«Το τωρινό lockdown δεν έχει καμία σχέση με ένα πραγματικό lockdown ή το lockdown του Μαρτίου», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Mea Culpa» με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ο παθολόγος και κλινικός φαρμακολόγος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, Αναστάσιος Σπαντιδέας.

«Ασύδοτα κυκλοφορούμε όλοι στους δρόμους, η κυκλοφορία των αυτοκινήτων όχι μόνο δεν έχει περιοριστεί αλλά έχει επιδεινωθεί σε σύγκριση ακόμα και με τις κανονικές συνθήκες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σπαντιδέας.

«Με κάθε ευκαιρία βρισκόμαστε στους δρόμους δεν μας ελέγχει κανείς, από την άλλη μεριά πρέπει να τονίσουμε ότι πλέον τα στελέχη που κυκλοφορούν στην κοινότητα είναι πολλαπλασίως πιο εύκολα μεταδιδόμενα από άτομο σε άτομο κάτι που πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας οπότε η ελεύθερη διακίνηση των ατόμων παράλληλα με τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητα του ιού μέσω των νέων στελεχών είναι αυτά που δημιουργούν το πρόβλημα και αυτός αποτελεί ένας λόγος για τον οποίο θα έπρεπε να επιμείνουμε στην σωστή εφαρμογή των μέτρων διότι τα στελέχη δεν μπορούμε να τα ανακόψουμε εκτός αν εμβολιαστούμε όλοι αλλά όμως τις συναθροίσεις και την τήρηση των μέτρων μπορούμε να τα επιβάλλουμε αν δεν τα εφαρμόζουμε οικειοθελώς», υπογράμμισε ο ίδιος.

Για τις συγκεντρώσεις, ο παθολόγος ανέφερε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όπου καταργούνται τα μέτρα και υπάρχει συνωστισμός αποτελεί τη μεγαλύτερη εστία μετάδοσης του κορονοϊού. Είτε είναι συγκεντρώσεις μερικών δεκάδων ή συγκεντρώσεις εκατοντάδων, πολύ περισσότερο εάν υπάρχουν συγκεντρώσεις χιλιάδων καταλαβαίνετε ότι το πρόβλημα πολλαπλασιάζεται στο βαθμό του αριθμού των ατόμων που συμμετέχουν σε τέτοιου είδους συγκεντρώσεις».