Νέο άλμα κρουσμάτων του κοροναϊού καταγράφηκε την Τετάρτη στη χώρα, καθώς ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 2,702 νέα κρούσματα του ιού στη χώρα, ενώ την ίδια στιγμή έγιναν γνωστά τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από την Πέμπτη στη χώρα, όπως αυτά ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλιας και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπαίνει η Αττική - Όλα τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Όπως ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας, η Αττική περνάει στο επίπεδο «έκτακτης ανάγκης», όπου και θα εφαρμοστεί στην περιοχή μπαίνοντας στο «βαθύ κόκκινο». Όπως ανέφερε, με το νέο πανδημικό κύμα, το σύστημα Υγείας πιέζεται αφόρητα στην Αττική εδώ και 19 ημέρες και φαίνεται να ξεπερνά τα όριά του. Από την 1η Ιανουαρίου, οι νοσηλείες covid στις ΜΕΘ είναι 1.227 σε όλη τη χώρα, ενώ «έκρουσε» τον κώδωνα του κινδύνου για τη βρετανική μετάλλαξη όπου διαδίδεται πολύ πιο εύκολα.


Χαρδαλιάς: Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από το πρωί της Πέμπτης

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε νέα δέσμη μέτρων για τις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο». Οι αλλαγές αφορούν κυρίως στους κωδικούς των sms για τη μετακίνηση και τον τρόπο που θα εφαρμόζονται πλέον. Πιο συγκεκριμένα, για ψώνια και τράπεζες θα μπορούμε να πηγαίνουμε μόνο στην περιοχή μας ή σε απόσταση έως και 2 χιλιόμετρα. Επίσης, δεν θα μπορεί κάποιος να ενεργοποιήσει τον κωδικό 6 για άθληση ή για να βγάλει βόλτα το κατοικίδιό του, χρησιμοποιώντας αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα. Η άθληση και η βόλτα του κατοικιδίου θα γίνεται μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Πιο συγκεκριμένα ο κ.Χαρδαλιάς ανέφερε:

«Στο SMS 2 για μετακίνηση για προμήθεια βασικών αγαθών, αλλά και στο SMS 3 όσον αφορά στο σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση ως 2 χιλιόμετρα.

Για το SMS 6 που αφορά στην άθληση ή βόλτα με κατοικίδιο, αυτή θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί δηλαδή να στείλει κωδικό 6 κανείς σε όλη την Ελλάδα να μεταβεί με το αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα.

Στη μετακίνηση με sms 4 τα ελεγκτικά όργανα θα πρέπει να ζητάνε επιπλέον αποδεικτικά, προκειμένου να διαπιστώνεται η επάρκεια της κατ' εξαίρεση μετακίνησης για τους πολίτες.


Ποιες περιοχές μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο»

Στο «βαθύ κόκκινο» μπαίνουν Αττική, Αχαΐα, Αρκαδία, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Λευκάδα εκτός Μεηανησίου, Φθιώτιδα, Αργολίδα, Κορινθία, Θεσπρωτία, Άρτα, Σάμος, Βοιωτία, Χίος, Αιτωλοακαρνανία, Ρόδος, Ηράκλειο και Εύβοια εκτός Σκύρου. Όλες οι υπόλοιπες περιοχές σε όλη τη χώρα μπαίνουν στο κόκκινο.

Τα νέα μέτρα και οι αλλαγές στα SMS

Νέα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημικής έξαρσης που παρουσιάζεται σε ολόκληρη τη χώρα, με επίκεντρο και στο «μάτι του υγειονομικού κυκλώνα» την Αττική, ανακοίνωσαν από κοινού το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς. Από αύριο, στις 06:00 το πρωί και μέχρι τις 16 Μαρτίου ισχύουν τα νέα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση με σκοπό τη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα.

Ο κωδικός «6»

To «6» θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από την οικία, για πεζούς ή μετακίνηση με ποδήλατο, πάντως όχι με αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.

Ο κωδικός «2»

Το «2», η μετάβαση για το σούπερ μάρκετ θα μπορεί να γίνει με χρήση αυτοκινήτου, αλλά μόνο σε απόσταση 2 χιλιομέτρων ή στα δημοτικά όρια. Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως στο SMS ισχύουν οι εξής διαφοροποιήσεις σε όλη την Ελλάδα ανεξαρτήτως επιδημιολογικού κινδύνου.

Ειδικότερα:

  • Στο SMS με κωδικό 2 για μετακίνηση για προμήθεια βασικών αγαθών, αλλά και στο SMS 3 όσον αφορά στο σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση ως 2 χιλιόμετρα.
  • Για το SMS με κωδικό 6 που αφορά στην άθληση, αυτή θα γίνεται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί δηλαδή να στείλει κωδικό 6 κανείς σε όλη την Ελλάδα να μεταβεί με το αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα.
  • Στη μετακίνηση με κωδικό 4 τα ελεγκτικά όργανα θα πρέπει να ζητάνε επιπλέον αποδεικτικά προκειμένου να διαπιστώνεται η επάρκεια της κατ' εξαίρεση μετακίνησης για τους πολίτες.
Συγκεκριμένα τα SMS στο 13033 θα έχει την εξής μορφή:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτίες μετακίνησης:
  • Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία
  • Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  • Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  • Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
  • Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου/ ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
Μετά το SMS θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας.

Υπενθυμίζεται ότι η αποστολή SMS στο 13033 είναι δωρεάν.Τα μηνύματα του 13033 αφορούν αποκλειστικά σε επιβεβαίωση κατ'εξαιρεση μετακίνησης. Το 13033 δεν στέλνει μηνύματα που παραπέμπουν σε εγκατάσταση λογισμικού ή σε ιστοσελίδα άλλη από το forma.gov.gr

Το πρόστιμο για την περίπτωση άσκοπης μετακίνησης ανέρχεται στα 300 ευρώ.