, είπε πως πλέον ο έλεγχος θα γίνεται και με την υπόδειξη επιπλέον εγγράφων που θα αποδεικνύουν το ιατρικό πρόβλημα. «Αυτό που μας απασχολεί είναι οι μετακινήσεις με οχήματα», τόνισε.

  Τέλος, ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε ότι η επιδημιολογική κατάσταση εκτιμάται συνεχώς και με βάση αυτή λαμβάνονται αποφάσεις. Το σημαντικό είναι ότι σημειώνεται σταθερά μικρότερη θνητότητα σε σχέση με τον Νοέμβριο, καθώς οι ηλικίες άνω των 80 έχουν εμβολιαστεί.

  Όπως είπε, τέλος Μαρτίου θα φτάσει στην Ελλάδα μια μεγάλη παρτίδα που αντιστοιχεί στο πρώτο τρίμηνο και πως ειδικά τον Απρίλιο, η δυνατότητα εμβολιασμού θα αυξηθεί ραγδαία. Διαβεβαίωσε πως το τρίτο κύμα πανδημίας που διανύουμε θα είναι το τελευταίο και πως το φετινό Πάσχα και ακόμα περισσότερο το καλοκαίρι θα είναι πολύ διαφορετικά σε σχέση με πέρσι.


  

Δημόπουλος: Είμαστε στο δυσκολότερο σημείο, η μια μετάλλαξη κυριαρχεί της άλλης - «Έκρηξη στο ιικό φορτίο» λέει ο Θωμαΐδης

 «Είμαστε στο πιο δύσκολο σημείο» δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρύτανης του ΕΚΠΑ καθηγητής ιατρικής Θάνος Δημόπουλος για τη διασπορά του κοροναϊού στην Αττική.

 «Όταν έχουμε τόσο μεγάλη διασπορά σε μια περιοχή 5 εκατ. κατοίκων, τι να απομονώσεις, βεβαίως είναι πολύ δύσκολη κατάσταση», παραδέχθηκε μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.702 νέα κρούσματα.

 Όπως τόνισε, «προφανώς κυριαρχούν οι μεταλλάξεις, και άλλες ενδεχομένως που δεν γνωρίζουμε. Ηδη έχουν αναφερθεί στην Καλιφόρνια και στην περιοχή της Νέας Υόρκης, και στην προσπάθεια του ιού να επιβιώσει χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Ο κοροναϊός γίνεται σαφώς πιο μεταδοτικός, γι' αυτό επικρατεί μια μετάλλαξη έναντι κάποιας άλλης, ευτυχώς δε φαίνεται πιο θανατηφόρος. Αλλά όταν αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, αυξάνει κι ο αριθμός των θυμάτων», εξήγησε.

 Πού οφείλεται η «έκρηξη» των κρουσμάτων

 «Υπάρχουν τρεις σημαντικοί παράγοντες οι οποίοι εξηγούν τη σημερινή κατάσταση: Πρώτον η κόπωση όλων μας και επομένως η μη εφαρμογή ή η ελλιπής εφαρμογή των μέτρων. Δεύτερον ο καιρός. Φεβρουάριος – αρχές Μαρτίου η χειρότερη περίοδος για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, το έχουμε δει και στη γρίπη. Τρίτον, οι μεταλλάξεις.

 Οι 3 παράγοντες συνεργούν και οδηγούν στη σημερινή κατάσταση και το χειρότερο χρειάζεται να αναπτύσσουμε καθημερινά νέες κλίνες COVID. (…) Το θέμα είναι η εφαρμογή των μέτρων στο μέγιστο δυνατό βαθμό για μερικές εβδομάδες. Το ΕΣΥ αναγκάζεται καθημερινά να ανοίγει νέες κλίνες COVID νέες κλίνες ΜΕΘ, δεν είναι απλή υπόθεση αυτό, πέραν του κρεβατιού και του εξοπλισμού χρειάζεται ιατρικό προσωπικό και οι γιατροί είναι στα όρια τους», υπογράμμισε ο κ. Δημόπουλος. Δήλωσε πάντως ότι είναι θετική η αύξηση του αριθμού των εμβολιασμών.

 Θωμαΐδης: «Έκρηξη στο ιικό φορτίο»

 Την ίδια ώρα, για «έκρηξη» στο ιικό φορτίο μίλησε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης.

 «Ειδικά στη Θεσσαλία και στην Κρήτη φαίνεται να έχουμε μια έκρηξη στο ιικό φορτίο. Την άλλη εβδομάδα θα γνωρίζουμε εάν η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων θα έχει σύντομα αποτέλεσμα. Η εκτίμηση είναι ότι μπορούν να αυξηθούν πάνω από τα 2.702 τα κρούσματα γιατί θα αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων και στην περιφέρεια», είπε ο κ. Θωμαΐδης.

 «Φαίνεται κι από την πορεία της καταγραφής του ιικού φορτίου στα λύματα ότι η διασπορά ξεκινά από τις νεότερες ηλικίες. Κι αυτό συμβαίνει από τους ασυμπτωματικούς που συνήθως είναι νεαρότερης ηλικίας», σχολίασε για τα κορωνοπάρτι.

 «Την επόμενη Τρίτη θα έχουμε νέα στοιχεία. Αυτή η εικόνα θα αποτυπωθεί στην αύξηση των κρουσμάτων σε συνάρτηση πάντα με τα τεστ», διευκρίνισε.