Σοκάρουν οι καταγγελίες του δικηγόρου του θύματος και μηνυτή του Δημήτρη Λιγνάδη, Ιωάννη Βλάχου, ο οποίος αποκαλύπτει τον τρόπο, με τον οποίο δρούσε ο γνωστός σκηνοθέτης.

Σύμφωνα με τον κ. Βλάχο, ο Δημήτρης Λιγνάδης είχε μονίμως γύρω του έναν συγκεκριμένο κύκλο παιδιών, τα οποία χρησιμοποιούσε και τα σκηνοθετούσε ακόμα και στις σχέσεις μεταξύ τους.

«Κάποια παιδιά ήθελαν να αυτοκτονήσουν»

«Δε σκηνοθετούσε μόνο στο θέατρο, αλλά και αυτούς που πλησίαζε. Έδινε συγκεκριμένους ρόλους στη ζωή τους», δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Ιωάννης Βλάχος αποκαλύπτοντας ότι υπήρχαν περιπτώσεις παιδιών που ήθελαν να αυτοκτονήσουν.

Υπήρχε η μέθοδος της προσέγγισης, της προσέλκυσης, της κατάκτησης

«Μιλάμε για κακοποιητικές συμπεριφορές, για μια μέθοδο που ο κατηγορούμενος είχε αναπτύξει για να μπορέσει να προσελκύσει ανήλικα άτομα για να μπορέσει να ικανοποιήσει πάνω τους τις διαθέσεις του. Υπήρχε η μέθοδος της προσέγγισης, της προσέλκυσης, της κατάκτησης. Ακολουθούσε το στάδιο της ψυχαγωγικής χειραγώγησης. Πρόκειται για παιδιά που δεν είχαν διαμορφώσει τον χαρακτήρα τους, δεν είχαν διαμορφωθεί ως προς τη σεξουαλικότητα τους, δεν είχαν ισορροπήσει μέσα στο κοινωνικό και οικογενειακό τους περιβάλλον. Το τρίτο και τελευταίο στάδιο ήταν αυτό της σωματικής κακοποίησης. Είναι ένα μοτίβο δράσης που προκύπτει από τα περισσότερα παιδιά, με τα οποία έχω μιλήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος του θύματος.



Το μοτίβο της δράσης του είχε κοινά χαρακτηριστικά

Παράλληλα συμπλήρωσε δε ότι ο κατηγορούμενος είχε ισχυρό ένστικτο πως θα επιλέγει τα θύματά του και με τι τρόπο θα μεταχειρίζεται το κάθε ένα από αυτά, υπογραμμίζοντας: «Το μοτίβο της δράσης του είχε κοινά χαρακτηριστικά: Ήταν η αίγλη του θεάτρου, η δημοσιότητα που είχε ο ίδιος, οι υποσχέσεις ότι μαζί μου θα κάνεις μια λαμπρή καριέρα, η εκπεφρασμένη του αγάπη, ο θαυμασμός για άτομα ηλικίας 14-15 χρονών. Τα παιδιά είχαν χάσει την ικανότητα της διάκρισης, του κατά πόσο ήταν σωστό και αποδεκτό το να έχουν συγκεκριμένου επιπέδου σχέσεις με τον άνθρωπο που ήταν πολύ μεγαλύτερος τους. Τα χρησιμοποιούσε και τα σκηνοθετούσε ακόμα και στις σχέσεις μεταξύ τους. Μιλάμε για κύκλο παιδιών που μονίμως είχε γύρω του. Δε σκηνοθετούσε μόνο στο θέατρο, αλλά και αυτούς που πλησίαζε. Έδινε συγκεκριμένους ρόλους στη ζωή τους. Έχω ακούσει περιπτώσεις παιδιών που ήθελαν να αυτοκτονήσουν. Η μήνυση που έχω υποβάλει εγώ περιλαμβάνει και ονόματα άλλων παιδιών που είχαν βρεθεί στο περιβάλλον. Δεν ήταν μπροστά τη στιγμή του βιασμού, όμως στο πλαίσιο της προσέγγισης υπήρχαν κι άλλα άτομα, τα οποία έχουν καταθέσει».

Πληθαίνουν οι μαρτυρίες για τη δράση του Δημήτρη Λιγνάδη

«Όσο προχωράει η ιστορία όλο και περισσότερα άτομα αισθάνονται την ανάγκη να προσφέρουν κι αυτοί τη δική τους μαρτυρία στα συμβάντα για όσα έχουν ακούσει από θύματα ιστορίες για κακοποιήσεις που έχουν υποστεί», επισήμανε ο ίδιος.

«Πρέπει να διαφυλαχθεί η ανωνυμία τους»

Την ίδια στιγμή ο δικηγόρος τόνισε ότι για να μπορέσει να διασφαλιστεί ότι θα φτάσει η μαρτυρία αυτών των ανθρώπων μέχρι και το ακροατήριο πρέπει να διαφυλαχθεί η ανωνυμία τους. «Πρόκειται για ανθρώπους που είχαν εμπειρία προσωπική από τον χώρο του θεάτρου, τον ίδιο τον κατηγορούμενο ή και το άμεσο κοινωνικό περιβάλλον του κατηγορουμένου και δεν ανήκουν στον χώρο του θεάτρου», υπογράμμισε ο κ. Βλάχος.

Ποιος είναι ο δεύτερος ηθοποιός που βρίσκεται στο στόχαστρο των Αρχών

Σε έναν δεύτερο πασίγνωστο ηθοποιό στρέφονται οι εισαγγελικές έρευνες για καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης.
Καθημερινά όλο και περισσότερα θύματα αποφασίζουν να μιλήσουν και να περιγράψουν βαριές εγκληματικές συμπεριφορές που υπέστησαν με βία και χωρίς συναίνεση.

Μετά τον Δημήτρη Λιγνάδη, που βρίσκεται στη ΓΑΔΑ κατηγορούμενος για κατά συρροή βιασμούς, μια άλλη «βόμβα» ήρθε να ταράξει τα νερά του καλλιτεχνικού χώρου.



Από τον εισαγγελέα έχει δοθεί παραγγελία για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, προκειμένου να διερευνηθούν οι καταγγελίες του 38χρονου Δημήτρη Άνθη, ο οποίος υποστηρίζει ότι βιάστηκε από ηθοποιό, μαθητή και συμπρωταγωνιστή του Δημήτρη Λιγνάδη σε χρόνο που δεν έχει παραγραφεί το αδίκημα.

Μάλιστα γίνεται αγώνας δρόμου, καθώς το αδίκημα θα παραγραφεί τον προσεχή Μάιο.

Ποιος είναι ο βοηθός του Λιγνάδη

Πρόκειται για έναν 37χρονο άνδρα, απόφοιτου της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου, που όπως όλα δείχνουν θα είναι το δεύτερο άτομο από τον χώρο του θεάτρου, μετά την πρόσφατη σύλληψη του Δημήτρη Λιγνάδη, που θα έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με την δικαιοσύνη για αξιόποινες πράξεις που σχετίζονται με σεξουαλική κακοποίηση.

Πώς εμπλέκεται με τις καταγγελίες

Ο 37χρονος ηθοποιός εμφανίζεται σε τρεις μαρτρυρίες-καταγγελίες που σχετίζονται με τον Δημήτρη Λιγνάδη.

Φέρεται να ήταν το τρίτο πρόσωπο στο σπίτι του Λιγνάδη το απόγευμα του βιασμού του Νίκου Σ. Μια υπόθεση στην οποία περιγράφεται ως θύμα. Ωστόσο, στο πρόσωπο του 37χρονου σήμερα ηθοποιού ο Δημήτρης Άνθης έχει αναγνωρίσει τον βιαστή του. Πρόκειται για βιασμό που συνέβη πριν από 15 χρόνια, με τον Δημήτρη Άνθη να συγκλονίζει με τη μαρτυρία του.

Ακόμη, ο 37χρονος ηθοποιός φέρεται να λειτουργούσε και ως δόλωμα του Δημήτρη Λιγνάδη με στόχο να «ψαρεύει» νεαρά αγόρια – θύματα τους, βάσει μαρτυρίας άλλου ηθοποιού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μαρτυρία ηθοποιού στον Alpha, ο οποίος κατήγγειλε ότι τον είχε πλησιάσει δύο φορές ο Δημήτρης Λιγνάδης με απώτερους σεξουαλικούς στόχους και μια τρίτη ο 37χρονος ηθοποιός ο οποίος, σύμφωνα με την μαρτυρία, επέμενε προκειμένου να τον πείσει να συνευρεθούν ερωτικά και οι τρεις μαζί, χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί ο στόχος του.

Ο 37χρονος ηθοποιός, μέσω του δικηγόρου του, πάντως, αρνείται τις κατηγορίες, οι οποίες παραμένουν ζωντανές μιας και η υπόθεση δεν έχει ξεπεράσει το ανώτατο χρονικό όριο της παραγραφής.

Η μήνυση και η μαρτυρία του Δημήτρη Άνθη

Ο Δημήτρης Άνθης κατήγγειλε επίσημα στις Αρχές ότι ο 37χρονος τον κακοποίησε σεξουαλικά τον Μάιο του 2006. Εκείνη την περίοδο ο φερόμενος ως θύτης αλλά και το θύμα ήταν 22 ετών. Ο μηνυτής αναφέρει ότι η γνωριμία του με τον πολύ γνωστό ηθοποιό έγινε τυχαία σε ένα μπαρ στο κέντρο της Αθήνας.

«Μου συστήθηκε ως σπουδαστής στο Εθνικό Θέατρο. Μου μιλούσε πολύ για τον εαυτό του αλλά και για τον «δάσκαλό» του Δημήτρη Λιγνάδη. Η συζήτηση κύλησε ήρεμα», επισημαίνει στη μήνυσή του ο καταγγέλλων ο οποίος στη συνέχεια επισημαίνει ότι αφού τελείωσαν τα ποτά τους ο πασίγνωστος ηθοποιός, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει πρωταγωνιστήσει σε πολύ γνωστά σήριαλ, του πρότεινε να πάνε στο σπίτι του στην περιοχή του Μεταξουργείου. Μπαίνοντας στο σπίτι του ηθοποιού, επισημαίνει ο μηνυτής, εκείνος μεταμορφώθηκε.



«Με το που έκλεισε την πόρτα ήταν σαν να μπήκε ο δαίμονας μέσα του. Με την άσκηση σωματικής βίας με ακινητοποίησε. Με άρπαξε από τον λαιμό και με έριξε κάτω. Εκείνος έπεσε από πάνω μου». Στη συνέχεια περιγράφει το φερόμενο ως θύμα τον βιασμό.
«Ασέλγησε επάνω μου, με κατασπάραξε», αναφέρει στη μήνυσή του.

«Εκείνη τη στιγμή ζούσα έναν εφιάλτη. Δεν ήξερα τι να κάνω και πως να γλιτώσω. Υπερτερούσε σε σωματική δύναμη. Δεν μπορούσα να αντιδράσω».
Σύμφωνα με την περιγραφή χτύπησε το τηλέφωνο και ο 37χρονος είπε: «Έλα αμέσως εδώ! Τον έχω κάτω…».

Μιλώντας στο Open ο Άνθης είχε τονίσει:

Μου δίνεται ευκαιρία να μιλήσω πρώτα για μένα και ίσως για κάποιους ανθρώπους που δεν έχουν βήμα, ορμώμενος από την πολύ γνωστή συνέντευξη του Νίκου Σ. του τότε 19χρονου.

Υπήρχε μία ταύτιση με την ιστορία αυτή και το δεύτερο πρόσωπο ενστικτωδώς κατάλαβα ότι ήταν αυτό που με κακοποίησε. Κάθισα και έψαξα δικό μου αρχείο, φωτογραφίες εκείνης της εποχής, είμαι σίγουρος για το τι θα πω και σε ποιον θα το πω. Ήρθα σε επαφή με το δικηγόρο του Νίκου Σ. για να ταυτοποιήσω ότι το δεύτερο άτομο ήταν ο άνθρωπος που έκανε ό,τι έκανε σε μένα, για να μην κατηγορήσω λάθος ανθρώπους.

Για να μη γίνει κάτι το οποίο μπορεί να καταστρέψει τη ζωή κάποιου ανθρώπου ήθελα να είμαι απόλυτα σίγουρος.

Αφού έγινε ταυτοποίηση με τον δικηγόρο, προχώρησα σε μήνυση, είπα και εγώ την εμπειρία μου, την κατέθεσα έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.
Είμαι μάγειρας, είμαι εκτός του χώρου, αλλά νιώθω ότι πρέπει να σταματήσουμε να φοβόμαστε.

Είμαι 38 χρόνων αυτή τη στιγμή και ακόμα φοβάμαι. Όταν έκανα την κατάθεση γύρισα στο σπίτι μου και ένιωθα ακόμα φόβο ότι ίσως δεν έχω κάνει το σωστό, ότι ίσως αυτό γυρίσει μπούμερανγκ, ότι θα βρω τον μπελά μου. Ευτυχώς έχω φίλους δίπλα μου και ξέρω ότι έχω ψυχολογική στήριξη. Νομίζω ότι έχω κάνει το σωστό».

«Ο Δημήτρης Λιγνάδης είχε κι ‘’αλιευτή’’ για τα υποψήφια θύματά του»

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha ο ηθοποιός Χρήστος Πέρρος μίλησε για όσα του είχε τάξει ο Δημήτρης Λιγνάδης. σε μικρότερη ηλικία αλλά κι όταν θέλησε να μπει σε δραματική σχολή.

Ο ίδιος ανέφερε: «Με προσέγγισε λέγοντας τι κάνω, πως με λένε. Άρχισε να γίνεται πιο διαχυτικός και φιλικός μαζί μου και με πάγωσε. Βρέθηκε το χέρι του στην μέση μου και το άλλο στα μαλλιά μου. Όταν τον απώθησα κι είπα τι είναι αυτά που κάνεις, μου πρότεινε να πάω σπίτι του -τονίζω ότι ήμουν 14 χρονών- για ένα ουίσκι και και τσιγάρο. Το βλέμμα του άστραψε, έγινε πιο φιλικός και τον απώθησα πιο επιθετικά.



Τα χρόνια όμως πέρασαν, εγώ τελείωσα το σχολείο και θέλησα να πάρω πληροφορίες για την εισαγωγή μου σε μια δραματική σχολή. Μπαίνοντας στο γραφείο διαπιστώνω ότι ήταν ο ίδιος άντρας που ήταν καθηγητής πλέον. Παίρνω τις πληροφορίες κι ενώ πάω να φύγω χαιρετώντας τον σκηνοθέτη μου λέει να σου πω θέλεις να συζητήσουμε πως να περάσεις χωρίς εξετάσεις στην δραματική σχολή ερχόμενος σπίτι μου σήμερα το απόγευμα; Του απάντησα ότι αν είναι να πάρω την θέση ενός ταλαντούχου παιδιού επειδή απλά πέρασα ένα απόγευμα σπίτι σας, δεν θα ήθελα.

Ευρισκόμενος σε ένα καφέ στο Θησείο με προσέγγισε ο άντρας που μου άνοιξε την πόρτα σε αυτήν την σχολή. Ήταν η στιγμή που μου πρότεινε να συνεργαστούμε οι τρεις μας και μου υποδεικνύει έναν άντρα που βρισκόταν από πίσω μου. Γυρνώντας το κεφάλι μου διαπιστώνω για τρίτη φορά ότι ήταν ο ίδιος σκηνοθέτης. Ήταν ουσιαστικά ο αλιευτής των υποψήφιων θυμάτων. Όταν ο πρώτος δεν πετύχαινε τους στόχους και ους σκοπούς, τότε εκείνος δρούσε αλιευτικά. Ψάρευε το εκάστοτε θήραμα».



Billy Elliot: Όταν ο Λιγνάδης ανέβασε το γνωστό μιούζικαλ κάνοντας οντισιόν με 100 ανήλικα αγόρια

Ο Δημήτρης Λιγνάδης σκηνοθέτησε σε μεγάλο θέατρο της Αθήνας το 2015 την παράσταση “Billy Elliot» με πρωταγωνιστές τον Αιμίλιο Χειλάκη, την Αθηνά Μαξίμου, τον Αποστόλη Τότσικα, τη Νίκη Παλικαράκη και την Τιτίκα Στασινοπούλου. Τρία αγόρια ηλικίας 12 και 13 ετών υποδύονταν το ρόλο του μικρού Βρετανού, ο οποίος, το 1984, με φόντο την απεργία των ανθρακωρύχων, δίνεται ολόψυχα στο αληθινό του πάθος: το χορό.

Καθώς η παράσταση στηριζόταν κατά το μεγαλύτερο μέρος στις ερμηνείες μικρών παιδιών, που χορεύουν, τραγουδούν και παίζουν, χρειάστηκε να γίνει μια μεγάλη οντισιόν, ώστε να επιλέξει ο σκηνοθέτης τους πιο ταλαντούχους. Ως εδώ καλά. Απόλυτα φυσιολογικά όλα. Η οντισιόν έγινε, επιλέχθηκαν οι καλύτεροι και η παράσταση ανέβηκε.

Σήμερα πέντε χρόνια μετά, και ενώ ο σκηνοθέτης αυτής της παράστασης βρίσκεται κρατούμενος στον 7ο όροφο της ΓΑΔΑ κατηγορούμενος για βιασμό ανηλίκων κατά συρροή, οι σκέψεις παγώνουν… Η ανάσα κόβεται… Ο άνθρωπος που τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως ψάρευε ανήλικους για να τους κάνει «μαθήματα» στο σπίτι του, είχε κάνει οντισιόν με 100 ανήλικα αγόρια από όλη την Ελλάδα ηλικίας 10 έως 14 ετών, ψάχνοντας τον πρωταγωνιστή που θα υποδυόταν τον «Μπίλι Έλιοτ» στο ομώνυμο μιούζικαλ.

Τα λόγια είναι περιττά. Η παράσταση καθόλου τυχαία μιλούσε με έντονο τρόπο για την διαφορετικότητα, είχε βωμολοχίες και αναμμένα τσιγάρα, και μεταξύ τραγουδιών και ρομαντικότητας μιλούσε ανοιχτά για την ομοφυλοφιλία και την σεξουαλική απελευθέρωση. Ήταν ένας «ύμνος στην ομοφυλοφιλία» λένε μερικοί.

«Όσα αγόρια ηλικίας 10 έως 14 χρονών χορεύουν, τραγουδούν και θέλουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους, μπορούν να προσέλθουν με τους γονείς τους έχοντας μαζί τους ένα σύντομο βιογραφικό και μια φωτογραφία» αναφερόταν στο κάλεσμα της οντισιόν και πράγματι η ανταπόκριση των παιδιών ήταν εντυπωσιακή.

Παρέλαβε τη δικογραφία και ο δικηγόρος του δεύτερου καταγγελλόμενου ηθοποιού

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα γύρω από την υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης στον καλλιτεχνικό χώρο.
Με τον Δημήτρη Λιγνάδη να βρίσκεται ήδη υπό κράτηση, με την κατηγορία του βιασμού κατά συρροή, αναμένεται η έκδοση ενός ακόμη εντάλματος για σύλληψη ηθοποιού, ο οποίος καταγγέλλεται από φερόμενο ως θύμα για βιασμό.

«Η δικογραφία που έλαβα αφορά σε υποβολή εγκλήσεως που έχει γίνει σε βάρος του εντολέα μου για συγκεκριμένη πράξη. Η πράξη περί αλίευσης ή οτιδήποτε τέτοιο είναι κάτι το οποίο δεν γνωρίζω» δήλωσε στην εκπομπή της Κατερίνας Καινούργιου ο Εμμανουήλ Ροδουσάκης, ο δικηγόρος του 37χρονου ηθοποιού που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση Λιγνάδη.

Απαντώντας στο πόσο πιθανό είναι να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τον πελάτη του, ο ίδιος σημείωσε πως το θεωρεί εξαιρετικά απίθανο.
«Το θεωρώ απίθανο γιατί από την ώρα που έχει διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση και έχει κληθεί έχει εμφανιστεί, παρέλκει ο δικαιοπολιτικός λόγος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά η σχετική δικογραφία.

«Έχει υποβληθεί έγκληση εις βάρος του εντολέως μου και έχει διαταχθεί στα πλαίσια αυτής της εγκλήσεως προκαταρκτική εξέταση για την οποία αναμένουμε κλήση για να λάβουμε γνώση του κειμένου της εγκλήσεως και να τοποθετηθούμε αναλόγως. Η δήλωση του ότι θεωρεί ότι είναι αβάσιμος η καταγγελία. Είναι στη διάθεση των αρχών», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ο καταγγελόμενος από τον Δημήτρη Άνθη, που σύμφωνα με τον ίδιο υπήρξε μόνο θύτης, είναι πολύ γνωστός ηθοποιός, απόφοιτος της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου με επιτυχίες στο θέατρο και την τηλεόραση.

«Ορμώμενος από τη συνέντευξη την πολύ γνωστή του Νίκου Σ. ήρθα σε επαφή με το δικηγόρο του γιατί ήθελα να κάνω μια ταυτοποίηση γιατί το παιδί αναφέρει στη συνέντευξη του για δύο ανθρώπους οι οποίοι του έκαναν αυτά που αναφέρει και ο ένας εκ των δυο παρουσιάστηκε ως θύμα», διευκρίνισε ο ίδιος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αρχές αναζητούν νέες μαρτυρίες και στοιχεία γύρω από την ενδεχόμενη δράση του δεύτερου ηθοποιού και δεν αποκλείεται σύντομα να στοιχειοθετήσουν κατηγορητήριο εναντίον του.

Νέα προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη θα ζητήσει αύριο

Το κατώφλι της Ευελπίδων θα περάσει και πάλι αύριο στις 12 το μεσημέρι ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Ο κατηγορούμενος σκηνοθέτης θα οδηγηθεί στο γραφείο της 19ης τακτικής ανακρίτριας που χειρίζεται την υπόθεση του, όπως είχε προγραμματιστεί, ωστόσο αναμένεται να ζητήσει νέα προθεσμία για την Πέμπτη προκειμένου να προετοιμάσει την υπερασπιστική του γραμμή.

Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη μετά την ανακοίνωση ότι ανέλαβε την υπεράσπιση του Δημήτρη Λιγνάδη ο Αλέξης Κούγιας ο οποίος μόλις σήμερα πήρε στα χέρια του την δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος του εντολέα του και θέλει επιπλέον χρόνο για να την μελετήσει.

Πάντως, σε δηλώσεις του ο γνωστός ποινικολόγος έχει, ήδη, δώσει το στίγμα της υπερασπιστικής τακτικής που θα ακολουθήσει καθώς βγαίνοντας από το ανακριτικό γραφείο, έκανε λόγο για δικογραφία «τηλεγράφημα» και «ελάχιστα στοιχεία».