«Τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση δημιουργήθηκαν από πτώσεις δέντρων  ενώ υπήρχαν δυσκολίες στην πρόσβαση λόγω του χιονιού» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Μπρα ντε φερ, με τους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο Κώστας Μανιάτης, πρόεδρος της ένωσης τεχνικών του ομίλου σωματείου της ΔΕΗ.

Παράλληλα, ο κ.Μανιάτης σημείωσε και την τις ελλείψεις προσωπικού στην υπηρεσία.

Είπε πως προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζουν ειδικά τα βόρεια προάστια και εκτίμησε ότι το πρόβλημα θα έχει αποκατασταθεί έως αύριο το απόγευμα.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κώστα Μανιάτη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με τις εκτεταμένες διακοπές του ρεύματος, ο πρόεδρος της ένωσης τεχνικών του ομίλου σωματείου της ΔΕΗ δήλωσε: «Τα περισσότερα προβλήματα τα είχαμε από αλλεπάλληλες πτώσεις δέντρων. Το δεύτερο είναι ότι είχαμε δυσκολίες πρόσβασης των συνεργείων για να αποκαταστήσουμε τις βλάβες. Αυτά τα δύο σε συνδυασμό ότι η κακοκαιρία συνεχιζότανε μέχρι αργά το βράδυ συνέβαλε να υπάρχει μια μεγάλη καθυστέρηση. Και η μεγάλη έλλειψη τεχνικού προσωπικού καταλαβαίνετε σε ποιο σημείο φτάσαμε».

«Σε καθε φορά σε κάθε κακοκαιρία λεω πολλές φορές ότι πρέπει να γίνουν διάφορες ζώνες, να κοπούνε δέντρα γιατί τα περισσότερα προβλήματα το νομό Αττικής και στα βόρεια προάστια τα έχουμε από τα δέντρα. Πρέπει να υπάρχει η συνεργασία όλων των φορέων, το δασαρχείο, οι δήμοι, οι ιδιώτες, η πολιτική προστασία, η περιφέρεια να έχουν κανονίσει και να υπάρχουνε ζώνες για να περνάνε πιο εύκολα και οι γραμμές μεταφορές- διανομής στους δήμους άρα καταλαβαίνετε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το λεω, το έχω επισημάνει πολλά χρόνια», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Τις δομές της χώρας δεν πρέπει να τις αφήνουμε στην τύχη τους και δεν πρέπει να τις απαξιώνουμε, όλες τις κρατικές δομές. Υπάρχει μια απαξίωση απέναντι στον ΔΕΔΗΕ , δεν υπάρχουν προσλήψεις, δεν υπάρχει τεχνικό προσωπικό. Όταν ο ΔΕΔΗΕ είχε κάποτε 3000 τεχνίτες και τώρα δεν ξεπερνάει τα 1500 άτομα. Δεν θέλω να πάρουνε χιλιάδες άτομα αλλά να πάρουν τόσα άτομα όσα χρειάζονται για να μπορούμε να καλύψουμε τα νησιά μας, να καλύψουμε όλη τη χώρα και να καλύψουμε την Αττική γιατί εκτός από αυτή την εργασία που κάναν έχουμε να καλύψουμε και ρευματοκλοπές που έχουν αυξηθεί την τελευταία δεκαετία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αν υπήρχε η απαιτούμενη οργάνωση και ο συντονισμός 15 μέρες νωρίτερα όλων των υπηρεσιών, να είχανε κάτσει σε ένα τραπέζι και αφού βλέπανε ότι έρχεται μια μεγάλη κακοκαιρία, το γνωρίζανε, είχε ανακοινωθεί από τέλος Ιανουαρίου ότι έρχεται μέσα Φεβρουαρίου μια μεγάλη κακοκαιρία. Αυτό θα έπρεπε να γίνεται το ελάχιστο δυο φορές το χρόνο γιατί και το καλοκαίρι έχουμε και τις φωτιές και γιατι για να κοπούμε κάποια δέντρα πρέπει να είναι παρουσία του ΔΕΔΗΕ άρα έχει αξία να βρίσκονται όλοι μαζί για να το κάνουνε», επισήμανε ο κ. Μανιάτης.

«Σε σχέση με χθες το βράδυ σήμερα το πρωί είμαστε πολύ καλύτερα. Χθες είχαμε 25 γραμμές μέσης τάσης εκτός και αυτή τη στιγμή είναι 8 γραμμές. Σιγά σιγά μειώνονται οι γραμμές μέσης τάσης, θεωρούμε στην καλύτερη περίπτωση ότι αργότερα το βράδυ θα έχουν πάρει όλες οι γραμμές μέσης τάσης και σιγά-σιγά θα αποκαταστήσουμε και τη χαμηλή ώστε να μπορέσουν να πάρουν όσο γίνεται περισσότερα σπίτια. Θεωρώ ότι το 100%, για να έχουνε πάρει όλοι δεν θα είναι σήμερα το βράδυ, θα είναι αύριο το απόγευμα», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν έχει γίνει ποτέ η συνεργασία όλων των φορέων, ο κ. Μανιάτης απάντησε: «Ξέρω ότι παλιότερα γινότανε, πριν τα μνημόνια, υπήρχε μια συνεργασία και για αυτο δεν είχαμε και τόσα πολλά προβλήματα. Υπήρχε όμως και τεχνικό προσωπικό, έλεγχε τις γραμμές και αφού τις έλεγχε έλεγε ότι υπάρχει πρόβλημα εκεί και υπήρχε μια κινητοποίηση, να ελεγχθεί, να κινητοποιηθεί ο δήμος, η περιφέρεια, οι ιδιώτες. Υπήρχε μια κινητοποίηση και αυτο ξεκίναγε γιατί υπήρχαν εργαζόμενοι που έλεγχαν τις γραμμές , τώρα που υπάρχει μεγάλη έλλειψη όχι ότι δεν ελέγχεται αλλά άλλο βγαίνουμε και ελέγχουμε σε συχνή βάση και άλλο το ελέγχουμε αραιά».

«Το μεγαλύτερο μέρος πιστεύουμε ότι θα έχει πάρει σήμερα ρεύμα αλλά και αύριο θα υπάρχουν προβλήματα. Το μόνο που ζητάμε είναι υπομονή γιατί και εμείς όλοι οι τεχνίτες είμαστε από την Κυριακή στο δρόμο», κατέληξε.