Μετά την πολύωρη κατάθεση του κ. Λιγνάδη, παρόμοια κατάληξη έχει η κατάθεση των μαρτύρων υπεράσπισης, οι οποίοι βρίσκονται στην Ευελπίδων από τις 20:00 της Πέμπτης. Η πρώην υπουργός Ελένη Κούρκουλα και ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Actiοn24, Διονύσης Παναγιωτάκης, έχουν κληθεί ως μάρτυρες προκειμένου να επιβεβαιώσουν τον ισχυρισμό του καλλιτέχνη ότι κατά τον επίμαχο χρόνο του βιασμού που καταγγέλλεται ότι έγινε τον Αύγουστο του 2015, ο κατηγορούμενος βρισκόταν μαζί τους στην Ιθάκη.

Αντιδράσεις Κούγια, «αθώος» δηλώνει ο Λιγνάδης

Ο κ. Κούγιας είπε πως έχει καταρτιστεί λίστα 20 μαρτύρων για την υπεράσπιση του Δ. Λιγνάδη. Σήμερα κατέθεσαν οι πέντε εκ των μαρτύρων λόγω του περιορισμένου χρόνου, μεταξύ αυτών η κ. Κούρκουλα και ο σύζυγός της κ. Παναγιωτάκης, οι οποίοι αναμένεται να επιβεβαιώσουν το άλλοθι που έχει παρουσιάσει σε σχέση με τον έναν εκ των δύο καταγγελλόμενων βιασμών το 2015, καθώς ο ίδιος δηλώνει πως δεν ήταν στην Επίδαυρο, όπως καταγγέλλεται, αλλά στην Ιθάκη.
Όπως είπε ο κ. Κούγιας θα δοθεί στη δημοσιότητα το υπόμνημα που έχει συνταχθεί, ενώ είπε πως δεν μπορεί να προβλέψει τους λόγους που θα μπορούσε να απορριφθεί η αίτηση ακυρότητας. Επίσης αναφέρθηκε σε ανήθικη επίθεση που δέχθηκε με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς στο πρόσωπό του από τον κ. Πολακη

Σε δηλώσεις του στράφηκε κατά το συνηγόρου του μηνυτή κ. Βλάχου τον οποίο κατηγόρησε για καταρράκωση του τεκμηρίου αθωότητας λόγω των δηλώσεων του σε διάφορα ΜΜΕ, τα οποία επίσης κατηγόρησε για ασέβεια του τεκμηρίου αθωότητας του εντολέα, όπως και διάφορους «ατάλαντους ηθοποιούς» όπως είπε που πιθανώς φθονούν τον Δ. Λιγνάδη. Έκανε λόγο «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» που γίνεται αυτό το διάστημα στην Ένωση Ηθοποιών και μίλησε για νομικούς συμβούλους φερομένων ως βιασθέντων για υποθέσεις που έχουν παραγραφεί όπου οι κατανομασθέντες δεν μπορούν να αποδείξουν την αθωότητά τους. «Όπως έγινε και στην περίπτωση της κ. Μπεκατώρου, που άνοιξε η κόπρος του Αυγείου. Δεν πλήττω την κ. Μπεκατώρου, απλά λέω ό, τι συνέβη», είπε.

Μαραθώνια η απολογία του

Ολοκληρώθηκε στις 20:00 το απόγευμα της Πέμπτης η απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη και πλέον ξεκινά η εξέταση των πέντε μαρτύρων που έχει προτείνει ο κατηγορούμενος προς υπεράσπιση του.

Από νωρίς βρισκόταν στα δικαστήρια ο αδελφός του καλλιτέχνη ενώ πριν λίγο στην Ευελπίδων προσήλθαν η ηθοποιός και πρώην υπουργός Ελένη Κούρκουλα και ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού Actiοn24 Διονύσης Παναγιωτάκης. Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες, η σύζυγος του Διονύση Παναγιωτάκη, Έλενα Κούρκουλα απάντησε και στις φήμες που ήθελαν τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου να μένει στο σπίτι της μέχρι τη στιγμή της σύλληψής του.

Οι δύο έχουν προταθεί από την υπεράσπιση του Δημήτρη Λιγναδη ως μάρτυρες προκειμένου να επιβεβαιώσουν ισχυρισμούς του καλλιτέχνη ότι κατά τον επίμαχο χρόνο του βιασμού που καταγγέλλεται ότι έγινε τον Αύγουστο του 2015, ο κατηγορούμενος βρισκόταν μαζί τους στην Ιθάκη.

Η διαδικασία μετά τις μαρτυρικές καταθέσεις θα συνεχιστεί με τη διάσκεψη ανακρίτριας και εισαγγελέα για την προφυλάκιση ή μη του κατηγορούμενο.

Όλες οι μηνύσεις εις βάρος του 

Ως τώρα ο ηθοποιός έχει δεχτεί δύο μηνύσεις για βιασμό, ενώ αρκετοί μάρτυρες έχουν καταθέσει εναντίον του.

Πιο συγκεκριμένα, μηνύσεις έχει δεχτεί από:

-25χρονο Αιγύπτιο: Καταγγέλλει βιασμό σε ηλικία 14 ετών το 2010 στο διαμέρισμα του Λιγνάδη
-40χρονο Βασίλη Κ.: Καταγγέλλει βιασμό το 1995 σε ηλικία 15 ετών. Αυτό το αδίκημα έχει παραγραφεί.

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

  • ΜΑΡΤΥΡΙΑ από 23χρονο Αιγύπτιο: Καταγγέλλει βιασμό το 2015 σε ξενοδοχείο της Επιδαύρου. Τότε ήταν 17 ετών.
  • ΜΑΡΤΥΡΙΑ Νίκου Σ. Καταγγέλλει βιασμό σε ηλικία 19 ετών το 2005 στο σπίτι του.
  • ΜΑΡΤΥΡΙΑ 40χρονης ηθοποιού: Πρώην σύντροφος του που καταγγέλλει κακοποίηση ανηλίκων ότι είχε ακούσει και είχε πέσει στην αντίληψη της τότε.
  • ΜΑΡΤΥΡΙΑ φοιτήτριας Α. A. καταγγέλλει άσεμνες συμπεριφορές στο Παν. Πελοποννήσου και απόπειρα αυτοκτονίας φοιτητή-συντρόφου Λιγνάδη
  • ΜΑΡΤΥΡΙΑ Χρήστου Π. Καταγγέλλει σεξουαλική παρενόχληση σε ηλικία των 14 ετών σε κινηματογράφο.
  • ΜΑΡΤΥΡΙΑ Χρίστου Χ. Καταγγέλλει αποπλάνηση του στην Πλ. Αμερικής και απόπειρα βιασμού σε ξενοδοχείο στην Πλ.Βάθη.
  • ΜΑΡΤΥΡΙΑ φίλου 25χρονου μηνυτή: Επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του 25χρονου
  • ΜΑΡΤΥΡΙΑ 48χρονου τραγουδιστή-συνθέτη: Κατέθεσε ότι είχε σχέσεις με ανήλικους
Εμπλέκεται σε υπόθεση ασέλγειας από το 1984

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ εις βάρος του υπάρχει επίσης μία υπόθεση ασέλγειας από το 1984! Οπως αναφέρει το κανάλι, οι αστυνομικοί ανέσυραν το ηλεκτρονικό αρχείο, διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι είχε απασχολήσει για ασέλγεια στο παρελθόν, ωστόσο στο αρχείο της αστυνομίας δεν φαίνεται πως εξελίχθηκε η εν λόγω υπόθεση.

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ότι ο Λιγνάδης το 1984 συνελήφθη μετά από μήνυση για αποπλάνηση ανηλίκου που δεν έφτασε όμως ποτέ στα δικαστήρια. Οι γονείς του 14χρονου τότε παιδιού, φέρονται να διατηρούσαν φιλικές σχέσεις με τον σκηνοθέτη. Το παιδί επιχείρησε να δώσει τέλος στη ζωή του και όταν τους αποκάλυψε τον λόγο οι γονείς του προχώρησαν στη μήνυση. Τελικά την απέσυραν για να μην υποβάλλουν το παιδί τους στη διαδικασία των καταθέσεων και της δίκης. Όπως σημειώνει επίσης το ρεπορτάζ του σταθμού, το 2012 έφτασαν στην Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος καταγγελίες για ενέργειες ηθοποιού στο Μεταξουργείο και συγκεκριμένα για σεξουαλικές προσεγγίσεις ανηλίκων στην περιοχή και στο σταθμό Λαρίσης.

Οι αστυνομικοί ερεύνησαν τις κατηγορίες για 3 με 4 ημέρες ωστόσο δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο.

«Ήμουν μαζί του στην Ιθάκη»

Απάντηση στην κριτική που δέχτηκε σχετικά με την κατάθεσή του στην υπόθεση Λιγνάδη έδωσε ο Διονύσης Παναγιωτάκης. Με μια ανάρτηση στο facebook, εξήγησε ότι κλήθηκε να δηλώσει ενώπιον της Δικαιοσύνης εάν στις 8 Αυγούστου του 2015 βρισκόταν μαζί με τον γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη στην Ιθάκη και η απάντησή του ήταν θετική.

«Περνάμε ΜΕΡΕΣ ΚΑΘΑΡΣΗΣ. Καλέστηκα να δηλώσω εάν 8 Αυγούστου 2015 ήμουν με τον Λιγνάδη στην Ιθακη και δηλώνω ΝΑΙ ήμουν. Δεν είμαι από αυτούς που διαμορφώνω τι θα λέω ανάλογα με τις συγκυρίες. Όποιος ξέρει κάτι πρέπει να το καταθέσει. Τώρα ήρθε η στιγμή!» έγραψε χαρακτηριστικά στον προσωπικό του λογαριασμό. Η κ. Κούρκουλα διέψευσε ότι ο σκηνοθέτης βρισκόταν στο σπίτι της.

Ενώπιον της ανακρίτριας βρίσκεται και ο Δημήτρης Λιγνάδης καθώς το συμβούλιο πλημμελειοδικείων απέρριψε την ένσταση ακυρότητας κατά της προδικασίας που είχε καταθέσει.

Οι δικαστές δεν έκαναν δεκτούς τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου, ο οποίος ήταν παρών καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και προσκόμισε στοιχεία. Στο απολογητικό του υπόμνημα, ο Δημήτρης Λιγνάδης χρέωσε τις εις βάρος του κατηγορίες στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, τους δικηγόρους του και την μεταξύ τους αντιπαράθεση.

«Επί της εις εμέ αποδιδόμενης κατηγορίας για βιασμό κατά συρροή δηλώνω αθώος και επάγομαι τα κάτωθι: Ουδέποτε στη ζωή μου εκδήλωσα ερωτικό-σεξουαλικό ενδιαφέρον για ανήλικα πρόσωπα, ουδέποτε ήρθα σε ερωτική-σεξουαλική επαφή με οποιοδήποτε ανήλικο πρόσωπο, με ή χωρίς τη συναίνεσή του, ουδέποτε έχω κάνει χρήση ναρκωτικών και ουδέποτε κατείχα ούτε διέθεσα σε οποιονδήποτε τρίτο οποιαδήποτε ναρκωτική ουσία», ισχυρίστηκε στο υπόμνημα ο Δημήτρης Λιγνάδης.

«Αποστάσεις» από τον Λιγνάδη παίρνουν οι μάρτυρες κατάθεσης!

Αποστάσεις από τον Δημήτρη Λιγνάδη παίρνουν οι δύο μάρτυρες, Ιωάννης Παναγόπουλος και Αγησίλαος Μικελάτος όπου και πρότεινε ο συνήγορος του ηθοποιού και σκηνοθέτη. «Δεν γνωρίζουμε τίποτε σχετικά με την ουσία της υπόθεσης και αγνοούμε τους λόγους, για τους οποίους τα στοιχεία μας ανακοινώθηκαν δημοσίως στον Τύπο από την υπεράσπιση του κ. Λιγνάδη» αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους προς τα Μέσα Ενημέρωσης.

Αναλυτικά η δήλωσή τους:

«Μετά από δηλώσεις του συνηγόρου υπερασπίσεως του κ. Λιγνάδη στα ΜΜΕ, στις οποίες αναφερθήκαμε ως “μάρτυρες υπερασπίσεώς” του, χωρίς ουδέποτε να έχουμε ερωτηθεί ή να έχει ζητηθεί η σύμφωνη γνώμη μας, δηλώνουμε τα παρακάτω:

- Άμεσα, θα επικοινωνήσουμε με την κυρία Ανακριτή, ούτως ώστε, εάν κριθεί απαραίτητο από τις Δικαστικές Αρχές, να καταθέσουμε.
- Δεν γνωρίζουμε τίποτε σχετικά με την ουσία της υπόθεσης και αγνοούμε τους λόγους, για τους οποίους τα στοιχεία μας ανακοινώθηκαν δημοσίως στον Τύπο από την υπεράσπιση του κ. Λιγνάδη.

Επαναλαμβάνουμε, ότι κανένας δεν ζήτησε (και δεν έλαβε) τη σύμφωνη γνώμη μας, προκειμένου τα ονόματά μας να ανακοινωθούν στα ΜΜΕ ως “μάρτυρες υπερασπίσεως” του κ. Λιγνάδη, γεγονός το οποίο μας μας έχει προκαλέσει σοβαρή προσωπική, επαγγελματική και ψυχολογική βλάβη.

- Ο δεύτερος από εμάς, πράγματι ευρίσκετο στην Ιθάκη τον μήνα Αύγουστο του 2015, φιλοξενούμενος της κ. Ελ. Κούρκουλα, όχι όμως κατά την ημερομηνία 8 ή/και 9 Αυγούστου, αλλά από τις 10 Αυγούστου και μετά και παρέμεινε μόνο έως τις 13 ή/και 14 Αυγούστου. Δεν μπορεί, μετά ταύτα, να γνωρίζει οτιδήποτε, για το πριν την 10η Αυγούστου 2015 χρονικό διάστημα.

- Ήμαστε, αμφότεροι, αταλάντευτοι στην καταδίκη κάθε είδους σωματικής, λεκτικής και ψυχολογικής βίας, από οποιονδήποτε προς οποιονδήποτε, και παρακαλούμε το όνομά μας να μην χρησιμοποιείται σε καμία υπόθεση τρίτων προσώπων. Ήδη, η επί 2ήμερο διακίνηση των ονομάτων μας στον Τύπο, εξαιτίας της εν αγνοία μας δημοσιοποίησης των στοιχείων μας στα ΜΜΕ από τον συνήγορο του κ. Λιγνάδη, έχει δημιουργήσει προβλήματα και ταλαιπωρία σε εμάς και τους οικείους μας».

Με εκτίμηση

Ιωάννης Παναγόπουλος Αγησίλαος Μικελάτος

Λιγνάδης: Με στοχοποίησαν

Σε ένα εκτενές απολογητικό υπόμνημα ο Δημήτρης Λιγνάδης κινείται σε 3 άξονες. Πρώτον, επιχειρεί την αποδόμηση μαρτύρων και μηνυτών χαρακτηρίζοντάς τους αδίστακτους και ανήθικους ανθρώπους, δεύτερον αποδίδει τις κατηγορίες σε φθόνο αλλά και στοχοποίηση από τον Σύλλογο των Ελλήνων ηθοποιών και τρίτον επικαλείται απτά στοιχεία ότι δεν ήταν παρών στα σημεία όπου οι μηνυτές του λένε ότι τους βίασε.

Τι λέει το υπόμνημα των 27 σελίδων που κατέθεσε 

Με ένα υπόμνημα 27 σελίδων που κατέθεσε στην 19η ανακρίτρια, ο Δημήτρης Λιγνάδης δηλώνει αθώος, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε ποτέ στη ζωή του σεξουαλική επαφή με ανήλικα παιδιά και χαρακτηρίζει τους μηνυτές του «αδίστακτους και ανήθικους». «Είμαι αθώος, ουδέποτε στη ζωή μου εκδήλωσα ερωτικό – σεξουαλικό ενδιαφέρον για ανήλικα πρόσωπα, ουδέποτε ήρθα σε ερωτική – σεξουαλική επαφή με οποιοδήποτε ανήλικο πρόσωπο, με ή χωρίς τη συναίνεση του, ουδέποτε έχω κάνει χρήση ναρκωτικών και ουδέποτε κατείχα ούτε διέθεσα σε οποιονδήποτε τρίτο οποιαδήποτε ναρκωτική ουσία».

«Με στοχοποίησαν γιατί με φθονούσαν»

Ο σκηνοθέτης χαρακτηρίζει την υπόθεση κατασκευασμένη, υποστηρίζοντας ότι στοχοποιήθηκε από το ΣΕΗ αφήνοντας μάλιστα αιχμές για τον πρόεδρο, Σπύρο Μπιμπίλα, χαρακτηρίζοντάς τον μέτριο ηθοποιό που συμπωματικά, και όχι αξιοκρατικά, βρίσκεται σε αυτήν τη θέση. «Τα πρόσωπα αυτά με φθονούν από τότε που ξεκίνησα την καριέρα μου, η δε εχθρότητα και ο φθόνος τους υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια που πρωταγωνιστώ ηθοποιός ή σκηνοθετώ κορυφαίες παραστάσεις στο εθνικό θέατρο, στο θέατρο Επιδαύρου και αλλού, γιατί ουδέποτε επέλεξα τους περισσότερους εξ’ αυτών, για να συμμετάσχουν στις παραστάσεις».

«Δεν ήμουν στην Επίδαυρο»

Ο Δημήτρης Λιγνάδης στο υπόμνημά του υποστηρίζει μάλιστα ότι ο μηνυτής άλλαξε τρεις φορές την κατάθεσή του, αλλάζοντας την περιγραφή του βιασμού αλλά και την ημερομηνία. «Από την 1η Αυγούστου 2015 μέχρι τα τέλη Αυγούστου του 2015 βρισκόμουν συνεχώς στην Ιθάκη για διακοπές με τον αδελφό μου και την κόρη του, φιλοξενούμενοι από την προσωπική μου φίλη, συνάδελφο και πρώην Υπουργό Πολιτισμού Ελένη Κούρκουλα και τον πρώην σύζυγό της Διονύσιο Παναγιωτάκη».

Στη μήνυση για βιασμό στα 14 του χρόνια που έχει καταθέσει σε βάρος του ο 25χρονος σήμερα άντρας, ο Δημήτρης Λγνάδης υποστηρίζει ότι το χρονικό διάστημα από 3 έως 9 Αυγούστου 2010 βρισκόταν μαζί με άλλο σκηνοθέτη στην Αίγυπτο και συγκεκριμένα στο Κάιρο, πραγματοποιώντας και κρουαζιέρα στον Νείλο. Την ίδια στιγμή, για την κατάθεση του Βασίλη Κ. ο Δημήτρης Λιγνάδης ισχυρίζεται ότι δεν είχαν ποτέ σεξουαλική σχέση.

«Ουδέποτε είχαμε ερωτική – σεξουαλική σχέση. Η κατάθεσή του είναι όλη μια μυθοπλασία και την αρνούμαι ως ψεύδη και κατασκευασμένη».

Οι ισχυρισμοί του Δημήτρη Λιγνάδη θα κριθούν από την ανακρίτρια και τον εισαγγελέα οι οποίοι και θα αποφασίσουν αν θα προφυλακιστεί ή θα αφεθεί ελεύθερος.

Δείτε το σχετικό βίντεο: