Κρίσιμες είναι οι ημέρες που διανύουμε για την εξαγωγή συμπερασμάτων ως προς την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, με τους επιστήμονες να μην εφησυχάζουν στιγμή, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην εικόνα του ΕΣΥ , καθώς τα νοσοκομεία δέχονται σημαντική πίεση

Την ιδια ώρα, ενώ το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown στην Αττική βρίσκεται στο «τραπέζι» κυβέρνησης και ειδικών, ανησυχία προκαλούν και άλλες 13 περιοχές της χώρας.

Στο κόκκινο τα νοσοκομεία της Αττικής

Τα νοσοκομεία της Αττικής βρίσκονται πλέον στο «κόκκινο», με την πληρότητα στις εντατικές να αγγίζει πλέον το 85%. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που στα νοσοκομεία έχει αρχίσει ήδη αγώνας δρόμου για τη δημιουργία νέων κλινών, ενώ οι εισαγωγές αυξάνονται διαρκώς.

Μάλιστα, οι διασωληνωμένοι συνεχίζουν να αυξάνονται μέρα με τη μέρα, αφού σήμερα έφτασαν πάλι τους 313 με την ανοδική πορεία να συνεχίζεται.

Στην ανησυχία των λοιμωξιολόγων για την Αττική ήρθαν να προστεθούν και τα προειδοποιητικά σημάδια για τη Θεσσαλονίκη, όπου τα λύματα έδειξαν αύξηση του ιικού φορτίου κατά 70%.

Ενώ, την ίδια στιγμή μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να φανεί εάν αποδίδει το καθολικό lockdown στην Αττική. Βέβαια, ακόμα και αν παρατηρηθεί η αναμενόμενη μείωση των κρουσμάτων η παράταση των αυστηρότατων περιοριστικών μέτρων φαντάζει μονόδρομος

Οι περιοχές που ανησυχούν

Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 755 νέα κρούσματα κοροναϊού, αριθμός χαμηλός.

Ο αριθμός των 25.000 τεστ (εκ των οποίων τα 12.000 rapid) που αναφέρονται στην έκθεση του ΕΟΔΥ εξηγεί και τον τριψήφιο αριθμό των κρουσμάτων. Σημειωτέον πως τις περισσότερες ημέρες της περασμένης εβδομάδας ανακοινώνονταν τετραψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων που προέκυπταν και από δεκάδες χιλιάδες τεστ, 40.000 έως 55.000 τεστ σε ημερήσια βάση.

Τα μισά εκ των χθεσινών 755 κρουσμάτων κοροναϊού εντοπίζονται σε Αττική και Θεσσαλονίκη, 231 και 125 αντίστοιχα.

Επιπλέον, άλλες 11 περιοχές της χώρας συγκέντρωσαν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων – κάποιες μάλιστα τις ανέφερε κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο υπουργός, κ. Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας ότι τα κρούσματα βρίσκονται σε δυναμική ανησυχητικής αύξησης.

Αττική, Αχαία, Αργολίδα, Κορινθία, Ηλεία, Εύβοια, Βοιωτία, Χαλκιδική, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Κεφαλονιά, Θάσος, Κάρπαθος αναφέρθηκαν από τον υπουργό ως περιοχές που παρακολουθούνται από τους επιδημιολόγους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Ενώ για δύο περιοχές, τα Ιωάννινα και η Κάλυμνος, που έχουν δώσει πολλά και διάσπαρτα νέα περιστατικά κοροναιού το τελευταίο διάστημα δρομολογείται αυστηρό lockdown.

Άσχημα νέα από το ECDC: Τέλος το πράσινο χρώμα για τη χώρα μας – Στο «κόκκινο» όλη η Στερεά Ελλάδα

Στη δημοσιότητα δόθηκαν για αυτή την εβδομάδα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου Νόσων οι αναθεωρημένοι έγχρωμοι χάρτες που αποτυπώνουν την επιδημιολογική εικόνα στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Όπως φαίνεται και από τα δεδομένα που αποτυπώνονται στο χάρτη που αφορά το συνδυαστικό δείκτη τεστ, νέων κρουσμάτων και δείκτη θετικότητας για την περίοδο 11-18 Φεβρουαρίου, η χώρα μας για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό δεν έχει καθόλου πράσινο χρώμα στο χάρτη της.

Μάλιστα το βαθύ πορτοκαλί χρώμα έχει εξαπλωθεί στη χώρα μας και δεν είναι μόνο στην Αττική, όπως ήταν την περασμένη εβδομάδα.



Πλέον με βαθύ χρώμα είναι όλη η Στερεή Ελλάδα, η Εύβοια καθώς και ένα κομμάτι της Πελοποννήσου.

Αυτό σημαίνει πως τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό είναι ίσα ή πάνω από 150.

Τα νούμερα συνεχίζουν μάλιστα να μην είναι τόσο καλά για την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς αρκετά κράτη όπως η Πορτογαλία και μέρος της Γαλλίας και της Ιταλίας παραμένουν στο σκούρο κόκκινο χρώμα.

Αυτό σημαίνει πως οι παραπάνω χώρες έχουν πάνω από 500 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμό.

Στο τραπέζι η παράταση του Lockdown

Η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ αποτελεί τον μεγάλο πονοκέφαλο των επιστημόνων και φυσικά της κυβέρνησης και από την αντοχή του θα εξαρτηθεί το αν θα παραταθεί η όχι το lockdown και τον Μάρτιο.

Αν, δηλαδή, η πίεση συνεχιστεί, τότε το σενάριο παράτασης των περιοριστικών μέτρων θα βρεθεί στο κέντρο του τραπεζιού.

Εντός των επόμενων δύο ημερών αναμένεται να φανούν τα αποτελέσματα του lockdown στον αριθμό των κρουσμάτων κορωνοϊού με πολλούς ειδικούς να επιμένουν ότι οι δύο εβδομάδες αυστηρής καραντίνας δεν είναι αρκετές για να υπάρξει υποχώρηση των δεικτών.

Γρίφος Ταραντίλη: Ελπίζουμε να μην χρειαστεί παράταση του lockdown

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να μην υπάρξει παράταση του lockdown, άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι "σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Υγείας, χθές, τα αποτελέσματα όπως σας είπα που έχουμε, δείχνουν μια σταθεροποίηση της κατάστασης. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η κατάσταση και με βάση τις ημέρες που έχουμε μπροστά θα γίνει και καλύτερη με αποτέλεσμα να μην υπάρχει και παράταση του lockdown".

Πιθανή παράταση lockdown με μερική επαναφορά δραστηριοτήτων – Τι θα γίνει το Πάσχα

Ενδεχομένως να έχουμε την επαναφορά κάποιων δραστηριοτήτων από 1η Μαρτίου δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εκτιμώντας παράλληλα πως το εάν αποδίδουν τα μέτρα κι αν έχουμε σταθεροποιηθεί θα φανεί από την 10η ημέρα επιβολής του αυστηρότερου lockdown, δηλαδή σε 3 ημέρες από σήμερα.

«Αισθάνομαι πως παράταση του lockdown επιθυμούν όλοι», είπε εντούτοις και πρόσθεσε πως παρόλα αυτά βλέποντας τι ισχύει σε περιοχές όπως η Πάτρα κι η Αχαία, όπου τα μέτρα είχαν επιβληθεί μια εβδομάδα νωρίτερα, βλέπουμε ότι σε αυτή την φάση του πανδημικού κύματος επιτυγχάνουμε να μην έχουμε διόγκωση οπότε θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι.

Ο πρόεδρος του πανελλήνιου ιατρικού συλλόγου, παραδέχτηκε ωστόσο πως εξίσου πιθανό είναι να χρειαστεί να γίνει μια επιπρόσθετη προσπάθεια από πλευράς μας, με παράταση του lockdown, όπως και να έχει, πράγμα που έχει γίνει ξανά και στο παρελθόν.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Εξαδάκτυλος παραδέχτηκε πως το lockdown εν προκειμένω φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα ακριβώς γιατί έχει χαρακτήρα πρόληψης και όχι θεραπείας, αντίθετα με αυτό του Νοεμβρίου.

Επιπρόσθετα εκτίμησε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ πως πιθανό είναι να δούμε άνοιγμα καταστημάτων με εποχικά είδη το επόμενο διάστημα ενώ πρόσθεσε πως το πιθανότερο είναι πως φέτος το Πάσχα θα είμαστε πολύ πιο χαλαροί από άποψη μέτρων σε σχέση με πέρσι μην αποκλείοντας ακόμη και το ενδεχόμενο ανοίγματος των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Τα νοσοκομεία πιέζονταν και θα πιεστούν περισσότερο τις επόμενες μέρες μέχρι να δούμε σταθεροποίηση, επεσήμανε αναφορικά με την αύξηση των διασωληνωμένων και τον συναγερμό που έχει σημάνει στα νοσοκομεία μην αποκλείοντας το ενδεχόμενο τα νοσοκομεία να χρειαστούν την βοήθεια- συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές.