Μετά από δύο ημέρες κατά τις οποίες οι εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID – 19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ της Αττικής έδειξαν να μειώνονται αισθητά κάτω από το υψηλό όριο των 120, με 85 για το περασμένο Σάββατο και 95 για την περασμένη Κυριακή, στα ύψη επανήλθε τη Δευτέρα 1 Μαρτίου ο αριθμός τους και γεμίζει ανησυχία τόσο τους υγειονομικούς όσο και τις αρμόδιες αρχές της χώρας μας, καθώς το επιδημικό κύμα του νέου κοροναϊού SARS – COV 2 δεν λέει να κοπάσει, ιδιαιτέρως στο Λεκανοπέδιο.

Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία αναφέρει στο parapolitika.gr ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), Νίκος Παπαευσταθίου, στις… 121 έφτασαν τη Δευτέρα 1 Μαρτίου οι εισαγωγές ασθενών με νόσο COVID – 19 στα εφημερεύοντα νοσοκομεία της Αττικής.

Συγκεκριμένα, 58 ασθενείς με νόσο COVID – 19 εισήχθησαν τη Δευτέρα 1 Μαρτίου στο αναπληρωματικό νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας «Ευαγγελισμός», αριθμός εισαγωγών από τους πιο υψηλούς τους οποίους έχει «δει» το ίδρυμα, 48 ασθενείς με νόσο COVID – 19 στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Χαϊδαρίου «Αττικόν» και 9 ασθενείς στο νοσοκομείο της Αθήνας «Αγία Όλγα», καθώς και 6 ασθενείς – ύποπτα κρούσματα του νέου κοροναϊού.

Το σχέδιο για το ΕΣΥ στην Αττική παρουσιάζει ο Κικίλιας

Την ίδια στιγμή, συνεδριάζει εκτάκτως το πρωί της Τετάρτης 3 Μαρτίου η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, μετά από τη σημερινή έκτακτη σύσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου τα μέλη της Επιτροπής να συζητήσουν και να μελετήσουν όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα για τη χώρα, ενώ το απόγευμα της Τετάρτης 3 Μαρτίου ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, θα παρουσιάσει το σχέδιο για την ενίσχυση του ΕΣΥ του Λεκανοπεδίου, κατά τη διάρκεια της τακτικής, εβδομαδιαίας ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας για την κατάσταση του δημοσίου συστήματος Υγείας.

Στο κόκκινο και η Κρήτη: Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία 

Στη «δίνη» του κοροναϊού βρίσκεται η Κρήτη, με τους υγειονομικούς να εκφράζουν μεγάλη ανησυχία για τον αυξανόμενο αριθμό εισαγωγής ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία του νησιού. Την μεγαλύτερη πίεση, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, δέχονται το ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο.

Όπως μεταδίδει το ekriti.gr, σήμερα, Τρίτη 2 Μαρτίου 2021, έσπασε το «κοντέρ» στις εισαγωγές. Συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της Κρήτης νοσηλεύονται συνολικά 94 ασθενείς με κοροναϊό, εκ των οποίων 15 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όλοι διασωληνωμένοι, και 79 σε κλινικές Covid.

Την ίδια στιγμή οι ειδικοί κρούουν τον «κώδωνα» του κινδύνου, με φόντο τη ραγδαία διασπορά των κρουσμάτων, λόγω της επικράτησης του βρετανικού, μεταλλαγμένου στελέχους στο νησί, καθιστώντας στην κατάσταση οριακή με την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία.

Αναλυτικά η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Κρήτης σήμερα:

Στο ΠΑΓΝΗ νοσηλεύονται 6 ασθενείς στη ΜΕΘ και 29 στην Κλινική Covid
Στο Βενιζέλειο 5 ασθενείς στη ΜΕΘ και 26 στην Κλινική Covid
Στο Νοσοκομείο Χανίων 2 ασθενείς στη ΜΕΘ και 10 στην κλινική Covid
Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου 1 ασθενής στη ΜΕΘ και 12 στην Κλινική Covid
Στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου 1 ασθενής στη ΜΕΘ και 2 στην Κλινική Covid
Στα Νοσοκομεία Σητείας, Ιεράπετρας και Νεάπολης δεν νοσηλεύεται κανένας ασθενής με κοροναϊό.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Δευτέρα (1/3) 1.176 κρούσματα σε όλη τη χώρα και 406 διασωληνωμένους, ενώ στην Κρήτη ανακοινώθηκαν 41 κρούσματα, εκ των οποίων 22 στο Ηράκλειο.

Βασιλακόπουλος: Να αναζητήσουμε ένα νέο μείγμα μέτρων που θα εκτονώσει την κούραση των πολιτών

Την ίδια ώρα, την ανάγκη να βρεθεί ένα νέο μείγμα μέτρων κατά του κοροναϊού, επισήμανε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, εκτιμώντας ότι η κόπωση των πολιτών είναι μία από τις αιτίες που το lockdown, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Ειδικότερα, ο κ. Βασιλακόπουλος, αναφέρθηκε στο δείκτη θετικότητας που ανέβηκε το Σαββατοκύριακο πάνω από το 6% και τόνισε ότι πάντα τα Σαββατοκύριακα ο δείκτης θετικότητας είναι υψηλότερος, καθώς τεστ κάνουν κυρίως αυτοί που έχουν σοβαρά συμπτώματα.

Υπογράμμισε επίσης, ότι ναι μεν η κατάσταση είναι ανησυχητική, αλλά είναι καλύτερη από αυτήν που βρισκόμαστε τον Νοέμβριο κι αυτό το δείχνει και ο αριθμός των διασωληνωμένων που τότε είχε ξεπεράσει τους 600, ενώ τώρα είναι περίπου 400.

«Το πρόβλημα είναι εντονότερο στην Αττική, αλλά στην υπόλοιπη Ελλάδα είμαστε καλύτερα», είπε χαρακτηριστικά.

«Νέο μείγμα μέτρων»

Ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το Lockdown δεν αποδίδει όσο περιμέναμε. Όπως είπε ο κόσμος δικαιολογημένα έχει κουραστεί και βρίσκει τεχνάσματα για να αποφύγει τα μέτρα. Για το λόγο αυτό είπε θα πρέπει να αναζητήσουμε ένα νέο μείγμα μέτρων, που θα εκτονώσει την κούραση των πολιτών.

Τάχθηκε κατά της εφαρμογής του sms στο 13032 για αγορές, προβλέποντας ότι θα δημιουργήσει μεγάλο συνωστισμό και πρότεινε τα λιανεμπόριο να ανοίξει με τη μέθοδο click in shop.

Επίσης είπε ότι είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές οδηγίες για τις μάσκες καθώς έχουν αλλάξει τα δεδομένα και υπογράμμισε ότι η μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός και όλα τα υπόλοιπα είναι ημίμετρα.

Ζήτησε τέλος ακόμη λίγη υπομονή και προέβλεψε ότι με την πρόοδο των εμβολιασμών το καλοκαίρι θα είμαστε κοντά στην επιστροφή στην κανονικότητα.