Σε πολύ υψηλά επίπεδα αναμένεται να βρίσκονται τα κρούσματα που θα ανακοινωθούν σήμερα, παρά τα αυστηρά μέτρα για τον κοροναϊό και το σκληρό lockdown στην Αττική καθώς και σε άλλες επιβαρυμένες περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κρούσματα που θα ανακοινωθούν σήμερα θα είναι περισσότερα από 1.500, καθώς μέχρι το πρωί είχαν εντοπιστεί περίπου 1.300 κρούσματα, περίπου τα 700 εξ αυτών στην Αττική.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό που παρατηρείται είναι ότι η διασπορά εξακολουθεί να είναι ενδοοικογενειακή γεγονός που ανησυχεί πολύ τους ειδικούς.

Έτσι, παρά το γεγονός πως αυτές τις ημέρες γίνεται μεγάλη συζήτηση για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, φαίνεται πως με τα στοιχεία που έχουν οι ειδικοί στα χέρια τους, δύσκολα θα ανοίξει κάποια δραστηριότητα την 1η Μαρτίου.

Αυξημένα κρούσματα και διασωληνωμένοι φέρνουν παράταση του lockdown

Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα αλλά και η σημαντική αύξηση των διασωληνωμένων, οι οποίοι χτες έφτασαν του 346 (από 293 που είχαν καταγραφεί πριν 10 ημέρες) δείχνουν πως η παράταση του lockdown έστω και για μία εβδομάδα είναι σχεδόν αναπόφευκτη.

Η αύξηση των κρουσμάτων και ο μεγαλύτερος αριθμός των διασωληνωμένων (που δημιουργεί πίεση στο ΕΣΥ) δεν είναι οι μόνοι παράγοντες που ανησυχούν τους ειδικούς, καθώς φαίνεται να παραμένει υψηλό και το ιικό φορτίο κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Προς το παρόν, δεν φαίνεται να συναινεί κάποιος στην κυβέρνηση για να γίνει οποιοδήποτε άνοιγμα την 1η Μαρτίου. Η συζήτηση τώρα επικεντρώνεται για σταδιακή άρση του lockdown ίσως από την 8η Μαρτίου.

Πονοκέφαλος για τους ειδικούς η ενδοεικογενειακή διασπορά και οι μεταλλάξεις

Όπως έχουν τονίσει άλλωστε αρκετές φορές και οι ειδικοί της επιτροπής, η ενδοοικογενειακή διασπορά του ιού αλλά και η εξάπλωση των παραλλαγμένων στελεχών από τη Βρετανία και δευτερευόντως από την Ν. Αφρική έχουν ως αποτέλεσμα να μην βλέπουμε χαμηλωμένους τους σκληρούς δείκτες παρά το σκληρό lockdown.

Σε κάθε περίπτωση, παρά το γεγονός πως αυτές τις ημέρες γίνεται μεγάλη συζήτηση για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, φαίνεται πως με τα στοιχεία που έχουν οι ειδικοί στα χέρια τους, δύσκολα θα ανοίξει κάποια δραστηριότητα την 1η Μαρτίου.

Η πιο «ασφαλής» ημερομηνία για οποιαδήποτε χαλάρωση του lockdown είναι η 8η Μαρτίου, μία εβδομάδα μετά δηλαδή, όπου εκεί πλέον η κατάσταση θα έχει σταθεροποιηθεί και επομένως θα υπάρχει μία επιπέδωση του κύματος των κρουσμάτων.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες είναι νωρίς ακόμη να μιλάμε για μείωση τόσο σε κρούσματα όσο και σε διασωληνωμένους από την στιγμή μάλιστα που δεν έχει παρατηρηθεί ούτε ραγδαία αποκλιμάκωση κρουσμάτων ούτε απόλυτη επιπέδωση της καμπύλης στην Αττική.

Τσαγκάρης: Περισσότεροι σήμερα στις ΜΕΘ από το ξέσπασμα του κορονοϊού

Αναφερόμενος στην πορεία της πανδημίας, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, εντατικολόγος στο νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ, Ηρακλής Τσαγκάρης, τόνισε την Τρίτη πως ο απόλυτος αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι ο υψηλότερος που έχουμε δει από την αρχή της πανδημίας. «Σχεδόν 12 μήνες τώρα, ποτέ δεν είχαμε περισσότερους», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο ωστόσο, το σύστημα έχει επιδείξει αντανακλαστικά πρωτόγνωρα για δημόσιο τομέα, ενώ για τη συνέχεια έχουν αναπτυχθεί διάφορα σενάρια για την ενίσχυση των υποδομών και την κάλυψη των περιστατικών. Ο κ. Τσαγκάρης εξήγησε ότι υπάρχει μία επιπέδωση του κύματος, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ακόμα για μείωση και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «η πίεση στο ΕΣΥ θα αμβλυνθεί σε λίγες εβδομάδες». Όπως υπογράμμισε ΘΕΜΑ 104,6, σε αντίθεση με το προηγούμενο κύμα οι εισαγωγές αφορούν περισσότερο ηλικίες 40 έως 65 ετών.

Πουρνάρας: Αυξημένες οι εισαγωγές σε νοσοκομεία στην Αττική

Αυξημένες παραμένουν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής και η πίεση θα συνεχιστεί και το επόμενο μήνα σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Λοιμώξεων του Αττικού Νοσοκομείου Σπύρο Πουρνάρα. Μόνο στο Αττικό νοσοκομείο έγινε προχθές η εισαγωγή δύο γηροκομείων. Ωστόσο, όπως είπε, ο κ. Πουρνάρας πάνω-κάτω παραμένουν σταθερές οι ηλικίες των ασθενών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων του Αττικού Νοσοκομείου εκτιμά ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου δεν θα επηρεάσει τα κρούσματα κορονοϊού. «Ο κόσμος φοράει μάσκα και μπαίνει ένας-ένας στα καταστήματα. Δεν βλέπω ότι ο ελληνικός πληθυσμός κάνει κάτι παράτυπο. Και η Ελλάδα τα κατάφερε αρκετά καλά» πρόσθεσε.