Αντιμέτωπος με τον εισαγγελέα θα βρεθεί την Κυριακή ο Δημήτρης Λιγνάδης και στη συνέχεια ενώπιον της ανακρίτριας η οποία συμφώνησε σήμερα στην έκδοση του εντάλματος σύλληψης εναντίον του.

Μέσα σε πέντε ημέρες θα πρέπει να απολογηθεί και τότε θα αποφασιστεί αν θα κριθεί προφυλακιστέος ή όχι. Δεδομένο είναι ότι η κατηγορία που αντιμετωπίζει για βιασμό κατά συρροή σε βαθμό κακουργήματος είναι πολύ βαριά. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο είναι οι βιασμοί για τους οποίους εκδόθηκε το ένταλμα.

Ο ένας με βάση τη χθεσινή μήνυση και ο δεύτερος μετά την παραγεγραμμένη μεν μήνυση του αποκαλούμενου Βασίλη, ο οποίος ωστόσο μίλησε και για άλλα περιστατικά που δεν έχουν παραγραφεί. Ένα από αυτά δεν έχει παραγραφεί.

Αρνείται τις κατηγορίες

Ο γνωστός σκηνοθέτης προσήλθε αυτοβούλως στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, όταν ενημερώθηκε από τον δικηγόρο του, ότι εκδόθηκε σε βάρος του ένταλμα σύλληψης και το πρωί της Κυριακής θα βρεθεί ενώπιον της 19ης ανακρίτριας, όταν και αναμένεται να ζητήσει προθεσμία για να προετοιμάσει την υπεράσπιση του.

«Αρνείται όλες αυτές τις κατηγορίες. Περισσότερα θα πούμε τις επόμενες ημέρες. Ο κύριος Λιγνάδης είναι ένας άνθρωπος έντιμος, ειλικρινής, Ήρθε εδώ, αμέσως προσήλθε. Εδώ η συμπεριφορά ήταν άριστη. Όλα αυτά που ακούγονται τα αρνείται», είπε μεταξύ άλλων, ο δικηγόρος του, Νίκος Γεωργουλέας, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους.

Το χρονικό της σύλληψης

Σε διάστημα 15 ημερών οι εισαγγελικές αρχές κατάφεραν, κινούμενες, με ταχύτητα και μεθοδικότητα, να ξετυλίξουν το κουβάρι των καταγγελιών σε βάρος του πρώην διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, για σεξουαλική βία, να προχωρήσουν στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του για την κακουργηματική κατηγορία του βιασμού κατά συρροή και στην έκδοση εντάλματος σύλληψης.

Κινούμενες με ταχύτητα και εξετάζοντας μία σειρά από μάρτυρες ,οι οποίοι εισέφεραν στη δικαιοσύνη καθοριστικά στοιχεία, κατέληξαν πως υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για να ασκήσουν τη ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος.

Η δικογραφία διαβιβάστηκε αμέσως στην ανακρίτρια η οποία συμφώνησε για την έκδοση του εντάλματος σύλληψης.

Δύο μηνύσεις 

Προηγήθηκε η κατάθεση δύο μηνύσεων, που σηματοδότησαν και τις δικαστικές εξελίξεις.

Η πρώτη μήνυση σε βάρος του ηθοποιού-σκηνοθέτη κατατέθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2021 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας. Ο μηνυτής 40 ετών σήμερα κατήγγειλε πως από βιάστηκε από τον Δημήτρη Λιγνάδη σε ηλικία 15 ετών το 1995.

Από τότε μέχρι και σήμερα έχουν περάσει 26 χρόνια και για τα αδικήματα για τα οποία τον καταμήνυε έχουν παραγραφεί. 

Ωστόσο, από αυτήν την πρώτη μήνυση προέκυψε η μαρτυρία-καταγγελία ενός ακόμα προσώπου για βιασμό πριν από περίπου μια εξαετία.

Έτσι, όπως συνέβη και στη περίπτωση της Σοφίας Μπεκατώρου, από τη μήνυση που δεν μπορούσε να παράξει έννομα αποτελέσματα ,ήρθε στο φως μία ακόμα υπόθεση βιασμού και μάλιστα σε χρόνο που δεν έχει παραγραφεί.

Σε αυτή τη καταγγελία, ήρθε να προστεθεί και η κατάθεση μίας μάρτυρος, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες ανήκε μέχρι το 2017 στο πολύ στενό περιβάλλον του σκηνοθέτη. Η γυναίκα φέρεται να αναφέρθηκε στη δράση του σκηνοθέτη και στον τρόπο που προσέγγιζε ανήλικους.

Η δεύτερη μήνυση κατατέθηκε την περασμένη Παρασκευή το πρωί, η μήνυση 25χρόνου ο οποίος κατήγγειλε ότι τον βίασε ο Δημήτρης Λιγνάδης, το 2010, όταν ήταν 14 ετών. Το γεγονός ότι το αδίκημα παραμένει ενεργό και δεν έχει παραγραφεί, οδήγησε σε αλυσιδωτές εξελίξεις.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, κατέθεσε στον εισαγγελέα νεαρός άνδρας ο οποίο να επιβεβαίωσε πολλές από τις καταγγελίες του 25χρονου, ο οποίος κατέθεσε μήνυση σε βάρος του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη για την αποπλάνηση και το βιασμό του σε ηλικία 14 ετών, το 2010.Το μάρτυρα επικαλείται στη μήνυση του ο 25χρονος, υποστηρίζοντας ότι ήταν στην παρέα των παιδιών που ο σκηνοθέτης έκανε ανήθικες προτάσεις.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι βρέθηκε στο σπίτι του σκηνοθέτη όταν, μαζί με τον μηνυτή κι άλλους συνομηλίκους του, ότι ο σκηνοθέτης τους πρόσφερε αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες κι έπειτα τους πρότεινε να προχωρήσουν όλοι μαζί σε ερωτικές πράξεις. Ο νεαρός φέρεται να υποστήριξε ότι η παρέα  έφυγε αμέσως από το σπίτι και ο ίδιος δεν ξαναπηρε ποτε. Για τον καταγγελλόμενο βιασμό του 25χρονου είπε ότι είναι σίγουρος ότι λέει την αλήθεια κρίνοντας από τη συμπεριφορά του σκηνοθέτη.

Μετά από αυτές τις μαρτυρίες, η έκδοση του εντάλματος για τις εισαγγελικές αρχές ήταν μονόδρομος.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης θα οδηγηθεί στην ανακρίτρια και αναμένεται να λάβει προθεσμία για να προετοιμάσει την υπεράσπισή του ,ενώ αμέσως μετά την απολογία του ανακρίτρια και εισαγγελέας θα αποφασίσιουν για την περαιτέρω ποινική του μεταχείριση

«Eίναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος»

Θέση για τις καταγγελίες κατά του Δημήτρη Λιγνάδη πήρε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τονίζοντας πως ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου δεν ήταν ποτέ φίλος της και πως πρόκειται για έναν επικίνδυνο άνθρωπο. Αλλά όπως είπε, «το μάθαμε τώρα, δεν το γνωρίζαμε πριν...».

«Ήρθε η ώρα να σπάσει η σιωπή. Να κόψουμε τον γόρδιο δεσμό. Να μην ανεχτούμε να υπάρξουν άλλα θύματα. Στο υπουργείο Πολιτισμού είναι δεδομένο ότι όπου χρειαστεί θα ανανεωθεί το θεσμικό πλαίσιο και θα μπουν κανόνες που θα καθορίζουν με ακρίβεια τις διευθυντικές θέσεις. Δεν έχει κανείς το ελευθέρας να κατακεραυνώνει κανενός την προσωπικότητα. Έχω προτείνει να υπάρξει αναγνώριση των καλλιτεχνικών σχολών. Πρέπει να δούμε με έναν διαφορετικό τρόπο τις εργασιακές σχέσεις» ανέφερε η υπουργός.

Σημειώνεται ότι, η Λίνα Μενδώνη κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά-υπόμνημα στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με την οποία ζητεί να διερευνηθεί η υπόθεση σε βάθος από τη δικαιοσύνη. Η αναφορά της διαβιβάζεται αρμοδίως στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να συσχετιστεί με την ερευνώμενη υπόθεση.

Μητσοτάκης: Να αποδοθεί Δικαιοσύνη

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συναντηση που είχε με την ΠτΔ.

«Τα φαινόμενα εξουσιαστικής βίας μας συγκλόνισαν όλους», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Ήρθε η ώρα με τη δράση μας να δώσουμε συνέχεια στις καταγγελίες, ώστε να μπορέσουμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στο κράτος δικαίου και την κοινωνία. Η σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων είναι η πιο απεχθής εκδοχή αυτού του φαινομένου. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο νομικό, είναι πιο σύνθετο», επισήμανε και πρόσθεσε: «Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους. Δεν προσφέρεται για κομματική αντιπαράθεση. Στον δημόσιο διάλογο, που ευτυχώς άνοιξε, πρέπει να επιτύχουμε τη μέγιστη πολιτική και κοινωνική συναίνεση, για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τα θύματα να μιλήσουν και όπως είπε ο καλύτερος τρόπος είναι να προσφύγουν στην Δικαιοσύνη. «Τώρα είναι η ώρα να σπάσει η σιωπή», κατέληξε.

Παραίτηση Μενδώνη ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την παραίτηση της κυρίας Μενδώνη γιατί όπως είπε «για δύο εβδομάδες συγκάλυπτε τις καταγγελίες μέχρι την παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή».

«Zήτησα από τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει την ευθύνη, λέγοντας μάλιστα ότι δεν είναι αδίκημα να είσαι φίλος ενός ανθρώπους που αποδεικνύεται ότι είναι επικίνδυνος. Δεν το είπα έτσι, τώρα το λέει η κ. Μενδώνη», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Με ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για αντιπολιτευτικό δηλητήριο και για χυδαία προσπάθεια να εκμεταλλευτεί όσα σοκαριστικά αποκαλύπτονται, δίνοντάς τους κομματικό χρώμα, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν ήταν ποτέ προσωπικός φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη.