Εδραία έχει καταστεί πλέον η πεποίθηση στην πλειονότητα των μελών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ότι οι «βαθιά κόκκινες» περιοχές της χώρας μας, στις οποίες εφαρμόζεται καθεστώς «αυστηρού» lockdown, απλώς… δεν βρίσκονται σε lockdown.

Δεν πρόκειται για λογοπαίγνιο ούτε για παραδοξότητα. Εκείνο το οποίο εννοούν τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας είναι ότι οι ως άνω περιοχές χαρακτηρίζονται ακόμη και σήμερα από ιδιαίτερα μαζική κινητικότητα στους ανοιχτούς χώρους, ενώ οι πολίτες είτε δεν φορούν μάσκες στους εργασιακούς χώρους είτε φορούν σταθερά με λανθασμένο τρόπο τις μάσκες τους.

«Θα πρέπει να ξεχάσουμε το έξω. Τέρμα οι βόλτες με το αυτοκίνητο», εξηγεί στο parapolitika.gr μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και σπεύδει να διευκρινίσει ότι πρέπει να περιοριστεί δραστικά η κινητικότητα των πολιτών εκτός της οικίας τους, καθώς και να εφαρμόζονται αυστηρά και ευλαβικά, με την απειλή ελέγχων και προστίμων, όλα τα μέτρα προστασίας, ιδιαιτέρως η χρήση της μάσκας στους εργασιακούς χώρους. «Ειδικά στους εργασιακούς χώρους είναι πολύ εύκολο να επιβληθεί η ευλαβική χρήση της μάσκας, αλλά και οι φυσική αποστασιοποίηση», καταλήγει.

Έτσι, εκείνο το οποίο φαίνεται ότι θα είναι από τις πρώτες αποφάσεις της συνεδρίασης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η οποία θα συνέλθει το πρωί της Τετάρτης, είναι η αυστηροποίηση των κανόνων στη χρήση των SMS προς το 13033, προκειμένου να περιοριστεί έως εξαφανίσεως, ει δυνατόν, η κατάχρηση των SMS, καθώς και η παραπειστική τους χρήση, έτσι ώστε η έξοδος από τις οικίες για τους πολίτες των περιοχών υπό αυστηρό, αυτή τη φορά, lockdown να σημαίνει μετακίνηση όχι με αυτοκίνητο, αλλά μόνο με τα πόδια και σε μικρές αποαστάσεις από την οικία, εξαιρουμένων, βεβαίως, των μετακινήσεων προς και από την εργασία και των μετακινήσεων για λόγους υγείας.