Στα χέρια του Δημήτρη Λιγνάδη και των συνηγόρων του βρίσκεται εδώ και λίγες ώρες η δικογραφία - καταπέλτης που έχει σχηματιστεί εις βάρος του, με τον σκηνοθέτη να την μελετά στο κελί του στον 7ο όροφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών. Η εισαγγελία διέταξε προκαταρκτική έρευνα για τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι δομές ανηλίκων προωθούσαν προσφυγόπουλα στο θεατρικό εργαστήρι του σκηνοθέτη.

Στο φως όλα τα στοιχεία εις βάρος του

Αποτροπιασμό στο πανελλήνιο έχουν προκαλέσει τα όσα έρχονται στο φως για την υπόθεση Λιγνάδη, που παραμένει κρατούμενος στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση έως ότου απολογηθεί για το βαρύτατο κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του για βιασμούς ανηλίκων κατά συρροή. Ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, Σπύρος Μπιμπίλας, πέρασε σήμερα το κατώφλι της Εισαγγελίας Πρωτοδικών και κατέθεσε ενώπιον του εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλου. Οι εισαγγελικές Αρχές ζητούν όλους τους φακέλους για τα αδικήματα που σχετίζονται με υποθέσεις σεξουαλικής βίας και δεν έχουν παραγραφεί.

Ο κ. Μπιμπίλας δήλωσε αναρμόδιος να μιλήσει για την ουσία των καταγγελιών που έχουνε φτάσει στο Σωματείο Ελλήνων ηθοποιών και παρέπεμψε στον πρόεδρο του πειθαρχικού, Πασχάλη Τσαρούχα, ο οποίος και καλείται από τον εισαγγελέα και την προσεχή Τετάρτη θα υποβάλει το σύνολο των καταγγελιών.

«Με απείλησε πως θα με σκοτώσει»

Η μαρτυρία που σφράγισε τη σύλληψη Λιγνάδη είναι αυτή της 40χρονης γυναίκας από το στενό του περιβάλλον. Όπως υποστηρίζει η ίδια, την είχε απειλήσει ότι θα τη σκοτώσει. «Όταν τον επισκεπτόμουν στο σπίτι του, κάποιες φορές έβλεπα νεαρά αγόρια και κορίτσια να φεύγουν. Κι όταν εγώ έφευγα κάποια άλλα έρχονταν. Το 2016 του είπα “Θα πάω στην Αστυνομία και θα σε δώσω. Μου απάντησε: Αν τολμήσεις να μιλήσεις, θα πάρω το όπλο και θα σου τινάξω τα μυαλά στον αέρα», κατέθεσε η γυναίκα.

Ο Αλέξης Κούγιας αναλαμβάνει τον Λιγνάδη

Με ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου του, ο Αλέξης Κούγιας γνωστοποιεί ότι αναλαμβάνει την υπεράσπιση του Δημήτρη Λιγνάδη και ζητά μια μέρα αναβολή στην απολογία, ώστε να ενημερωθεί. Επισημαίνεται ωστόσο ότι “οι συνθήκες της δίκαιης δίκης σύμφωνα με το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ, οι οποίες μέχρι τώρα έχουν καταρρακωθεί από ταπεινή πολιτική εκμετάλλευση και κακή άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, κατακρεουργώντας το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου”.

«Βροχή» οι καταγγελίες»

Πληθαίνουν οι καταγγελίες που καταφτάνουν στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών για άσκηση σεξουαλικής και λεκτικής βίας και προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Μέρα με τη μέρα όλο και μεγαλώνει ο κατάλογος των καταγγελιών που φτάνουν στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών για γνωστούς πρωταγωνιστές του θεάτρου, σκηνοθέτες και σεναριογράφους. Οι δικηγόροι των καταγγελλομένων περνούσαν, ένας ένας την πόρτα του Σωματείου, για να συμμετάσχουν στην κρίσιμη συνεδρίαση για τους εντολείς τους.

Οι καταγγελίες, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτήν την στιγμή είναι πολύ λιγότερες από 1.000, όπως είχε ακουστεί, ωστόσο δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να φτάσουν και να ξεπεράσουν αυτόν τον αριθμό.

Την Τετάρτη θα απολογηθεί ενώπιον της ανακρίτριας

Την Τετάρτη ο Δημήτρης Λιγνάδης αναμένεται να βρεθεί ενώπιον της ανακρίτριας προκειμένου να απολογηθεί για το κακούργημα του βιασμού κατά συρροή.

Για τους εξής οχτώ λόγους εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης:


  • σοβαρές ενδείξεις ενοχής για βιασμό κατά συρροή
  • ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία θυμάτων
  • μεθοδική και συστηματική προσέγγιση ανήλικων αγοριών
  • καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης
  • εκμετάλλευση επαγγελματικής ιδιότητας του
  • άσκηση βίας ή οδηγούσε τα θύματά του σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας
  • εμμονή και εγκληματική ροπή για πολλά έτη
  • κυρίως αλλοδαποί οι ανήλικοι παθόντες
  • σοβαρές ενδείξεις ότι έχει σχεδιάσει και άλλα παρόμοιες πράξεις σε βάρος ανηλίκων.

Παράλληλα, κατάθεση – κλειδί για την πορεία της έρευνας ήταν και αυτή της 40χρονης από το στενό περιβάλλον του ηθοποιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της έρευνας, κατέθεσε και τραγουδιστής – ηθοποιός ο οποίος εισέφερε στοιχεία για τη γενικότερη συμπεριφορά του σκηνοθέτη. Ο τραγουδιστής συνεργαζόταν με τον σκηνοθέτη μέχρι το 2006 και στην κατάθεσή του κάνει λόγο για «ανήλικα που μπαινοέβγαιναν στο καμαρίνι» του Δημήτρη Λιγνάδη.

Σε αυτήν τη σημαντική κατάθεση, αλλά και στην κατάθεση της 40χρονης που φαίνεται να διατηρούσε σχέση με τον σκηνοθέτη, βάσισαν οι Αρχές το κατηγορητήριο εναντίον του.

Το ζήτημα των ΜΚΟ

Στο στόχαστρο της εισαγγελίας μπαίνουν και ενδεχόμενες αξιόποινες πράξεις που τελέστηκαν κατά την περίοδο 2017 – 2018 σε βάρος ασυνόδευτων ανηλίκων. Σύμφωνα με πληροφορίες, προσφυγόπουλα από τουλάχιστον τρεις ΜΚΟ έκαναν μαθήματα στον Δημήτρη Λιγνάδη, και στη συνέχεια φέρονται να αρνήθηκαν να τα συνεχίσουν.