"Στον πάγο" με σοβαρά αλλά προς το παρόν "διαχειρίσιμα" προβλήματα βρίσκεται από χθες και η Κρήτη, βιώνοντας την πρωτόγνωρη "βουτιά" του υδράργυρου από τα... 18άρια και τα 20άρια του σαββατοκύριακου. Όλοι οι αρμόδιοι φορείς, από τη μία άκρη του νησιού έως την άλλη, δίνουν μάχη για να μη δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα χιονοθύελλας και πλημμυρικών φαινομένων.

Όμως, η πρόβλεψη του καιρού έκανε λόγο για επιδείνωση της κακοκαιρίας από τη νύχτα της Δευτέρας έως και αύριο Τετάρτη, οπότε και περιμένουμε την κορύφωση του φαινομένου, με στόχο πάντα να προστατευτούν κυρίως οι ανθρώπινες ζωές και δευτερευόντως η ζωική παραγωγή και οι περιουσίες των κατοίκων του νησιού μας.

Μάλιστα, σύμφωνα με την πρόβλεψη του meteo, δεν αποκλείεται σήμερα να χιονίσει και στα παράκτια της Κρήτης.

Διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων στο οδικό δίκτυο της Κρήτης

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης ανακοινώνεται ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, η κυκλοφορία των οχημάτων στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Κρήτης, είναι ως εξής:

Α. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΧΑΝΙΩΝ

Διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στα εξής σημεία:

  • στο Δήμο Πλατανιά από περιοχή Λάκκους προς Ομαλό
  • στο Δήμο Σφακίων περιοχή Κράπη προς Χώρα Σφακίων
Στον Δήμο Καντάνου- Σελίνου περιοχή Φλώρια προς Παλαιόχωρα η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Β. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

Διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στην Δημοτική οδό Σπηλίου – Γερακαρίου του Δήμου Αγίου Βασιλείου

Κίνηση με προσοχή από το ένα ρεύμα κυκλοφορίας στα εξής σημεία:
  • Παλαιά Εθνική Οδός Ρεθύμνου-Χανίων μετά την τοπική Κοινότητα Αγίου Ανδρέα στη θέση Κάμπος
  • Παλαιά Εθνική Οδός Ρεθύμνου-Ηρακλείου εντός οικισμού Σταυρωμένου

Στις δημοτικές οδούς Δήμου Ανωγείων η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων

Γ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Αγίας Βαρβάρας –Πρίνια Δήμου Γόρτυνας.

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα εξής σημεία:

  • στη Επαρχιακή οδό από Δημοτική Ενότητα Κράσι προς Οροπέδιο Λασιθίου
  • στην Επαρχιακή οδό Δημοτικής Ενότητας Μέσης προς Μάρθα Δήμου Βιάννου
  • στην Επαρχιακή οδό Τύλισου προς Ανώγεια
  • στις Δημοτικές Ενότητες Αλαγνίου, Αρκαλοχωρίου, Βιάννου, Κρουσώνα
Δ. ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην επαρχιακή οδό Δήμου Νεάπολης προς Οροπέδιο Λασιθίου (από Ζένια)

Σημειώνεται ότι στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. « hellenicpolice.gr », υπάρχει ειδικό μπάνερ με αναλυτική ενημέρωση, ανά Περιφέρεια, σχετικά με διακοπές-απαγορεύσεις κυκλοφορίας, χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κ.λπ. λόγω των καιρικών φαινομένων, καθώς και συμβουλές οδικής ασφάλειας.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης θα ενημερώνει συνεχώς για τις συνθήκες που επικρατούν στο οδικό δίκτυο και συστήνει στους οδηγούς να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών της Τροχαίας.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Στην διάρκεια της νύχτας δεν έλλειψαν και οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε πολλά σημεία της Κρήτης με το πρόβλημα να εντοπίζεται κυρίως σε χωριά του Δήμου Πλατανιά στα Χανιά.

«Ζωηρή» η Μήδεια στο Λασίθι με κεραυνούς, πτώσεις βράχων και καταστροφή εκχιονιστικών

Λευκό πέπλο χιονιού έχει καλύψει τις τελευταίες ώρες το Οροπέδιο Λασιθίου με τους κατοίκους, που είναι συνηθισμένοι και φαινόμενα έντονων χιονοπτώσεων, να απολαμβάνουν και αυτή τη φορά το όμορφο σκηνικό, την ίδια ώρα όμως που δεν λείπουν τα προβλήματα.

Είναι χαρακτηριστική η ανάρτηση του δημάρχου Οροπεδίου Λασιθίου κ. Στεφανάκη στο Facebook όπου και έκανε λόγο για μία άγρια νύχτα και συνάμα δύσκολη μέρα που ξημέρωσε.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η παρουσία της «Μήδειας» είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν προβλήματα όπως πτώσεις βράχων, , απώλεια μηχανημάτων εκχιονισμού , προβλήματα στην ηλεκτροδότηση .

Έκλεισε ο δρόμος στην Κερά από κατολίσθηση

Λίγο πριν το μοναστήρι στην Κερά, χθες το βράδυ, σημειώθηκε μεγάλη κατολίσθηση, όταν βράχια μεγέθους περίπου 2,5 μέτρων αποκολλήθηκαν και έκλεισαν τον δρόμο. Μάλιστα, το ασθενοφόρο που βρισκόταν στην Κερά λόγω βάρδιας εγκλωβίστηκε και δεν μπορούσε να επιστρέψει στη βάση του, κάτι που για να γίνει χρειάστηκε η άμεση επέμβαση των συνεργείων του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.

Όπως ανακοινώθηκε χθες, όλο το προσωπικό του Δήμου Οροπεδίου τίθεται σε επιφυλακή, ανεξαρτήτως αν είναι μόνιμοι υπάλληλοι ή με σύμβαση. Δεν επιτρέπεται απουσία των υπαλλήλων από τις θέσεις τους κατά τις ημέρες των χιονοπτώσεων, πλημμυρών και γενικά ακραίων καιρικών φαινομένων. Μεταξύ των άλλων, ανακοινώθηκε ότι οι πρόεδροι των Κοινοτήτων οφείλουν να βρίσκονται στην έδρα τους, εφαρμόζοντας σχετικό πρόγραμμα, όπως: Οι εκχιονισμοί των δρόμων να ξεκινούν όταν το χιόνι στους δρόμους είναι 5 έως 10 εκατοστά.

Πρόγραμμα διανομής αλατιού:

Το αλάτι θα ρίχνεται στους δρόμους εφόσον έχει προηγηθεί εκχιονισμός αυτών, όταν κρίνεται σκόπιμο από τον υπεύθυνο ή τον αναπληρωτή του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας, καθώς επίσης τότε θα καθορίζεται και η ακριβής ώρα έναρξης.
Οι πρόεδροι των Κοινοτήτων προτείνουν σημεία στους οικισμούς, προκειμένου να τοποθετηθεί αλάτι, για να χρησιμοποιηθεί από τους πολίτες στις αυλές-πεζοδρόμιά τους, ώστε να μη δημιουργείται πάγος. Οι πρόεδροι μεριμνούν για τη διανομή και τοποθέτηση αλατιού, με προτεραιότητα στους υπερήλικες και τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Όταν υπάρχει πρόβλημα μεταφοράς ανθρώπου λόγω υγείας (Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας), δίνεται προτεραιότητα εκχιονισμού του δρόμου, όπου είναι η κατοικία του συνανθρώπου μας. Οι πρόεδροι μεριμνούν για τους υπερήλικες και ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ενημερώνοντας τις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες. Τα ιδιωτικά εκχιονιστικά μηχανήματα τίθενται σε επιφυλακή και ενεργοποιούνται μόνο με εντολή των επικεφαλής του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας ή του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας. Όλοι οι δημοτικοί υπάλληλοι κατά τις ημέρες εκτάκτων αναγκών (χιόνια, πλημμύρες κ.ά.) τίθενται στη διάθεση του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας κ.ά.

Ανώγεια

Σε λευκό «κλοιό» βρίσκονται τα Ανώγεια λόγω της κακοκαιρίας «Μήδειας» με το χιόνι να φτιάνει ήδη σε ύψος τα 30-40 εκατοστά. Η δημοτική αρχή βρίσκεται σε επιφυλακή, γίνεται προσπάθεια να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι ενώ κλειστά παραμένουν έτσι κι αλλιώς και τα σχολεία.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Σωκράτη Κεφαλογιάννη «το βράδυ της Δευτέρας χρειάστηκε ο απεγκλωβισμός 5 αυτοκινήτων στο επαρχιακό δίκτυο. Επρόκειτο είτε για οδηγούς που πήγαιναν ή που αναχωρούσαν, από τα Ανώγεια. Χρειάζεται προσοχή σε όλο το δίκτυο και να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις».

Παράλληλα υπήρξαν πτώσεις κλαδιών οι οποίες αντιμετωπίστηκαν, τα εκχιονιστικά εργάζονται πυρετωδώς και ευτυχώς δεν υπήρξαν τουλάχιστον μέχρι το πρωί της Τρίτης διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

«Χιονισμένη και η Βιάννος»

Και στην Βιάννο έπεσε χιόνι με τον μηχανισμό του δήμου να είναι επι ποδός για αντιμετώπιση προβλημάτων, σε μία προσπάθεια παράλληλα οι δρόμοι να παραμείνουν ανοιχτοί.