Σε βαθύ κόκκινο μπήκε και η Θεσσαλονίκη, μετά την αυξημένη διασπορά που παρουστιάστηκε στην περοχή, ενώ από αύριο κλειστά θα είναι στη συμπτρωτεύουσα όλα τα καταστήματα λιανεμπορίου τα οποία μέχρι και σήμερα λειτουργούσαν με click away. Κλειστά και όλα τα σχολεία περιφερειακή ενότητα της θεσσαλονίκης.

«Υγειονομική ασφυξία» στην Κρήτη λόγω του βρετανικού στελέχους του ιού 

Η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες άρχισε να αποτυπώνεται και στα νοσοκομεία, όπου έχουν διπλασιαστεί οι εισαγωγές συγκριτικά με τις αρχές Ιανουαρίου. Τότε καταγράφονται 15 την ημέρα σήμερα 30 και 40. Καθημερινά βέβαια είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση στις μονάδες εντατικής θεραπείας αρκεί. Στο κέντρο αναφοράς, το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ από τις 43 κλίνες καλυμμένες είναι μόνο οι 16.

Αυτή τη στιγμή η Κρήτη είναι το μοναδικό μέρος του χώρου στο οποίο έχει επικρατήσει εξολοκλήρου η βρετανική μετάλλαξη. Το αρχικό στέλεχος του ιού δεν εντοπίζεται πια στο νησί και αυτό είναι μέσα σε διάστημα έξι εβδομάδων από τη στιγμή που εντοπίστηκε το πρώτο μεταλλαγμένο κρούσμα και παρά τα μέτρα που ήταν σε ισχύ.Εκεί αποδίδουν οι ειδικοί την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και την εκτόξευση του ειδικού φορτίου στις τρεις από τις τέσσερις μεγάλες πόλεις της Κρήτης.Αύξηση η οποία δυστυχώς έχει αρχίσει να αποτυπώνεται και στις νοσηλείες.

Από αύριο και η περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου μπαίνει στο βαθύ κόκκινο. Η κρήτη διαθέτει συνολικά τριάντα κλίνες ΜΕΘ. Οι 16 είναι ήδη γεμάτες. Υπάρχει πρόβλεψη να προστεθούν άλλες 26 κλίνες ΜΕΘ σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη.

Δείτε το σχετικό βίντεο: