«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η ανησυχία, για τις αντοχές του ΕΣΥ, με τα νοσοκομεία να ασφυκτιούν, όπως δείχνει και ο αριθμός των διασωληνωμένων που σκαρφάλωσε, στους 391.

Τα κρούσματα την Κυριακή εκτινάχθηκαν σε 1.269, καταγράφοντας ρεκόρ για την συγκεκριμένη μέρα, παρά τα περιοριστικά μέτρα, με την κατάσταση στην Αττική, να είναι απελπιστική και τους ειδικούς να τοποθετούν την αποκλιμάκωση στο επόμενο δεκαπενθήμερο.

Η πληρότητα στις εντατικές φτάνει στο 95%, ενώ σε νοσοκομεία όπως το «Σωτηρία», δεν υπάρχει κανένα διαθέσιμο κρεβάτι στη ΜΕΘ.

Τα τελευταία 24ωρα αναδιατάσσονται κλινικές, κρεβάτια και ΜΕΘ, με στόχο να αυξηθούν οι κλίνες για ασθενείς με κοροναϊό. Προς αυτή την κατεύθυνση, τα δημόσια νοσοκομεία θα συνεργαστούν πιο στενά με τα ιδιωτικά, ώστε τα ιδιωτικά να δέχονται γενικά περιστατικά.

Καμπανάκι από γιατρούς και ειδικούς 

Η ασφυκτική κατάσταση στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Αττικής, όπου από τα 259 κρεβάτια είναι κατειλημμένα τα 217 δεν μπορεί παρά να προκαλέι αναστάτωση και φόβο για το πώς θα είναι η επόμενη μέρα.
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας οτι τώρα είναι η στιγμή να κάνουμε την πιο σοβαρή προσπάθεια ώστε να μην χαθεί ο έλεγχος. Κοινή γραμμή γιατρών και λοιμωξιολόγων είναι ότι πρέπει να πάμε σε ένα ολικό και σκληρό lockdown που θα ακολουθηθεί πιστά από όλους τους πολίτες ανεξεραίτως.

Γιώργος Παυλάκης: Χρειαζόμαστε ένα τίμιο-σκληρό lockdown για δύο εβδομάδες

Σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη, οι δόσεις των εμβολίων από την Johnson n Johnson θα έρθουν στη χώρα περί τα τέλη Απρίλη και μέχρι τότε πρέπει να βρεθούν τρόποι τα πάμε καλύτερα. Θεωρεί ότι η Ελλάδα τα έχει πάει πολύ καλά στη διαχείριση της πανδημίας σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης.

Το να κατηγορούμε τα μέτρα είναι κακό και λάθος, υποστήριξε και τόνισε ότι χρειάζεται πειθαρχία και υπομονή.

Πρότεινε ένα ολικό Lockdown δύο εβδομάδων ώστε να ανοίξουμε αργότερα με προοπτικές να σωθεί κάτι από την οικονομία και να περάσουμε ένα καλό καλοκαίρι.

Για την εστίαση είπε ότι θα είναι η τελευταία που θα ανοίξει, όπως για τα σχολεία σχολίασε ότι αν ανοίξουν τότε υπάρχει κίνδυνος για ένα μεγάλο τσουνάμι.

«Ξεχάστε την εστίαση μέχρι το Πάσχα αν δεν πέσουν τα κρούσματα», είπε χαρακτηριστικά. Πρέπει να επαναληφθεί το περσινό μοντέλο και να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος, κατέληξε.



Γώγος: Μπορεί να χρειαστεί παράταση 1 βδομάδα – Τσικνοπέμπτη μόνοι στο σπίτι

Το ενδεχόμενο να χρειαστεί παράταση μίας εβδομάδας για το lockdown, επισήμανε ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο καθηγητής τόνισε ότι υπάρχει επιδημιολογική επιβάρυνση και παράλληλα έχουμε και την επιβάρυνση του συστήματος υγείας. «Ο χειρότερος δυνατός συνδυασμός αυτή την στιγμή στην Αττική» ανέφερε χαρακτηριστικά και σημειώσε ότι αυτή η περίοδος είναι βαθιά κόκκινη περίοδος και ότι είναι κρίσιμο αυτό το 15νθήμερο.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι υπάρχει θέμα με την τήρηση των μέτρων και έκανε έκκληση για την σωστή εφαρμογή τους.

Απο 15 Μαρτίου το άνοιγμα δραστηριοτήτων – Αρχή με το λιανεμπόριο
Ωστόσο, φάνηκε αισιόδοξος για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων από τις 15 Μαρτίου και μετά.

Παράλληλα, σημείωσε πως από τα πρώτα που θα ανοίξουν είναι το λιανεμπόριο καθώς είναι το λιγότερο επιβαρυντικό ενώ σημείωσε πως όσο υπάρχει ο κορονοιός θα μας απασχολούν οι μεταλλάξεις.

Ερωτηθείς για την Τσικνοπέμπτη είπε πως θα ήταν καλό να κάνουμε μόνοι μας λόγω της οικογενειακής διασποράς ενώ σχετικά με το Πάσχα δήλωσε ότι μπορεί να ανοίξουν οι εκκλησίες τότε.

Παγώνη: Δεν έχει νόημα αυτού του είδους το lockdown, να ανοίξουν σχολεία και λιανεμπόριο

«Οι κλίνες είναι κατειλημμένες κατά 84% σε 259 κρεβάτια ΜΕΘ. Δόθηκαν 40 κλίνες επιπλέον σε Ερυθρό, ΚΑΤ για να καλύψουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα άλλα νοσοκομεία αναφοράς που είναι πλήρη» είπε στο MEGA η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

«Πιστεύουμε ότι προς το τέλος της εβδομάδας θα έχουμε μια αποσυμφόρηση. Υπάρχει μεγάλη πίεση και από τους non covid ασθενείς. Με καρκίνους, εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιαγγειακά νοσήματα. Εχουν έρθει στην κανονική ζωή οι άνθρωποι, πρέπει να έρχονται οι ασθενείς όταν έχουν προβλήματα, ανεξάρτητα αν έχουμε την covid-19. Περάσαμε μια πολύ δύσκολη βδομάδα» ανέφερε.

«Να ανοίξουν σχολεία και λιανεμπόριο»
Σύμφωνα με την κ. Παγώνη το lockdown που διανύουμε δεν έχει νόημα. «Δεν έχει νόημα το κλείσιμο, αυτού του είδους το lockdown. Θα πρέπει λοιπόν να ανοίξουν σχολεία και λιανεμπόριο» είπε.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι για να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε πάρκα, πλατείες κτλ, που είναι ο ένας πάνω στον άλλο «θα πρέπει να ανοίξουν και τα καταστήματα της εστίασης, τα ζαχαροπλαστεία. Πιο καλά ελέγχεται η κατάσταση αν είναι καθισμένοι στα τραπέζια με τις μάσκες τους παρά στα παγκάκια που είναι ο ένας πάνω στον άλλο και στις πλατείες».

Η κ. Παγώνη χαρακτήρισε λάθος την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακο. «Είναι λάθος η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα. Είδαμε τον συνωστισμό που υπάρχει ειδικά στα σούπερ μάρκετ» είπε.

Για τη διπλή μάσκα τόνισε ότι «μόνο σε κλειστούς χώρους πρέπει να χρησιμοποιείται η διπλή μάσκα. Νοσοκομεία, Μέσα Μεταφοράς, σούπερ μάρκετ. Όταν φοράς δύο μάσκες δεν φοράς δύο απλές χειρουργικές, αλλά μία χειρουργική και μία υφασμάτινη»




«Να ενισχυθεί το ΕΣΥ με προσωπικό και υποδομές»

Οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι από την περασμένη Δευτέρα, υπάρχει ένα εκρηκτικό μείγμα με ταυτόχρονη αύξηση της προσέλευσης των ασθενών προς νοσηλεία τόσο για κοροναϊό όσο και για λοιπή νοσηρότητα.

Κάτι που επισήμανε, μιλώντας στο MEGA, ο νευροχειρουργός στο νοσοκομείο της «Νίκαιας» και γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Παναγιώτης Παπανικολάου.

«Έστω και τώρα πρέπει να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα περίθαλψης με προσωπικό και με υποδομές», υπογράμμισε και εξήγησε πως υπάρχουν κτιριακές νοσοκομειακές δομές στο δημόσιο, οι οποίες παραμένουν αναξιοποίητες, καθώς και ικανός τεχνικός τομέας που θα μπορούσε να αναλάβει την ανακαίνιση και τον εξοπλισμό για να μπορέσουν να λειτουργήσουν.

Αυτή τη στιγμή στην ΜΕΘ του νοσοκομείου «Νίκαιας» υπάρχουν 24 κλίνες που έχουν αναπτυχθεί με υποστελέχωση και πολύ κάτω από τα διεθνή στάνταρντ. Συνολικά στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ είναι 1092, σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη και μόνο στο λεκανοπέδιο της Αττικής, το 95% των κλινών είναι κατειλημμένες.

Τέλος μίλησε για το νέο μέτρο που εξήγγειλε η κυβέρνηση το οποίο αφορά στην έκδοση εξιτηρίων και τα Σαββατοκύριακο. Για αυτό είπε πως «δεν μπορούμε να εξαντλούμαστε σε αστεία καθαρά επικοινωνιακά μέτρα, καθώς κάτι τέτοιο γίνεται τα τελευταία 40 χρόνια.